Eugen Tomac: PMP va sustine Guvernul cu o conditie, nenegociabila, revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, de anul viitor Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 09:12
8192 citiri
Eugen Tomac: PMP va sustine Guvernul cu o conditie, nenegociabila, revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, de anul viitor Interviu video
Foto: Ziare.com

PMP este dispus sa intre la guvernare, daca va fi invitat. Daca nu, ar putea sustine guvernul minoritar Orban, ambele cu conditia revenirii la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin inca de la viitoarele alegeri locale si relansarea relatiei cu Republica Moldova, afirma presedintele PMP Eugen Tomac.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Eugen Tomac a aratat ca avem nevoie de un guvern de tranzitie si pentru a depasi acest moment e nevoie de un consens, dar ca premierul desemnat nu are voie sa cedeze in chestiunile fundamentale nenegociabile, cum sunt cele legate de justitie.

Daca vom incropi un guvern format din mai multe triburi politice, ii vom lasa PSD libertatea de a-i toca pe toti pana in vara si sa nu ne miram ca vor reveni spectaculos, avertizeaza Eugen Tomac.

PMP va intra la guvernare in Cabinetul Orban?

Asa cum am discutat si cu premierul desemnat, daca ne va invita la guvernare, PMP este un partid responsabil care va analiza cu multa luciditate aceasta oportunitate.

PMP, impreuna cu PNL si USR, au facut opozitie la PSD in ultimii ani. Sigur ca premierul desemnat este cel in masura sa decida daca are forta de a pastra in viitorul cabinet doar membri din cele 3 partide sau va agrea o formula mai larga, cu participarea tuturor celor care au pus umarul la daramarea Guvernului Dancila, ma refer la UDMR, Pro Romania si ALDE.

Dar ALDE a conditionat deja sustinerea Cabinetului de absenta PMP din componenta lui. Nu va simtiti insultat de pozitia radicala a dlui Tariceanu?

Nu se pune problema in termenii acestia. Nici eu nu am cele mai calde cuvinte despre purtatorul de geanta al lui Dragnea, toate nenorocirile s-au produs si cu implicarea ALDE, dar acum avem nevoie de un guvern de tranzitie si pentru a depasi acest moment e nevoie de un consens.

Daca vrem anticipate, nu il sustine nimeni pe Orban si dupa prezidentiale putem merge si catre cetateni, dar mi-e greu sa cred ca acest scenariu poate fi implementat.

De aceea, cred ca, dincolo de lucruri care ne despart fundamental, in momentul de fata, pentru ca am avut obiectivul comun sa inlaturam PSD din Palatul Victoria, viata ne invita sa actionam cu discernamant.

Ce ati cere ca sa intrati la guvernare?

Eu cred ca in PMP exista oameni destul de bine pregatiti care pot gestiona un an de zile ministere importante. Nu as intra acum in speculatii ca vrem Externe sau Educatia....

Ministere, deci mai multe?

Depinde cum vede premierul desemnat cabinetul.

Si cine ar putea fi ministrii PMP?

Colegul meu Marius Pascan ar putea gestiona un minister important, ca e Educatie, ca e Cultura. Avem si alti colegi bine pregatiti si hotarati sa-si asume portofolii de ministru. Pentru noi e important sa se gaseasca consensul necesar pentru a da Romaniei un guvern.

Vorbiti de consens, dar exista niste chestiuni divergente importante si aparent ireconciliabile: primari in doua tururi, sectia pentru magistrati (SS), cota unica/progresiva. Consensul nu se poate obtine fara cedari majore in aceste chestiuni. Cine sa le faca?

Premierul desemnat nu are voie sa cedeze in chestiunile fundamentale.

Deci la ce sa nu cedeze?

La chestiunile de nenegociat, cum sunt cele legate de justitie, ca vorbim de SS, de recursul compensatoriu, teme extrem de sensibile pentru electoratul de dreapta.

Si atunci ce facem cu ALDE?

De aceea, cred ca este nevoie ca lucrurile sa fie grabite, pentru ca acest cabinet sa treaca. Romania are nevoie de un nou guvern, pentru ca altfel adancirea crizei va trezi o lehamite in randul electoratului de dreapta, care poate administra oricui lectii si acum la prezidentiale, si la locale.

Tot nu mi-ati explicat, cum sa se obtina consensul cat timp chiar dvs vorbiti de chestiuni nenegociabile?

Asa cum s-a reusit sa se treaca peste lucruri care despart fundamental partidele si s-au strans cele 238 de voturi la motiune, trecand peste ceea ce e de nenegociat acum, poate fi gasit consensul necesar validarii Guvernului.

Nu se negociaza acum, inteleg, dar ce facem cu ele dupa ce trece Guvernul fara ca ele sa fi fost negociate? Adica o pacaleala?

Electoratul nu poate fi pacalit, pentru ca avem alegerile prezidentiale si localele de anul viitor. Am vazut la PSD ce inseamna una sa spui si alta sa faci.

Si daca fiecare ramane pe principiile lui ce facem? Sa zicem ca acum pacalim ALDE si ii promitem ca nu desfintam SS, apoi revenim la principiul nenegociabil si o desfiintam? Sau cum?

Nu vad motive pentru ca PNL sa cedeze. Nu sta rau in sondaje. Nu vad motive pentru care noi sa ne temem chiar de anticipate. De aceea, cred ca partidele care refuza sa se ajunga in punctul critic ca Guvernul sa pice de doua ori ar trebui sa fie un pic mai flexibile in a accepta conditiile pentru votarea din prima a Cabinetului.

Adica sa cedeze ALDE?

ALDE, Pro Romania si chiar o parte din PSD. Sa nu uitam ca Ponta a spus initial ca nu ar vota un guvern Orban si acum si-a mai imblanzit abordarea, deci, din punctul meu de vedere, este pregatit sa intre la masa discutiilor si chiar sa accepte sa faca parte din Guvern.

Interesant! Pentru ca numai ce l-am auzit pe dl Basescu spunand ca Victor Ponta ar face o imensa prostie daca s-ar prezenta la electoratul pesedist dupa ce a daramat un guvern PSD pentru a instala unul PNL.

Nu e prima data cand Victor Ponta una spune si alta face. Si ramanerea in Opozitie il pune intr-o situatie dezavantajoasa in raport cu PSD. In Opozitie, PSD are alta forta in raport cu Victor Ponta.

Totul depinde de abilitatea premierului desemnat.

Oferiti sustinere conditionata sau neconditionata Guvernului Orban, daca nu veti face parte din el?

Avem puncte de vedere care ne intereseaza. Alegerea primarilor in doua tururi este un angajament pe care PMP, USR si PNL si l-au asumat in raport cu propriul electorat.

Dl Orban a anuntat ca nu da OUG si chestiunea se va transa la un moment dat in Parlament, unde exista deja un proiect. Iar fara OUG e clar ca in iunie tot cu un tur ramanem. Deci conditia dvs e deja picata.

Ramane de vazut. Vom discuta saptamana aceasta.

Mai sperati?

Este esential sa nu fim in situatia in care una le spunem cetatenilor si alta facem. N-ar fi nicio diferenta intre noi si PSD daca ne-am schimba abordarea in functie de context.

Depinde cum vedem implementarea acestei masuri. Pentru noi e esential sa revenim la alegerea primarilor in doua tururi, e prima masura fundamentala pe care clasa politica trebuie sa o faca in procesul de reforma a administratiei.

Inclusiv la viitoarele alegeri locale?

Da. Altfel vom incropi un guvern format din mai multe triburi politice, ii vom lasa PSD libertatea de a-i toca pe toti pana in vara si sa nu ne miram ca vor reveni spectaculos. Trebuie sa fim consecventi si alegerea primarilor in doua tururi este un angajament pe care PNL nu il poate abandona.

Deci mai bine pica Guvernul Orban decat sa treaca cu pretul triburilor si cedarilor?

Pentru noi e esential ca angajamentul pe care l-am discutat cu premierul desemnat si echipa PNL sa ramana o prioritate. Si au spus ca ramane o prioritate. Si, de asemenea, trebuie sa dam o dimensiune reala problematicii legate de R.Moldova.

Nu e deloc imbucurator rezultatul socialistilor prorusi, invingatori cu procente de 60-80% in multe localitati. Romania trebuie sa aiba o abordare pragmatica in relatia cu R.Moldova, ceea ce prespune instrumente.

De aceea, ma asteptam ca printre conditiile nenegociabile ale intrarii la guvernare sa fie existenta ministerului pentru R.Moldova, despre care ati vorbit.

I-am spus premierului desemnat ca este esential, nu vrea sa infiinteze acum un asemenea minister, desi mi se pare o eroare majora sa reduci problema la infiintarea unei agentii.

Cum ati putea accepta un guvern care nu raspunde acestei solicitari pe care o considerati legitima?

Premierul desemnat ne-a confirmat ca va infiinta o asemenea structura, dar nu e intre prioritatile sale infiintarea unui minister. Fiind un guvern de tranzitie de un an de zile, suntem dispusi sa acceptam in aceasta etapa compromisul crearii doar a unei agentii.

Deci noi, daca suntem invitati la guvernare, avem oameni pregatiti sa trimitem in Cabinetul Orban. Daca nu vom fi invitati, vom discuta conditiile in care am putea vota si, de a doua zi, vom intra in Opozite.

Dar nu in orice conditii, nu in situatia in care vine dl Tariceanu si spune ca nu e de acord sa stea la masa cu PMP.

Eu trebuie sa fac un sapou pentru interviu si va rog sa imi spuneti daca urmatorul ar fi corect: PMP este dispus sa intre la guvernare daca va fi invitat. Daca nu, ar putea sustine guvernul minoritar Orban, ambele cu conditia revenirii la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin inca de la viitoarele alegeri locale. E corect?

Da. Alegerea primarilor in doua tururi si angajamentul scris ca isi asuma relansarea relatiei cu R. Moldova.

Deci, una peste alta, credeti ca Guvernul va trece la vot?

Tind sa cred ca exista premise sa treaca si, sincer, as vrea sa treaca din prima. Daca pica Guvernul Orban 1...

...vine Guvernul Orban 2 sau alt premier desemnat?

Greu de spus, pentru ca situatia va fi transata dupa turul al doilea si ne intoarcem la situatia din 2009, cand Parlamentul nu va mai invita premierul sa prezinte programul si vom intra intr-o noua etapa a crizei politice.

Pentru a nu ii mai pastra pe Dancila, Cuc si ceilalti care risipesc banii publici fara mila, trebuie sa trecem peste orgolii si chestiuni care ne despart fundamental.

Chestiunea alegerii primarilor, divergenta la UDMR si PMP, nu tine de orgolii, ci de interes politic. Consensul pare totusi o misiune imposibila.

Prin negociere politica putem gasi solutii pentru a multumi pe toata lumea si a depasi acest moment.

Cum credeti ca influenteaza alegerile prezidentiale aceasta criza?

A resetat intreaga agenda, nimeni nu mai discuta raportul de final de mandat al presedintelui Iohannis. Toata lumea e atenta la investirea unui nou guvern. Miscarea strategica de a da jos Guvernul in aceasta perioada are si aceasta subtilitate, de a schimba agenda.

Asta a urmarit dl Iohannis?

Poate fi si asta.

Ar fi trebuit sa astepte cu motiunea pana dupa prezidentiale?

Cred ca ar fi fost mai bine, ca sa nu asistam la agravarea crizei. Daca nu vom fi in stare sa punem ceva mai bun in loc si vom adanci criza politica si o vom tine din scandal in scandal un an de zile, riscam sa ii aducem pe cetateni la lehamite fata de clasa politica, cu un cost dur.

Nu vad in mod realist cum o majoritate cu 6 actori cu interese atat de divergente poate asigura un parcurs coerent al guvernarii. Dvs vedeti?

Daca premierul desemnat va fi flexibil in a armoniza lucruri care pot fi transate in etape in viitoarea guvernare, exista premise ca Guvernul Orban sa primeasca votul.

Cine va ajunge in turul al doilea, alaturi de dl Iohannis?

Dl Iohannis ajunge in turul al doilea, dar daca Guvernul Orban nu va trece, sa stiti ca va fi afectata si candidatura domniei sale.

Eu cred ca o figura buna face candidatul nostru. E un om politic care creste, in timp ce Dan Barna a intrat intr-un blocaj in sanul propriului partid si nu depaseste criza in care se afla candidatura domniei sale, in timp ce pe Diaconu vad ca l-au abandonat si Ponta, si Tariceanu.

La cum arata lucrurile, in turul al doilea va intra un candidat cu 16-17%, nu mai mult, si va depinde pana in ultima zi cine scade, cine recupereaza. Eu imi doresc ca in finala sa intre Toader Paleologu, ar fi ceva senzational pentru viata politica romaneasca.

Dl Barna are o problema cu partidul, dvs imi pare ca aveti una cu candidatul. Sentimentul pe care mi-l da dl Paleologu e ca ii e cam rusine cu partidul. Si ma bazez pe o declaratie pe care mi-a dat-o intr-un interviu si in care zice asa: "spiritul de partid a facut un rau enorm acestei tari in ultimii 30 de ani, aceasta partitocratie e sursa raului din societatea romaneasca". Si s-a mai referit la sectarismul liderilor de partide. O fi bine?

Prof. Palelologu nu e un om de partid, a fost discutia din prima clipa cand a acceptat candidatura. Eu l-am invitat sa candideze din partea noastra. Si am explicat de ce imi doresc aceasta candidatura...

....ca sa il ajutati pe dl Iohannis, potrivit dlui Basescu.

Nu, a fost o candidatura prin care am vrut sa dam un mesaj de deschidere. Un partid care a luat aproape 550 de mii de voturi nu putea ramane absent la prezidentiale. Mi-a spus ca s-a retras de 7 ani de zile din viata politica si ar reveni cu conditia de a nu se inregimenta din nou in partid.

A acceptat sa fie candidatul PMP, am participat la zeci de actiuni impreuna in toata tara, nu am vazut sa-i fie rusine.

Declaratia nu vi se pare dispretuitoare fata de tot ce inseamna partid politic, nu doar PMP? Un presedinte lucreaza cu partidele, cum sa lucrezi cu ceea ce dispretuiesti?

Este dispus sa medieze, sa fie o persoana care armonizeaza lucrurile. Dupa 15 ani de lupte dure pe scena politica, cred ca Romania poate avea o perioada de stabilitate prin profilul unui presedinte...

...care dispretuieste partidele.

Nu le dispretuieste, nu vrea sa faca parte din ele.

Se poate fara partide politice?

Argumentul cel mai puternic este ca intelege miza politica de a avea un partid mai mic sau mai mare partener. A acceptat sa fie candidatul nostru si sa ne fie partener. Sunt convins ca va reusi sa convinga cat mai multi romani.

Democratia e asa construita, ca partidele sa fie cele care gestioneaza puterea. Si de aceea Toader Paleologu intelege perfect, e profesor de stiinte politice, nu poate avea decat aceasta intelegere. E un om al dialogului, este dispus sa discute chiar cu factiuni mai deschise la minte din PSD, pe chestiuni care tin de interesul tarii.

Credeti ca aceasta ecuatie politica o poate ajuta, prin victimizare, pe Viorica Dancila?

Nu. Viorica Dancila e candidatul nepotrivit in toate unghiurile. E greu sa spui ca merita compatimita sau sustinuta in vreun fel sau altul. Iar mila in politica nu face bine. Nu vad niciun context in care sa se relanseze sau o rasturnare spectuculoasa de situatie in favoarea ei.

Romania tine in loc trenul Comisiei Europene. Cum vedeti rezolvata, inclusiv ca eurodeputat, chestiunea comisarului?

Dancila nu a inteles cat de important e sa respecti un dialog diplomatic. Cand ai in fata un presedinte desemnat al CE, trebuie sa tii cont de criteriile si sugestiile lui. Ea s-a incapatanat sa nu cedeze si am pierdut noi toti.

Mai este posibil sa trimitem un comisar barbat, cum mai spera unii liberali?

Nu cred ca se mai poate face schimbarea. Ursula von der Leyen a fost investita cu doar 8 voturi peste numarul minim necesar, o majoritate foarte fragila, si si-a luat angajamentul sa respecte cota de gen.

Toate portofoliile sunt ocupate, cu exceptia Romaniei si Frantei, ambele state au ca propuneri femei. Nu vad cum sa renunte la cota de gen, investirea fiind atat de fragila.

Guvernul si presedintele trebuie sa gaseasca un om potrivit. Presedintele nu poate lipsi din aceasta ecuatie.

Presedintele a inceput prin a lipsi asumat - in iunie spunea ca nici negocierea protocolului, nici propunerea persoanei nu reprezinta treaba lui.

Din nefericire, au fost multe situatii in care presedintele a avut abordari neinspirate, din punctul meu de vedere. Chestiunea comisarului tine de interesul statului roman.

Si pe cine vedeti - tot de la socialisti, pentru a se mentine raportul politic din Comisie, sau de la PPE, dar femeie?

Imi e greu sa imi dau seama. Daca vom avea un guvern investit in cateva zile, lucrurile se pot debloca. O solutie de compromis poate fi cea aplicata de Ungaria, care si-a propus comisar ambasadorul la UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Eugen Tomac PMP guvern Orban , #partidul Miscarea Populara