File din istoria Campionatului European de fotbal: Spania si tripla coroana la EURO 2012

Sambata, 09 Iulie 2016, ora 21:57
3155 citiri
File din istoria Campionatului European de fotbal: Spania si tripla coroana la EURO 2012
Foto: uefa.com

Aventura Spaniei in Estul Europei la EURO 2012 s-a incheiat cu reconfirmarea titlului cucerit cu patru ani in urma.

Inaintea turneului final gazduit de Polonia si Ucraina, nationala iberica era criticata pentru jocul sau, iar prezicatorii se pregateau sa-i cante prohodul. In plus, tehnicianul Vicente del Bosque a fost nevoit sa creeze un spatiu de convietuire in vestiar, unde spiritele erau incinse intre jucatorii celor de la Real Madrid si cei de la Barcelona, in urma infocatelor dispute din El Clasico.

Casillas si Xavi, jucatori exponentiali in cele doua echipe de club rivale de moarte, si-au dat mana pentru a calma atmosfera in lot si pentru a ajunge la un consens in favoarea interesului selectionatei.

Tragerea la sorti a aruncat Spania intr-o grupa periculoasa. Meciul de debut cu Italia nu a fost deloc doar lapte si miere. In intalnirea de la Gdansk, in Polonia, "La Roja" a trebuit sa se multumeasca cu un egal. Di Natale a fost cel care a deschis scorul in repriza a doua pentru Squadrra Azzura, dar Fabregas a risipit repede emotiile ibericilor, iar la sfarsit toata lumea a parasit stadionul satisfacuta de rezultat si de meci.

In al doilea joc, spaniolii au inceput sa arate de ce sunt capabili, calcand in picioare Irlanda. O dubla a lui Torres si golurile lui Silva si Fabregas au zugravit un tablou cumplit pentru reprezentativa verzilor.

In ultima partida din grupa, detinatoarea titlului european si mondial la zi a avut de suferit pana in finalul intalnirii pentru o victorie la limita, 1-0 cu Croatia, cu gol marcat in ultimul minut de joc.

Sferturile de finala au adus in fata lor un adversar care inspira frica, Franta lui Laurent Blanc. Inca din primele minute de joc s-a vazut foamea de biruinta a ambelor echipe, dar ibericii s-au facut repede stapani pe situatie si Xavi Alonso, cu doua goluri, a rezolvat calificarea in semifinale, unde Spania era asteptata de Portugalia si Cristiano Ronaldo, jucatorul decisiv in partida din grupa cu Olanda si apoi cu Cehia in faza urmatoare a competitiei.

Meciul intre cele doua tari vecine s-a decis la penaltiuri. Bruno Alves si Moutinho au ratat pentru lusitani, iar "Invincibila Armanda" era pusa in fata unei trilogii istorice.

In finala isi facuse aparitia Italia. Echipa transalpina eliminase in penultimul act, contrar tuturor pronosticurilor, Germania, cu doua goluri avand ca autor pe excentricul atacant Mario Baloteli.

Del Bosque a pregatit insa finala ca un om de stiinta, scotand din sertare secretele cele mai profunde si incalcite ale stilului de joc deja bine cunoscut si consacrat.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

"Furia Roja" a fost letala pe Stadionul Olimpic din Kiev iar pentru marea protagonista, Italia a fost un film "horror". Silva si Jordi Alba in prima repriza Torres si Mata in partea a doua au scris cea mai categorica victorie intr-o finala de Euro. Triumful a insemnat si primul succes oficial contra "Azzurilor" dupa 92 de ani.

Spania se incorona pentru a treia oara campioana europeana, egaland in palmares Germania. In plus, ibericii obtineau inlantuite trei titluri majore Euro-Mondial-Euro. Tripla Coroana certifica cel mai triumfator ciclu din istoria fotbalului.

Andres Iniesta a fost ales cel mai bun jucator de la turneul final, iar Torres autor al vestitului gol in finala cu Germania cu patru ani inainte, devenea primul jucator care marca in doua finale consecutive.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Spania Tripla Coroana Euro 2012 , #stiri EURO 2016