File din istoria Campionatului European de fotbal: Golul de aur a decis finala la Euro '96

Luni, 20 Iunie 2016, ora 21:27
4915 citiri
File din istoria Campionatului European de fotbal: Golul de aur a decis finala la Euro '96
Foto: solofutbol.cl

"Fotbalul a revenit acasa", a fost solganul folosit la Euro 1996 pentru a reaminti tuturor locul unde este leaganul fotbalului. Cu patru ani inainte, Anglia primise dreptul de a organiza editia a zecea a competitiei.

Prin aparitia noilor tari in Europa de Est, in urma destramarii URSS, a Cehoslovaciei si a Iugoslaviei, in faza de calificare s-au inscris 47 de selectionate. In cautare de spectacol, UEFA a stabilit ca numarul reprezentativelor prezente la turneul final sa fie de 16 echipe.

In plus, forul continental a hotarat introducerea regulii "golului de aur" pentru echipa care marcheaza in prelungiri, daca partida se termina la egalitate in timpul regulamentar de joc. Aceasta editie a fost si prima in care se acordau trei puncte in loc de doua la victorie

Tara gazda se pregatise asiduu pentru cucerirea trofeului pe teren propriu. In acest scop, dupa esecul calificarii la Mondialul din SUA '94, federatia l-a adus pe banca, cu un obiectiv precis, pe carismaticul Terry Venables. Tehnicianul, nemultumit de jocul englezilor, s-a pus pe treaba, cautand sa revolutioneze stilul de joc, incremenit de zeci de ani pe conceptul arhaic "kick and run", cu un fotbal modern, asemanator cu ce se juca pe continent.

Anglia nu a deceptionat si s-a calificat in semifinale dupa ce a strivit in grupa cu 4-1 reprezentativa Olandei si a eliminat in sferturi, la lovituri de la 11 metri, Spania.

Ramane in amintire insa gestul lui Paul Gascoigne, liderul nationalei, dupa superbul gol inscris in meciul cu Scotia. Cunoscut ca un jucator rebel, el a celebrat reusita intr-un mod unic, ca raspuns la dezvaluirile presei britanice despre o petrecere, stropita cu mult alcool, cu o saptamana inainte de inceperea competitiei.

Dar marea revelatie a turneului va fi Cehia care va poposi in finala. Poborsky, Nedved, Nemec sau Berger au trimis acasa inca din grupe Italia, vicecampioana mondiala, apoi, in sferturi, Portugalia lui Figo, iar in semifinale s-a impus la penaltiuri cu Franta lui Blanc, Desailly, Zidane si Djorkaeff.

In ultimul act va ajunge si Germania, care nu a pierdut nicio partida. Berti Vogts, promovat ca antrenor principal in locul lui Beckenbauer dupa Mondialul din 1990, pusese la punct o noua masina de fotbal. Mathias Sammer, fost international al defunctei echipe a RDG-ului, ales cel mai bun jucator de la Euro, va marca golul victoriei de 2-1 cu Croatia in sferturi.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Nemtii, cu Klinsmann, Kohler, Scholl sau Moller in teren, au jucat in semifinale un meci de foc cu amfitrioana. Englezi au inceput cum nu se putea mai bine, cu golul lui Alan Shearer, golgeterul competitiei cu 5 goluri, iar finala parea tot mai aproape pentru ei. Nu a fost de acord Kuntz, care a egalat repede. In prelungiri, ambele echipe s-au anihilat reciproc, iar la loviturile de departajare, Soutghate, de la britanici, si-a condamnat echipa, ratand ultimul penalti.

Pe Wembley, in meciul cu trofeul pe masa, in fata a 73.000 de spectatori, Germania va aduce Cehia cu picioarele pe pamant. Mannschaftul se va incorona campioana Europei pentru a treia oara, marcand in prelungiri prin Oliver Bierhoff, primul "gol de aur" din istoria fotbalului. Atacantul german reusise in timpul regulamentar, golul egalarii, dupa ce Berger deschisese scorul din penalti.

Romania s-a calificat pentru a doua oara la un turneu final. "Generatia de Aur", in frunte cu Hagi, nu a fost in cea mai buna forma si a parasit competitia in grupe, dupa trei infrangeri: 0-1 cu Franta, 0-1 cu Bulgaria si 1-2 cu Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#istorie Campionat European, #euro 1996 istorie, #gol aur campionat european , #stiri EURO 2016