Trei incercari pentru Romania daca vrea in raiul nucleului dur al UE

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 25 Martie 2017, ora 11:51
12244 citiri

Se discuta mult, mai mult decat ar trebui poate, despre "Cartea Alba" propusa de Jean Claude Juncker pe 1 martie. Spre cinstea lor, lideri politici importanti de la Bucuresti au respins categoric ideea unei Uniuni Europene cu mai multe viteze; exista, insa, si voci excentrice care indeamna la acceptarea acestei propuneri si la "catapultarea" Romaniei in "nucleul dur" al Uniunii Europene. Aceste din urma voci, veritabil caragialesti declama isteric: "Nu voiu sa stiu de nimica. Mie nenea (Juncker, probabil) mi-a promis ca ma duce la gradina, la Union! (in nucleul dur) ".

Nucleul dur este, deocamdata, un concept teoretic, fara chip si fara contur; in mod previzibil, ar putea fi un club al "premiantilor" din Uniunea Europeana, care sa realizeze o integrare consistenta, practic care ar deveni astfel Statele Unite ale Europei.

Ei bine, toti romanii "europenisti" care se vor in nucleul dur fac abstractie de un lucru fundamental: ca sa intri intr-un club trebuie sa ai invitatie acolo! Se pare, insa, ca noi nu am fost doriti nici macar in cluburi "mai de cartier" precum Schengen, din motive inchipuite.

De ce ar trebui sa presupunem ca nucleul dur (care va cuprinde sigur Germania, Franta si Olanda, tarile care ne-au tinut la gardul spatiului Schengen) ne-ar accepta in clubul Europei cu viteza I? Daca vor pune paznicii tafnosi (gen Geert Wilders) sa ne puna mana in piept la usa clubului si sa ne strige "Halt!"?

Considerand, de dragul constructiei unei teorii desigur, ca Romania ar fi invitata sa participe la Statele Unite Europene Vitezomane, ar fi sanatos sa vedem si ce ar presupune asta, sa vedem cu alte cuvinte daca avem suficienti bani sa ne permitem cardul de membru al clubului. Pentru ca a fi membru intr-un club presupune sa iti asumi niste obligatii de eticheta: sa platesti un abonament, sa respecti un "dressing code", sa vii la club cu Ferari, nu cu Dacia etc.

Incercarea economica

Prima incercare pe care trebuie s-o trecem pentru a fi parte a nucleului dur este de natura economica: ar trebui sa adoptam moneda euro si toate consecintele ulterioare. Dar pentru a intra in zona euro ar trebui bifate niste mici criterii de convergenta.

Primul dintre ele stabileste un interval (cam ingust) unde ar trebui sa fim cu rata inflatiei. Pai, Romania tocmai ce isi va detona inflatia prin cresterea salariilor si pensiilor... Sau ati crezut cumva ca toti banii suplimentari de "pensii si salarii decente" vin cumva dintr-un joben minunat?

Al doilea criteriu vorbeste de un deficit bugetar de nici 3%... Iarasi, o gluma pentru Romania, care va avea probabil deficite dolofane in urmatorii ani, tot ca urmare a cheltuielilor sociale...

Al treilea criteriu (al ponderii datoriei publice din PIB) il cam indeplinim, deocamdata.

Al patrulea (stabilitatea cursului de schimb) si al cincilea (dobanzile la imprumuturile pe termen lung) vor fi greu de indeplinit in contextul tulbure al unei apropiate crize economice (care ne viziteaza periodic, ca, deh, asta e capitalismul mai ales in piata globalizata).

Sa presupunem, tot de dragul argumentatiei teoretice, ca vom strange cureaua si vom indeplini criteriile de convergenta ale zonei euro. Care ar fi "beneficiile" imediate ale intrarii in zona euro? Sa stabilim cu precizie, de la inceput, ca Romania se afla in clubul tarilor UE net importatoare (deficitul comercial pe 2016 este de 10 miliarde euro), alaturi de Portugalia (deficit de 11 miliarde euro), Grecia (deficit de 20 miliarde euro), Cipru (deficit de peste 3 miliarde euro), Spania (deficit de 36 miliarde euro) etc. Cine este net exportator? Germania (excedent comercial de peste 250 miliarde euro), Olanda (excedent de 26 miliarde euro), Irlanda (excedent de 80 miliarde euro) etc.

Ei bine, surpriza sau nu, zona euro are particularitatea ca ii face "mai frumosi" pe exportatorii neti si "mai urati" pe importatorii neti (adica ii saraceste)!

Iata cam cum arata evolutiile aceluiasi indicator (PIB/capita in preturi comparabile) pentru Germania si Grecia:

Mai vreti un grafic? Sa comparam Portugalia cu Olanda:

Sau Cipru si Irlanda:

Ca o concluzie de etapa, sa retinem ca este foarte probabil ca intrarea in zona euro sa ne "saraceasca" zdravan, avand in vedere profilul nostru economic (importatori neti, indice de complexitate economica scazut) similar cu al grecilor, portughezilor sau cipriotilor...

Incercarea politica

A doua incercare, cea politica, presupune pentru Romania alinierea la standardele politicii externe ale "nucleului dur": ar trebui, de exemplu, sa recunoastem statul Kosovo (inca este un lucru benign), sa recunoastem un posibil nou stat Catalonia sau chiar, Doamne Fereste! sa acceptam vreo autonomie in Harghita-Covasna (suferinta cea mai mare, improbabila totusi).

Dar ce facem ca va trebui sa diluam parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite si sa stam strans uniti in spatele lui Juncker cand se ratoieste la americani? Ce facem daca Parlamentul Nucleului Dur va recunoaste asa-zisul stat palestinian? Ce facem daca Guvernul Nucleului Dur va considera acceptabil sa construim o Europa extinsa, de la Atlantic la Urali, pentru a ne impaca cu Vladimir Vladimirovici (Vova, pentru camarazii germani)?

Ce facem daca se scoala Mogherini prost dispusa intr-o dimineata si ne trimite cateva sute de barcute cu migranti libieni de la Lampedusa la Constanta? Sau ce facem daca prea-inteleptul Parlament al Nucleului Dur hotaraste ca, de a doua zi, sa inlocuiasca "mama si tata" cu "parinte 1 si parinte 2"?

Incercarea militara

Cea mai grea si mai complicata sarcina ar fi, pentru noi, sa intram in logica unui parteneriat militar european al nucleului dur.

In primul rand, Uniunea Europeana nu este un tratat militar si, mai important, nu contine vreo clauza "casus foederus" (daca te ataca cineva, te vor apara toti aliatii). Asa ca, intrand in nucleul dur, va trebui sa ne cam aparam singuri pentru ca nu poti sa fii membru al unui stat (Statele Unite Europene de Viteza Intai) dar sa te apere un alt stat (SUA)! Si cine ne va apara (in locul americanilor): germanii, francezii sau olandezii? Ei sunt departe, sunt slabi inzestrati militar, nu au nicio determinare sa lupte cu singurul inamic care ne ameninta. Pe deasupra, toti acesti aliati europeni au pierdut toate ultimele razboaie la care au participat si noi le-am pierdut alaturi de ei!

Asa ca, oameni buni, sa fim un pic mai realisti, sa ne calmam, sa tragem aer in piept si sa ne vedem de treaba: Uniunea Europeana este buna asa cum este, noi asta am dorit sa avem in 2007: o uniune asa cum este acum, nu un stat federal restrans.

E frumos sa iti doresti sa fii in centrul Europei, dar deocamdata ne aflam la granita estica, Constanta este la numai 380 km distanta fata de temuta flota rusa din Crimeea, deocamdata ne zbatem inca sa terminam cel de-al 10-lea studiu de fezabilitate al autostrazii Pitesti-Sibiu, deocamdata nu avem niciun km de cale ferata de mare viteza, nu avem suficiente vaccinuri pentru copii.

Hai sa rezolvam aceste lucruri simple si apoi sa aderam la Statele Unite Europene care nu se vor infiinta niciodata.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Europa viteze Romania economie , #Romania