O nationala fara rusine

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 20 Iunie 2016, ora 15:15
9682 citiri
O nationala fara rusine

Eliminarea echipei nationale de la Campionatul European nu este, pentru mine cel putin, o surpriza. Fara a avea pretentii de clarvazator, am anticipat acest deznodamant inca de cand ne chinuiam in preliminarii prin Feroe. Este insa o surpriza, si una extrem de neplacuta, atitudinea selectionerului si a jucatorilor.

Sa va prezint inainte de toate tabloul: avem o nationala modesta, cu fotbalisti care nu mai evolueaza deja de ani buni la nivel inalt. Sunt insa jucatori macar decenti, care, folositi asa cum trebuie, pot forma o echipa capabila sa puna probleme. Ne-am calificat la Euro 2016 cu emotii din cea mai usoara grupa din preliminarii. La turneul final am avut doua reprize bune in trei meciuri si, firesc, ne "mandrim" cu un singur punct foarte norocos.

De aici pornim discutia. Acum, imaginati-va ca sunteti un fotbalist al nationalei in tabloul de mai sus care vine la interviu dupa infrangerea cu Albania. Nu-i asa ca aveti bun simt si puneti capul in pamant? Nu-i asa ca vi se imbujoreaza obrajii de rusine atunci cand reporterul va pune clasica intrebare, ce s-a intamplat? Nu-i asa ca singura reactie pe care o aveti este aceea de a spune, pastrand capul in pamant, ca va pare rau si ca va e rusine? Si eventual ca va cereti scuze milioanelor de romani care au sperat?

Bun, acum ar trebui sa va uitati la declaratiile "tricolorilor" de dupa meciul de duminica seara. E plin de platitudini de genul "noi ne-am dorit victoria", "am luptat pana in ultimul minut", "am facut tot ce am putut", "n-am avut sansa". Si, serios, daca ai fi preferat sa iti petreci timpul facand ceva util, cum ar fi sa citesti o carte, sa desfunzi chiuveta din bucatarie, sa duci gunoiul sau sa admiri luna, in loc sa te uiti la meciul Romania - Albania, i-ai putea crede.

Citeste ce a spus Sapunaru dupa meciul cu Albania

Citeste ce a spus Tatarusanu dupa infrangerea cu Albania

Fiind insa un popor de microbisti, binenteles ca ne-am uitat la meci. Si, uitandu-ne la aceasta partida, am vazut o nationala a Romaniei fara vlaga, fara dorinta, blazata si complexata. Am vazut pase de 3-4 metri gresite, am vazut preluari ratate complet, am vazut jucatori care refuzau sa alerge dupa pasele in adancime, am vazut un selectioner care nu s-a mai ridicat de pe banca in ultimul sfert de ora.

Si as vrea sa nu acuzam degeaba. Binenteles ca nu avem cei mai buni fotbalisti din lume, insa nu sunt nici 23 de baieti luati la intamplare din statia de metrou de la Romana. Sigur ca Matel, in Croatia, alearga pana ii explodeaza plamanii atunci cand e lansat in adancime. Sigur ca Tatarusanu se afla intr-o comunicare constanta cu ai lui colegi de la Fiorentina si nu iese pe centrari ca un amator. Sigur ca Hoban, in Israel, preia fara probleme pasele scurte si nu pierde mingea de parca atunci ar fi pus prima data piciorul pe ea.

Citeste ce a spus Iordanescu dupa infrangerea cu Albania

Dar la nationala nu se intampla asta si vreti sa stiti de ce? Pentru ca la nationala din zilele noastre exista o lipsa de responsabilitate vecina cu nesimtirea. Daca inainte erau jucatori care isi anulau vacantele si stateau inchisi in case o saptamana pentru o convocare ratata, pe astia din zilele noastre pare ca ii deranjam atunci cand ii chemam sa reprezinte Romania. Iar asta se vede in teren.

Nu ma intrebati care sunt motivele acestei atitudini. Nu cred ca e natura lor, mai ales ca majoritatea, daca nu toti, la echipele de club au altfel de evolutii. Si, spre deosebire de alti colegi din presa, eu nu am informatii de culise, nu stiu ce discuta Iordanescu si fotbalistii in vestiar, nu stiu cine cu cine se cearta la antrenamentele inchise si asa mai departe. Asa ca nu pot decat sa constat ceea ce a vazut, cred, toata lumea.

Citeste ce a spus Burleanu dupa eliminarea Romaniei de la Euro 2016

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Problema este ca o astfel de generatie de jucatori te poate face sa iti pierzi entuziasmul in privinta nationalei Romaniei. Care nationala a Romaniei ne reprezinta pe noi, romani, desi e patronata de societatea privata condusa momentan de Burleanu. Si exista riscul ca dupa ce fotbalistii jenanti din actualul lot vor fi "curatati", multi sa priveasca prima reprezentativa cu aceiasi ochi, chiar daca urmatorii convocati isi vor da si viata pe teren.

De aceea imi vine sa-i intreb pe toti cei care au facut deplasarea in Franta, nu va e rusine, bai fotbalistilor si antrenorilor? Asta ca sa nu folosesc cuvinte mai dure. Intrebarea vine, imi joaca pe buze, dar n-am s-o adresez.

Si stiti de ce? Pentru ca, daca prin absurd ar raspunde, "tricolorii" de azi, in frunte cu antrenorul lor, ne-ar insira din nou o suma de cuvinte goale. Ceea ce, in traducere libera, ar insemna ca nu, nu le e rusine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania eliminata Euro 2016, #nationala Romania Euro 2016, #Romania rezultate Euro 2016 , #Romania