Ce reguli trebuie sa respecti in Franta si ce faci in cazul in care ai probleme

Luni, 23 Mai 2016, ora 14:58
9631 citiri
Ce reguli trebuie sa respecti in Franta si ce faci in cazul in care ai probleme
Foto: Twitter/Belgian Football

Ministerul Afacerilor Externe le ofera suporterilor romani ce vor face deplasarea in Franta pentru Campionatul European mai multe informatii importante cu privire la regulile ce trebuie respectate, dar si metodele de contact in cazul aparitiei unor probleme.

MAE a realizat Ghidul Suporterilor la Campionatul European, in care sunt oferite toate informatiile necesare pentru suporterii ce fac deplasarea in Franta.

Iata mesajul MAE pentru suporterii romani din Franta:

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, sau intentioneaza sa calatoreasca pe teritoriul Republicii Franceze ca este mentinuta starea de urgenta pe tot teritoriul tarii, decretata dupa atacurile din 13 noiembrie 2015, din Paris. De asemenea, sunt mentinute controalele la frontiere.

Starea de urgenta permite autoritatilor franceze sa interzica circulatia persoanelor si sa stabileasca zone de protectie si securitate. De asemenea, sunt aplicate masuri consolidate de securitate in toate orasele din regiunea Ile-de-France. Aceste dispozitii permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricarei persoane a carei activitate este considerata periculoasa pentru ordinea publica, inchiderea temporara a salilor de spectacol si a locurilor de reuniuni publice, confiscarea armelor si posibilitatea de a efectua perchezitii administrative.

Pe tot teritoriul Frantei aeroporturile si garile raman deschise, insa calatorii sunt rugati sa confirme orarele de calatorie cu compania de transport, deoarece se pot inregistra intarzieri din cauza masurilor de securitate. Transportul public in Paris este operational, putand exista insa statii inchise sau rute modificate. Informatii suplimentare pot fi gasite pe site-ul www.ratp.fr.

MAE recomanda cetatenilor romani aflati in regiunea pariziana sa respecte avertismentele de siguranta transmise de autoritatile franceze si sa manifeste vigilenta sporita, in special in mijloacele de transport in comun, in timpul manifestatiilor sportive, culturale, religioase si in zonele aglomerate. Cetatenii romani sunt sfatuiti sa consulte presa locala si informarile transmise prin intermediul mass-media de catre autoritatile franceze.

Ambasada Romaniei la Paris reitereaza faptul ca persoanele care detin informatii despre cetateni romani aflati intr-o situatie de urgenta pot contactata misiunea diplomatica la numarul de telefon +33 (0) 68 07 13 729, sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro.

M.A.I. va recomanda sa va asigurati ca documentele de calatorie sunt valabile, la momentul iesirii din tara, cel putin pe perioada sederii in Franta.

Respectati indicatiile autoritatilor franceze, in special cele referitoare la masurile de siguranta si securitate in zonele special amenajate pentru fani si cele de la stadion.

Jandarmi si politisti romani vor fi detasa?t in Franta special pentru a oferi asistenta suporterilor romani. Acestia vor fi prezenti in zonele publice, precum aeroporturi, gari, stadioane, fanzone-uri. Apelati la ofiterii MAI pentru indrumari, indicatii sau recomandari. Ofiterii detasati in Franta vor purta uniforma de serviciu sau insemne distinctive pentru a putea fi identificati mai usor.

Evitati confruntarile cu alte grupuri de suporteri si nu raspundeti la provocari!

Documente necesare pentru a intra in Franta:

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Franta.

Intrarea in Franta este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile.

Recomandari generale:

Cartile de credit internationale sunt recunoscute.

Intrarea la hotel (check-in) se face, de obicei, la orele 14.00 sau 16.00, iar iesirea

(check-out) la orele 12.00.

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

In cazul calatoriei cu autobuzul sau trenul pastrati atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

Inaintea iesirii in oras, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

Este foarte important, totusi, sa aveti actele de identitate la dumneavoastra la momentul accesului pe stadion. Odata cu verificarea biletelor de acces la meci, autoritatile pot solicita si documentele de identitate.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam contactarea celui mai apropiat birou al politiei, precum si contactarea celui mai apropiat oficiu consular roman.

In cazul unor incidente grave (accidente, alterca?ii, talharii etc.), ce necesita interventia imediata a autoritatilor franceze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

112 - Serviciul urgente

17 - Politia

15 - Serviciul medical de urgenta (SAMU)

18 - Pompieri

115 - Numar pentru cei fara adapost

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Va recomandam, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei de la Paris sau a oficiilor consulare romane de la Strasbourg, Marsilia sau Lyon ale caror contacte le regasiti mai jos, care pot acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Asigurarea medicala si regimul medicamentelor

Va recomandam sa incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie sau sa obtineti Cardul European de Sanatate, care va va permite sa primiti asistenta medicala necesara in timpul sederii dumneavoastra temporare in orice tara a Uniunii Europene. Pentru obtinerea Cardului European de Sanatate, mai multe detalii gasiti la adresele: www.cnas.ro/ si www.ceass.ro/.

Asigurarea de calatorie are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere riscuri precum imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau deces sau alte riscuri de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Atentie! Nu luati cu dumneavoastra decat cantitatile de medicamente strict necesare!

Va recomandam sa aveti la dumneavoastra reteta medicului pentru medicamentele care depasesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se elibereaza decat pe baza de reteta.

Informatii privind localizarea si modul de functionare a unitatilor sanitare pot fi obtinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sanatatii al Frantei - (www.sante.gouv.fr).

In Uniunea Europeana nu aveti nevoie de vaccinari speciale.

Reguli de circulatie:

Permisul de conducere valabil emis in Romania este recunoscut in Franta.

In Franta, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.

Se acorda prioritate masinilor care vin din dreapta.

Purtarea centurii de siguranta este obligatorie.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

Marea majoritate a locurilor de parcare este cu plata.

Parcarea in zone interzise se sanctioneaza cu amenda pana la 375 de euro sau cu ridicarea masinii.

Atentie! In Franta este interzisa folosirea ori simpla detinere a aparatelor detectoare de radare. Fapta constituie contraventie si se amendeaza cu 1.500 euro (750 euro daca amenda este platita pe loc).

In cazul refuzului de plata a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, retinerea permisului de conducere si confiscarea masinii.

Incepand cu data de 1 iulie 2012, toti conducatorii auto in Franta sunt obligati sa posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei - etilotest. Sunt exceptati de la aceasta obligatie conducatorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roti, avand o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm³. Aceste dispozitive se pot achizitiona atat din hipermarketuri, cat si din magazinele de cartier. In cazul utilizarii dispozitivului chimic, este preferabil sa se achizitioneze doua aparate. Incepand cu data de 1 noiembrie 2012, lipsa acestui dispozitiv este sanctionata cu o amenda de 11 euro in cazul unui control rutier. Dispozitivul indica prezenta alcoolului in aerul expirat. Este interzisa conducerea autovehiculelor cand valoarea acestui indicator depaseste 0,25 mg/l

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

112 - Serviciul urgente

17 - Politia

15 - Serviciul medical de urgenta (SAMU)

Reglementari vamale:

Din motive de securitate nationala, la granitele interne ale UE s-au introdus controale, pentru o perioada neprecizata.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: tigari - 200 bucati, bauturi alcoolice - un litru, parfum - 50 ml, apa de toaleta - 250 ml.

Detalii suplimentare privind reglementarile vamale franceze pot fi obtinute prin intermediul paginii internet a serviciului vamal francez (douanes.gouv.fr).

Regimul animalelor de companie

Pentru spatiul UE, aveti nevoie de pasaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar si trebuie sa contina informatii despre vaccinarea antirabica. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Atentie! Este interzisa intrarea in Franta a cainilor de atac asa cum sunt definiti prin Hotararea Interministeriala din 27.04.1999 (Staffordshire Terrier,

American Staffordshire Terrier, Mastiff sau Boerbull, Tosa, Molosi).

Pentru conditiile speciale aplicabile fiecarei categorii de animale de companie, informatii suplimentare pot fi obtinute de la Ministerul francez al Agriculturii (e-mail: IMPORT.MCSI.DGAL@agriculture.gouv.fr) sau de la Ambasada Frantei din Bucuresti (www.ambafrance-ro.org).

Daca doriti informatii suplimentare puteti contacta:

Ambasada Republicii Franceze in Romania

Adresa: 010392 Bucuresti, Str. Biserica Amzei nr. 13-15, Sector 1

Telefon: (0040-21) 303 10 00 ; Tel./Fax: (0040-21) 303 10 90 Telex: 11320 FRANCBUCAR

E-mail: chancellerie-bucaerest@diplomatie.gouv.fr; chanbuca@gmail.com Website: www.ambafrance-ro.org

Ambasada Romaniei la Paris

Adresa: 5, Rue de L'Exposition, 75343 Paris CDEX 07

Telefon: +33 147 051 046; +33 147 051 870; +33 147 052 937

Telefon de urgenta 0033 (0) 680 713 729 Fax: +33 145 569 747

Web: http://paris.mae.ro/ E-mail: paris@mae.ro

Consulatul General al Romaniei la Lyon

Adresa: 29, Rue de Bonnel, 69003 Lyon (intrarea publicului pentru solicitarea de servicii consulare se face la adresa 1, Rue Le Royer, 69003 Lyon)

Telefon +33 478 607 082

Telefon de urgen?a: 0033 643 627 736 E-mail: lyon@mae.ro

Fax: +33 478 607 094

Pagina web: http://lyon.mae.ro

Consulatul General al Romaniei la Strasbourg

Adresa: 25, Rue Trubner, 67000 Strasbourg

Telefon call-center (informa?ii consulare pentru cetateni romani): +33 388 437 173

Fax: +33 388 614 425

Telefon de urgenta: +33 627 050 022

Consulatul General al Romaniei la Marsilia

Adresa: 157, Blvd. Michelet, 13009 Marsilia - Franta Telefon: +33 491 221 734

La acest numar de telefon NU se furnizeaza informatii consulare.

Fax: +33 491 221 787

Telefon call-center (informa?ii consulare pentru ceta?eni romani): +33 491 221 741 Telefon de urgen?a: +33 610 027 164

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginii de Internet www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (disponibila gratuit in "App Store" si "Google Play"), care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar situatii speciale.

Detalii suplimentare legate de turneul final din Franta se regasesc si in cadrul aplicatiilor oficiale pentru mobil "UEFA EURO 2016 Fan Guide"? si "UEFA EURO 2016"; aceste aplicatii ofera indicatii cu privire la stadioane (moduri si mijloace de deplasare catre si de la acestea, pozitionare pe harta/coordonate GPS), zone pentru fani, partide de fotbal si zone de cazare, recreere si alimentatie publica.

Sursa: MAE

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#reguli Franta EURO 2016, #sfaturi turisti EURO 2016 , #Suporteri