Ziare.com

Se cere comisie parlamentara "pentru adevar" - Anchetati masacrul de la Fantana Alba

Marti, 31 Martie 2015, ora 13:16

   

Se cere comisie parlamentara "pentru adevar" - Anchetati masacrul de la Fantana Alba
Deputatul PMP Eugen Tomac cere comisie parlamentara care sa ancheteze masacrul de la Fantana Alba, din 1 aprilie 1941.

"La 26 iunie 1940, in urma Pactului Ribbentrop-Molotov, Romaniei i-a fost impusa cedarea Basarabiei si a nordului Bucovinei catre Uniunea Sovietica. De atunci, a inceput aplicarea unei politici pentru prigoana si persecutia romanilor din aceste provincii romanesti, concretizata prin deportarile din Basarabia si nordul Bucovinei, masacrul de la Fantana Alba, Bucovina (1 aprilie 1941) si foametea organizata din Basarabia.

Masacrul de la Fantana Alba a avut loc la 1 aprilie 1941, cand aproximativ 3.000 de romani, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, cu dorinta de a trece granita sovieto-romana si de a scapa de teroare, au incercat sa ajunga in Romania. Pentru multi, acest drum a fost fara intoarcere.

Cand coloana de romani - inarmati cu steaguri albe si tricolore, icoane si cruci - a ajuns aproape de granita, soldatii sovietici, ascunsi in padure, au tras din plin cu mitralierele. Supravietuitorii au fost urmariti si ucisi. Dupa masacru, ranitii au fost ingropati de vii, alaturi de cei deja morti, intr-o serie de gropi comune pregatite pentru acest scop.

Dupa 74 de ani, numarul total al victimelor nu este cunoscut in intregime, intrucat o analiza pertinenta si concreta a acestui masacru nu a fost inca realizata. Putem spune, din nefericire, ca acesti romani au murit de doua ori, odata cu masacrul de pe 1 aprilie 1941, cat si odata cu politica uitarii promovata de comunismul romanesc", se arata in solicitarea lui Tomac, remisa biroului permanent al Camerei Deputatilor,

Acesta sustine ca este obligatia statului roman sa elucideze imprejurarile in care s-a produs masacrul din urma cu 74 de ani, propunand astfel constituirea unei "comisii pentru adevar cu privire la masacrul de la Fantana Alba din 1 aprilie 1941".

Deputatul subliniaza ca lucrarile si concluziile comisiei nu vor avea implicatii penale, dar, "in calitatea sa de comisie pentru adevar, va identifica elementele constitutive ale evenimentelor sangeroase" de la acea data.

"Aceasta va propune demersul necesar pentru recompensarea simbolica a familiilor victimelor, pentru rescrierea istoriei recente prin inglobarea punctelor de vedere ale victimelor lipsite de voce si va asigura un proces cultural-moral al evenimentului evocat.

(...) Politicul, cercetarea si justitia trebuie sa functioneze pe masura nevoii de adevar a societatii. Prin urmare, dincolo de orice conflict determinat de apartenenta politica, trebuie sa ne responsabilizam pentru acest proiect, care reprezinta o provocare pentru identitatea noastra nationala", mai sustine deputatul PMP.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2311 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un gind pios pentru bravii noștri strămoși !

Citind articolul am plins și-odată cu lacrimile simțeam inima parcă singerindă...

Felicitări Domnule Eugen Tomac și salutări din suflet tuturor celor curajoși care nu și-au uitat obirșia și neamul!

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpati

 

(y)

Ai un Like pt asta, Eugen Tomac!

 

Daca cineva vrea sa caute adevarul, in orice caz nu trebuie sa il

caute in parlamentul majoritar comunist de astazi.
Parlamentul tarii, puterea legislativa, este o simpla emanatie a puterii de dinaintea '89, vopsita cu roz sau cu verde, citeidata si cu albastru sau galben. De rosu le este inca jena...

Parlament plin de penali.
Guvern plin de penali.
Justitia care are si ea penalii sai.

Cele trei puteri din Romania sint inca contaminate de comunism si mafiile aferente.

 

Rană vesnic sangerand

"Romanii nu sunt nicaieri colonisti, venetici, oamenii nimanui, ci pretutindeni unde locuiesc sunt autohtoni, populatie mai veche decit toti conlocuitorii lor."
Nicolae Iorga

Oamenii credeau că, dacă se vor fi adunat atat de multi, soldatii nu vor indrăzni să tragă in ei. In ziua stabilită, locuitori ai satelor Ropcea, Iordănesti, Pătrăutii de Sus, Pătrăutii de Jos, Cupca, Ciudei, Carapciu, Suceveni, Prisăcăreni au hotărat să meargă totusi, mai intai la resedinta raională din Hliboca (aici găsindu-se cea mai apropiată unitate de grăniceri), cu gandul că vor obtine incuviintarea de a pleca in Romania.
In urma unor "tratative" care se asemănau cu un dialog al surzilor, după discutia telefonică a unui ofiter superior cu mai marii săi, acesta le-a răspuns celor adunati: "Dar, oameni buni, ce, vă tine cineva cu forta? Dacă doriti să plecati, plecati, asta e treaba voastră!". Oamenii, in naivitatea lor, au luat de bune aceste vorbe, conside-rand că asta insemna permisiunea de a pleca.

La inceput oamenii au crezut că se va trage in aer, cu scop de intimidare, dar nu a fost asa, căci ordinul era să se tragă in plin. Bărbatii, care erau in fată cu crucile si prapurii, le-au aruncat si, cei care nu au fost secerati de gloante au luat-o, imprăstiindu-se, spre pă-dure. Cadavrele si muribunzii, căci mai erau si vii, au fost aruncati in gropi comune, s-a turnat var peste ei si au fost ingropati. Nici pană astăzi nu se stie exact cati oameni zac pe dealul dintre Suceveni si Fantana Albă. Cei scăpati cu viată au fost ur-măriti, arestati si condamnati, parte la moarte, parte dusi la inchisorile din fundul Rusiei, de unde doar cati-va, peste ani, s-au intors la bastină.

Acea primăvară sangeroasă, constituie una dintre paginile negre, cele mai triste ale luptei poporului nostru impotriva regimului totalitar bolsevic.
Romaniei i-au fost luate in mod fraudulos Basarabia, Nordul Bucovinei si Ţinutul Herta in anul 1940, prin viclenia lui Molotov si dezinteresul nemtilor.

In sfirsit rescriem istoria furata!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor