2009, an de recesiune pe piata imobiliara

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 18:33
3705 citiri
2009, an de recesiune pe piata imobiliara

Ultima parte a anului trecut a fost marcata de scaderi ale investitiilor imobiliare in toata Europa pe fondul crizei creditelor, iar previziunile pentru 2009 arata ca activitatea in acest domeniu se va confrunta cu o recesiune.

"Aproape toate pietele imobiliare europene au inregistrat un declin in activitate in trimestrul al patrulea in comparatie cu al treilea trimestru din 2008. Contrastul dintre trimestrul trei si patru a fost puternic influentat de colapsul Lehman Brothers si de intensificarea crizei de pe piata creditelor, care a avut un impact negativ asupra increderii investitorilor.

In plus, criza creditelor a afectat intreaga economie, multe dintre tarile europene au inceput sa intre pe o curba economica descendenta, in vreme ce previziunile pentru 2009 semnaleaza recesiune", explica specialistii de la CB Richard Ellis.

Potrivit acestora, cifra de afaceri a investitiilor imobiliare comerciale europene a scazut pana la nivelul de 19,5 miliarde de euro in trimestrul patru din 2008, dupa doua trimestre consecutive de niveluri mult mai stabilizate ale cifrei de afaceri.

Astfel, cifra de afaceri totala din 2008 s-a ridicat la 116 miliarde de euro, un nivel comparabil cu cel inregistrat in 2004. Cu toate acestea, cumparatorii de capital si cei institutionali, care au fost jucatorii dominanti in 2008, vor ramane cheia pentru piata imobiliara de investitii din viitorul apropiat.

Insa, cu toate ca activitatea europeana de investitii in trimestruil patru a scazut cu 29% fata de al treilea trimestru, rezultatele au fost influentate pozitiv de un numar semnificativ de tranzactii incheiate inainte de sfarsitul anului.

Printre acestea au existat si cateva tranzactii notabile, cum ar fi achizitionarea de catre HSBC a 8-16 Canada Square in Londra pentru suma de 990 milioane de euro si vanzarea portofoliului de tip sale-and-leaseback de catre doua banci italiene principale, Banca Intesa si Unicredit Group, amandoua cumuland un total de 1.65 miliarde de Euro.

"In Romania, deja apar semnele de aliniere a strategiei developerilor la noile conditii financiare care vor domina economia mondiala pe parcursul lui 2009 ca atare am inceput sa asistam si in tara noastra la cresteri ale yieldurilor pentru cladiri de birouri si proiecte de retail sau industriale.

Intrucat nu exista prea multe fonduri care dispun de lichiditati pentru achizitii, cei care vor dovedi flexibilitate in negocierea asteptarilor in vanzarea produsului lor vor castiga", este de parere Alexandra Dimofte, Head of Capital Markets, CB Richard Ellis Eurisko.

Cu toate ca, pe ansamblu, piata europeana a incetinit ritmul in ultimul trimestru din 2008, investitorii incep sa-si exprime un interes sporit pe anumite piete, cum ar fi Marea Britanie.

Aici se inregistreaza un interes in crestere, mai ales in Londra Centrala unde gradul de recalculare a preturilor a transformat mare parte din piata centrala intr-o posibilitate atragatoare pentru investitorii pe termen lung.

Deprecierea recenta a lirei sterline ofera beneficii suplimentare multor investitori din afara granitelor ce detin fonduri in monede straine", a conchis Jonathan Hull, Executive Director al EMEA Capital Markets, CB Richard Ellis.

Vlad Voiculescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#evolutie piata imobiliara, #eurisko, #recesiune piata imobiliara , #imobiliare