Eugen Tomac: Principala realizare a Guvernului Ciolos a fost ca l-a inlocuit pe Ponta. Vrem un Guvern Basescu - Interviu

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 07:21
10371 citiri
Eugen Tomac: Principala realizare a Guvernului Ciolos a fost ca l-a inlocuit pe Ponta. Vrem un Guvern Basescu - Interviu
Eugen Tomac, un om politic atasat de proiectul unirii Republicii Moldova cu Romania, foto Hepta

Deputatul Eugen Tomac, presedinte execitiv al PMP, ii indeamna pe vechii pedelisti sa voteze cu PMP, considera ca Traian Basescu ar fi premierul potrivit dupa alegeri.

Despre Guvernul Ciolos spune ca a fost ezitant si nesigur, iar ca cel mai bun lucru pe care l-a facut a fost ca a inlocuit Guvernul Ponta: "Ar fi fost mult mai toxic pentru Romania ca Victor Ponta sa ramana inca un an premier".

Politicianul roman, nascut in sudul Basarabiei, considera ca Igor Dodon, noul presedinte al Republicii Moldova, va milita pentru federalizarea tarii si pentru a o face dependenta de Moscova.

Care credeti ca va fi rezultatul pe care il va obtine PMP la alegerile de duminica?

Partidul Miscarea Populara isi va atinge cu siguranta obiectivul de campanie, pe care orice partid nou infiintat si-l propune: acela de a intra in Parlament. Ne dorim si speram sa obtinem un scor cu doua cifre si, din reactiile pe care le primim din teritoriu, de la filiale, pentru ca PMP nu are un sondaj intern, acest lucru se va intampla in destule judete. Insa, principalul dezavantaj pe care PMP il are la aceste alegeri este lipsa reprezentantilor in sectiile de votare.

Stiu ca doamna Alina Gorghiu ne canta prohodul in fiecare zi, insa face acest lucru doar pentru ca ii este foarte frica ca electoratul fostului PDL, care are in continuarea incredere in presedintele Basescu, va vota PMP in data de 11 decembrie.

Fostii PDL-isti, care au luptat timp de zece ani alaturi de Traian Basescu pentru modernizarea statului, s-au convins ca PNL nu are lideri puternici pentru a conduce acest partid. Din fericire, electoratul fostului PDL are cu cine vota pe 11 decembrie, tot cu Traian Basescu.

Daca intrati in Parlament, veti sprijini formarea unui Guvern Ciolos II? De ce?

Asa cum am spus deja, Partidul Miscarea Populara va intra cu certitudine in Parlament. Pentru a discuta despre sprijinirea unui guvern trebuie mai intai sa vedem rezultatele alegerilor si ce majoritati se vor forma in urma votului din 11 decembrie. PMP are propria propunere de premier, pe presedintele partidului, Traian Basescu, si ne dorim sa votam un Guvern Basescu.

De altfel, functia de premier, alaturi de semnarea unui protocol pentru respectarea vointei populare exprimate la referendumul din 2009 pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 si infiintarea unui minister al Reunificarii care sa demareze procedurile necesare pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, reprezinta principalele trei conditii pe care PMP le va avea pentru formarea unei majoritati si sustinerea unui guvern.

Cum considerati ca s-a desfasurat actuala campanie electorala? Ce impact a avut noua lege electorala asupra campaniei?

Cuvantul de baza este: anost. Efectele sunt aceleasi ca si la campania pentru alegerile locale: foarte multe restrictii, publicul este impiedicat sa ajunga la oferta electorala. Este o lege care avantajeaza partidele mari cu resurse logistice puternice.

Care este principalul mesaj pe care PMP a incercat sa-l transmita alegatorilor si in ce masura a reusit?

Au fost doua componente ale campaniei. Lupta pentru o Romanie puternica si lupta pentru a pune sistemul in slujba cetateanului. Partidul Miscarea Populara lupta pentru Romania, pentru o Romanie puternica. Lupta pentru respectarea vointei populare exprimate la referendumul din 2009 - cea de reducere a numarului de parlamentari la maximum 300, lupta pentru revenirea la Legea Educatiei Nationale, initiata de profesorul Miclea si de ministrul Funeriu, care introduce echitatea in sistemul de educatie, curata universitatile de plagiatori, lupta pentru Legea Sanatatii care reseteaza din temelii actualul sistem, lupta pentru unirea Republicii Moldova cu Romania.

Pe de alta parte, Partidul Miscarea Populara a prezentat electoratului o fotografie a sistemului care conduce Romania din umbra. Domnul Traian Basescu, in mandatele de presedinte, este cel care a inceput aceasta lupta impotriva sistemului si a fost suspendat de doua ori din functie. Sistemul, care reprezinta acea coloana vertebrala permanenta a statului, formata din demnitari numiti in functii cheie, care daca nu sunt angajati de catre decidentii politici in proiecte ce tin de interesele nationale ale Romaniei, incep sa lucreze pentru ei, poate genera derapaje majore de la democratie si abuzuri grave. Sistemul trebuie sa lucreze pentru romani, nu pentru sine.

Ce aveti sa-i reprosati actualului Guvern Ciolos?

Prea multa ezitare, vedeti cazul ministrului Toba care a fost acuzat de plagiat. Prea multa nesiguranta in actul conducerii, probabil si din lipsa de experienta a celor care au ocupat functiile de ministru. Niciun pas inainte pentru reforma in Educatie, niciun pas inainte pentru reforma in Sanatate.

Care credeti ca e principala realizare a acestui guvern?

Ca a inlocuit Guvernul Ponta. Ar fi fost mult mai toxic pentru Romania ca Victor Ponta sa ramana inca un an premier.

Daca nu veti atinge pragul electoral care considerati ca a fost motivul determinant al unui astfel de esec?

Partidul Miscarea Populara nu isi pune problema ca nu va atinge pragul electoral. Este o discutie nefondata.

Considerati intrarea in Parlament o victorie pentru PMP sau ceva normal?

Din prisma celor care nu-si doresc ca Partidul Miscarea Populara sa intre in Parlament si ca Traian Basescu sa revina in politica, si ii am in vedere aici in special pe liderii PNL si PSD, dar si pe altii din afara politicii, intrarea PMP va fi cu siguranta o victorie. Din prisma echipei PMP, a alegatorilor nostri si a simpatizantilor lui Traian Basescu este pur si simplu un lucru normal.

Care e impactul alegerii lui Igor Dodon in functia de presedinte al Republicii Moldova?

Prin alegerea lui Dodon, Republica Moldova a mai facut doi pasi in spate. Discursul anti-european al lui Dodon nu poate aduce nimic bun pentru ca oamenii au nevoie de siguranta zilei de maine, de locuri de munca bine platite, de banci sigure, de un sistem de sanatate si de invatamant de calitate. Rusia nu poate oferi mai mult decat a oferit pana in prezent. Solutia este aceeasi: directia Vest. Dodon va juca o singura carte, una indreptata impotriva Romaniei pentru a-si justifica neputinta. Esential este sa sprijinim in continuare cetatenii Republicii Moldova si sa privim mai putin spre ce spun politicienii.

Ce trebuie sa faca diplomatia romaneasca in urmatorul an pentru a sustine parcursul european al Moldovei?

Sa actioneze mai inteligent in a apara interesele Romaniei si atentie, inclusiv pe cele ale Uniunii Europene. Nu mai vreau sa aud discursul clasic, pozitia noastra se reflecta in pozitia Comisiei Europene. Vreau sa aud ca diplomatia romana ne anunta ca a reusit sa impuna teme de interes comun pentru cele doua state pe agenda UE. Sa nu ne mai fie frica sa discutam despre interesul nostru legitim legat de Republica Moldova. Dincolo sunt tot romani care pot fi aparati si sustinuti in primul rand de catre diplomatia romaneasca.

In ce fel poate profita Vladimir Putin de prezenta unui lider politic pro-rus la Chisinau?

Nu este un oarecare lider pro-rus, este exact omul pe care l-au sustinut si finantat si astfel, influenta si presiunea devin mai lesne de exercitat. Rusia are experienta in a-si impune vointa prin orice mijloace si sunt convins ca va incerca sa fructifice toate oportunitatile.

Si aici gama este larga. De la reluarea proceselor de rusificare, deznationalizare si indoctrinare pana la deturnarea procesului de integrare europeana si aducerea in actualitate a federalizarii Republicii Moldova. Nu e un secret pentru nimeni ca tocmai acest punct din programul electoral al lui Dodon, federalizarea, a fost laudat deschis de catre mai multi oficiali rusi. Pe un spatiu mai extins, Rusia vizeaza gurile Dunarii. La doar cateva zeci de kilometri de Dunare, avem Gagauzia, locuita in majoritate de gagauzi rusificati. Aici, Igor Dodon a fost votat de catre 99% din populatie. Rusia are suficiente parghii de influenta. Asta nu inseamna ca noi trebuie sa stam cuminti in banca noastra si sa privim cum o va face.

Din pacate, statul nostru nu reuseste sa surprinda, in ciuda evidentei, evenimente si actiuni indreptate impotriva Romaniei. Eu am fost un critic constant al politicii rusesti si pentru asta am fost declarat persona non-grata in Federatia Rusa. Nu ma deranjeaza. Dimpotriva, ma onoreaza. Nu este decat dovada faptului ca ce am facut pana acum este corect.

Cum vedeti securitatea statelor din estul Europei in contextul in care Donald Trump a devenit noul presedinte al SUA?

Asta ramane de vazut, dar un lucru este cert. Era Trump este un nou inceput nu doar pentru SUA, ci si pentru intreaga lume. Este un semnal pentru Uniunea Europeana si este o lectie pentru oamenii politici din Romania.

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#PMP, #alegeri, #Moldova , #stiri Eugen Tomac