O nationala dupa chipul si asemanarea selectionerului

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 13:08
6312 citiri
O nationala dupa chipul si asemanarea selectionerului

Atunci cand vorbim despre jocul defensiv, inchis, inestetic sau, de ce nu, chiar urat al echipei nationale ar trebui sa ne uitam in primul rand spre banca tehnica. Iar pe banca Romaniei vedem un selectioner batran, dar nu ca varsta, ci ca si conceptie despre fotbal. Si daca ne mutam din nou privirea spre suprafata de joc, observam o echipa care pare cu cel putin 20 de ani in urma fotbalului modern.

Sunt foarte multe lucruri de spus despre actuala echipa nationala si despre exprimarea ei din teren. Unele s-au spus, altele poate se vor mai spune. Asa ca as vrea sa ma refer acum la un singur episod, unul care mi se pare semnificativ pentru ceea ce inseamna Anghel Iordanescu pentru "tricolori" in momentul de fata.

"Generalul" a surprins pe mai toata lumea la meciul cu Elvetia lasandu-l pe banca pe Nicusor Stanciu, "decarul" primei reprezentative. Acesta evoluase bine in meciul inaugural, fiind omul cu ruperea de ritm de la mijlocul terenului.

Ei bine, de ce credeti ca a fost lasat Stanciu pe banca in partida imediat urmatoare? Credeti ca a fost o decizie tactica, credeti ca Iordanescu si staff-ul sau au analizat in detaliu adversarul si au decis ca au nevoie de calitatile lui Chipciu pentru a surprinde? Credeti ca, dimpotriva, au incercat sa surprinda adversarul cu o modificare care sa schimbe exprimarea nationalei noastre?

Raspunsul este un mare si apasat nu. Iordanescu l-a lasat pe banca pe Stanciu pentru ca, citez: "Am vrut sa-l menajam, sa-l protejam putin. A fost incarcat cu o presiune deosebita la meciul cu Franta si am vrut sa-l aruncam in lupta in repriza a doua."

Pentru mine, o asemenea explicatie arata cat de mult a lipsit Iordanescu din fotbal si cat de departe este el in momentul de fata de acest sport. Este foarte greu, as spune chiar imposibil, sa gasesti in fotbalul mare, la nivelul turneelor finale de campionate continentale sau mondiale, antrenori care sa nu foloseasca cel mai bun jucator din lot atunci cand acesta este sanatos, odihnit si, spun eu, dornic sa evolueze la acest nivel.

Ceea ce a facut Iordanescu la partida cu Elvetia mi se pare inacceptabil si ridicol. Atentie, vorbim despre un antrenor care lucreaza efectiv in jur de 3-4 luni pe an si care e platit cu 30 de mii de euro pe luna. Vorbim despre un antrenor a carui principala responsabilitate este sa selectioneze si sa foloseasca cei mai buni fotbalisti ai tarii la momentul respectiv.

Sigur, o sa spuneti ca "Generalul" a mizat totul sau aproape totul pe ultima partida din grupa, cea cu Albania, cand, probabil, va alinia cel mai bun "11" in incercarea de a obtine o victorie. Dar aceasta scuza nu tine. Sau daca tine pentru unii, inseamna ca avem o echipa care abordeaza doar unele meciuri la victorie, iar pentru celelalte ne bazam pe hazard si bafta. O asemenea nationala este de netolerat din punctul meu de vedere.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Stiu ca nu avem cea mai buna nationala din lume si stiu ca avem destul de putini jucatori valorosi. Dar, ca suporter, ma astept ca si in conditiile astea antrenorul sa ii cheme la lot pe cei mai buni si, binenteles, sa-i si foloseasca. Chiar daca ulterior nu obtinem rezultatul asteptat, macar suntem constienti ca am dat tot ce am avut mai bune.

Ori in conditiile astea, avem dreptul de a ne intreba ce s-ar fi intamplat in partida cu Elvetia daca jucau, de exemplu, Stanciu, Sanmartean, Alibec. Sau daca ar fi fost selectionat si utilizat cel mai bun fundas stanga din Liga 1, Tosca, in conditiile in care Rat este si batran si accidentat?

Oare e prea mult sa ii cerem lui Anghel Iordanescu sa utilizeze in meciurile de la Campionatul European cea mai buna echipa pe care o are la dispozitie?

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Romania selectioner Iordanescu, #nationala Romania tactica Euro 2016, #Romania rezultate Euro 2016 , #Romania