Invitatii Ziare.com Eugen Tomac: De ce sa nu recunoastem crimele oribile ale istoriei?

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 08:11
4496 citiri
Invitatii Ziare.com Eugen Tomac: De ce sa nu recunoastem crimele oribile ale istoriei?
Foto: Facebook/Eugen Tomac

Daca Facultatea de Istorie, pe care am absolvit-o, m-a invatat sa pretuiesc adevarul istoric, atunci politica mi-a dat sansa sa-i fac dreptate atunci cand este pe nedrept uitat.

In primavara anului 1941, peste 3.000 de romani au fost ciuruiti de gloantele pustilor sovietice, intr-o padure de brazi din nordul Bucovinei. Fantana Alba a fost punctul ultim al calatoriei lor catre libertate. A fost, de asemenea, locul in care istoria i-a uitat. Si nimeni nu i-a cautat. Atunci sau astazi.

Macelul a fost declansat in momentul in care romanii, incurajati de administratia sovietica, au incercat sa treaca granita sovieto-romana, trasata ca urmare a ultimatumului din iunie 1940, prin care Romania a fost fortata sa cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu de peste 3 milioane de locuitori.

Refuzand sa devina cetateni sovietici, acestia au pornit, in coloane organizate, spre frontiera de pe raul Siret, spre a se repatria in tara-mama, acolo unde isi lasasera rudele, casele si agoniseala de-o viata. Oamenii purtau steaguri albe si tricolore, icoane, prapuri si cruci din cetina.

La doar doi kilometri de granita romana, granicerii Armatei Rosii, urmand un scenariu macabru, au deschis focul continuu al mitralierelor asupra coloanei de romani, omorand pe capete copii, femei, batrani. Cei care au scapat din calea gloantelor au fost urmariti de cavaleristi si spintecati cu sabia.

Masacrul nu s-a incheiat, insa, aici. Ranitii au fost legati de cai si tarati pana la un loc unde erau sapate dinainte cinci gropi comune. Unii dintre acestia au fost ingropati de vii, conform unor documente din acea vreme. Timp de doua zile, marturisesc localnicii, s-ar fi auzit gemete din acele gropi.

Altii au fost arestati de NKVD-ul din Hliboca (Adancata), iar dupa ce au indurat torturi, au fost si ei aruncati de vii intr-o groapa comuna din cimitirul evreiesc al orasului. Peste acea groapa s-a turnat si s-a stins var.

Astazi, la 74 de ani distanta, sunt neiertat de putini cei care cunosc povestea acelor romani eroi. Orice stat are obligatia, in numele valorilor democratiei, sa faca cunoscuta istoria poporului sau si sa onoreze memoria celor cazuti in fata nedreptatii.

Gheorghe Holovati este unul dintre supravietuitorii lui 1 aprilie 1941. Ca el mai sunt vreo zece. Martori vii ai istoriei noastre recente sunt astazi pierduti in uitare si nepasare. L-am cunoscut pe Gheorghe Holovati acum cinci ani. Mi-a povestit cosmarul prin care a trecut, alaturi de tatal sau, la numai 11 ani.

I-am promis lui Gheorghe Holovati ca voi face tot ce-mi sta in puteri sa fac cunoscut adevarul acelei zile. Pentru el si pentru toti cei care au murit pe nedrept acum 74 de ani.

Se cere comisie parlamentara "pentru adevar" - Anchetati masacrul de la Fantana Alba

"Nu e greu sa gasesti adevarul, e greu sa ai dorinta de a-l gasi", spunea Nicolae Iorga. Sunt convins ca voi gasi dorinta, chiar si in viteza acestui secol, pentru a redescoperi istoria nemasluita si a o ridica la valoarea sa adevarata.

Este si motivul pentru care am propus constituirea, in Parlamentul Romaniei, a Comisiei pentru adevar cu privire la masacrul de la Fantana Alba. Statul roman are datoria de a elucida aceasta crima odioasa asupra poporului sau.

Cine a dat ordinul? Care este numarul exact al celor pierduti? Cum ii cheama? Unde le sunt familiile? Cine are grija de ei? Sunt intrebari la care putem raspunde. Prin culegere de marturii, prin implicarea cercetatorilor specializati in istoria recenta, prin initierea unui dialog cu statele care detin informatii. Este nevoie doar de vointa politica si respect pentru trecut.

Fotografia zilei: Masacrul de la Fantana Alba

Misiunea noastra, insa, nu se incheie aici. Simpla insiruire a faptelor nu este suficienta. Realitatea acelei zile, cauzele si, mai ales, consecintele ei trebuie sa fie cunoscute de fiecare roman. Rescrierea cartilor de istorie pentru a include si marturiile victimelor lipsite pana astazi de glas, constructia de monumente istorice in memoria celor cazuti, rostirea cu voce tare a numelor acestora, recompensarea simbolica a familiilor este ceea ce prezentul poate face pentru a-si onora eroii. Uitarea este totuna cu tradarea.

De cativa ani buni, a devenit o traditie ca pe 1 aprilie sa vizitez padurea de langa Fantana Alba, pentru a aduce un omagiu celor peste 3.000 de romani care si-au gasit sfarsitul acolo. De fiecare data, incarcatura emotionala este la fel de puternica.

Mi-as dori ca zeci, apoi sute, apoi mii de romani sa urmeze in fiecare an de 1 aprilie, aceeasi traditie.

Eugen Tomac este deputat de diaspora si presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Masacru Fantana Alba, #comisie parlament Fantana Alba , #partidul Miscarea Populara