Prezente romanesti in cadrul statisticilor publicate de UEFA

Joi, 25 Februarie 2016, ora 14:10
2527 citiri
Prezente romanesti in cadrul statisticilor publicate de UEFA

In urma cu cateva zile, UEFA a publicat 3 brosuri care contin informatii statistice despre celebra competitie inter-cluburi Europa League.

Cunoscuta sub numele de Cupa UEFA, competitia si-a schimbat atat formatul, cat si numele in anul 2009. Aceasta masura a fost aprobata de catre conducatorii fotbalului de la acea vreme, deoarece interesul publicului fata de competitia fondata in 1971 scazuse dramatic in ultimul deceniu.

Din aceasta cauza, cele mai interesante statistici si informatii publicate de UEFA, sunt cele care fac referire la perioada 2009-2016:

Clasamentul echipelor dupa numarul de puncte obtinut

Surprinzator pentru multi, liderul acestui clasament este un club din Olanda. Si mai surprinzator este ca respectivul club nu este Ajax Amsterdam. Detinatorul recordului in acest moment este clubul PSV Eidhoven (61 puncte), care a participat la nu mai putin de 6 din totalul de 7 editii de UEFA Europa League.

Locul secund este ocupat de SL Benfica, cu 58 de puncte, in timp ce londonezii ocupa ultima pozitie a podiumului prin Tottenham Hotspur, echipa care a ajuns la borna 56.

In topul echipelor care au obtinut cel mai mare numar de puncte, Steaua Bucuresti se claseaza pe pozitia 29, la egalitate cu FC Porto (27) si FC Twente (28), acumuland 32 de puncte de la restartul competitiei, din anul 2009.

Si chiar daca au ratat calificarea in aceasta editie a competitiei, ros-albastrii se mentin in acest clasament in fata unor cluburi cu renume, precum Borussia Dortmund, FC Internazionale Milano, Juventus, Manchester City, Paris Saint-Germain, Chelsea, Galatasaray sau AS Roma.

Pentru a ajunge la urmatoarea echipa romaneasca trebuie sa coboram aproape 100 de pozitii.

FC Vaslui ocupa locul 124 in acest clasament, cu 5 puncte obtinute. Clubul defunct al fostului mare arbitru Adrian Porumboiu se afla la egalitate de puncte cu Kuban Krasnodar, Genoa CFC, FC Utrecht, SC Freiburg, US Citta di Palermo, AS Monaco FC, Getafe CF si Toulouse FC.

FC Timisoara se claseaza pe locul 140 in acest top, acumuland 4 puncte. Dinamo Bucuresti se afla in imediata apropiere a timisorenilor, pe pozitia 145. Desi ambele echipe au adunat acelasi numar de puncte, banatenii beneficiaza de un golaveraj mai bun (-5) decat cel al gruparii din Stefan cel Mare (-8).

Celelalte echipe romanesti listate in clasament sunt: Astra Giurgiu (pozitia 156), FC Rapid Bucuresti (pozitia 164), CS Pandurii Targu Jiu (pozitia 167) si Unirea Urziceni (pozitia 177).

Clasamentul tarilor dupa numarul de puncte obtinute

Spania ocupa prima pozitie a acestui top, insumand 280 de puncte prin intermediul celor 8 echipe de club care au reprezentat tara in competitie.

Cele mai multe dintre trofee au mers tot in Peninsula Iberica (4): doua castigate de Sevilla FC si alte doua care au mers in vitrina celor de la Club Atletico de Madrid.

Andaluzii au contribuit cu cel mai mare numar de puncte - 55, insa nici madrilenii nu s-au descurcat prea rau, acumuland 54. Sevilla a disputat doar o partida in plus (39) fata de Atletico (38), chiar daca ambele au fost prezente in numai cate 4 dintre editiile Europa League.

Locul secund este ocupat de italieni, care numara nu mai putin de 243 de puncte pana in prezent.

Podiumul este completat de englezi (220 de puncte), care au dat si ei o castigatoare, pe Chelsea Londra, in 2013.

Romania ocupa pozitia 16 in acest clasament, cu un total cumulat de 54 puncte, adunate de 8 echipe diferite.

Dintre vecini nostri, numai Ucraina sta mai bine, fiind a 9-a in clasament, insumand 146 puncte, conform UEFA rankings.

In rest, Bulgaria se afla pe locul 21 (24 puncte), Moldova pe 27 (13 puncte), urmata de Serbia pe 28 (tot cu 13 puncte) si de Ungaria pe 31 (6 puncte).

Insa surpriza cea mai mare vine din partea austriecilor, care ocupa pozitia a 13-a, cu 86 de puncte. FC Salzburg a adunat 50 de puncte pentru Austria, mai mult decat toate celelalte 3 echipe implicate: SK Rapid Wien, FK Austria Wien si SK Sturm Graz.

Clasamentul jucatorilor cu cele mai multe prezente

Recordul aparitiilor este detinut de Daniel Carrico (49), fundasul central al celor de la Sevilla. Portughezul a jucat 26 meciuri in tricoul clubului Sporting Clube de Portugal si 23 in tricoul Seviliei.

Oscar Cardozo, fostul atacant al Benficai din Lisabona este ocupantul pozitiei secunde, cu un total de 44 de aparitii, 36 pentru lusitani, respectiv 8 pentru clubul turc, Trabzonspor AS. Paraguayanul ocupa acelasi loc si in clasamentul celor mai buni marcatori, cu 20 de reusite.

Pozitia a 3-a este impartita de olandezul Jeremain Lens, cu 26 de partide disputate in tricoul lui PSV Eindhoven si 17 pentru ucrainenii de la FC Dynamo Kyiv si de belgianul Jan Vertonghen, cu 14 prezente pentru AFC Ajax si 29 pentru Tottenham Hotspur.

Jucatorii romani cu cele mai multe aparitii sunt Stefan Radu (SS Lazio), Cristian Tanase (FC Steaua Bucuresti) si Ciprian Tatarusanu (21 pentru FC Steaua Bucuresti si 8 pentru ACF Fiorentina). Fiecare dintre cei 3 jucatori au acumulat 29 de prezente pana in prezent.

Alexandru Bourceanu numara 27 de aparitii in Europa League, obtinute la 3 echipe diferite, dupa cum urmeaza: 6 la FC Timisoara, 2 la Trabzonspor AS si 19 la FC Steaua Bucuresti.

De asemenea, si fostul coleg al lui Bourceanu de la Timisoara si Steaua, Iasmin Latovlevici, a adunat 26 de prezente in competitie in tricoul ros-albastrilor.

Urmatorul roman din clasament este tot un fost stelist. Vlad Chiriches a jucat 25 de partide, dintre care 12 pe vremea cand era la Steaua, 7 in tricoul londonezilor de la Tottenham si 6 pentru Napoli.

Si lista continua tot cu un fost stelist. Raul Rusescu a debutat in Europa League in tricoul Unirii Urziceni. Urmatoarele 20 de partide le-a jucat pentru Steaua, iar la Sevilla valceanul a primit numai 2 sanse de a demonstra.

Cu toate acestea, Rusescu se afla pe locul 6 in topul celor mai buni marcatori, cu 12 reusite, la egalitate cu alti 5 fotbalisti.

De altfel, Raul este si singurul jucator roman inclus in clasamentul pe care Radamel Falcao il conduce detasat, cu 30 de reusite (in tot atatea partide), adica cu 10 mai mult decat principalul sau urmaritor, Oscar Cardozo.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#rezultate Cupa UEFA, #Europa League statistici , #cupa UEFA rezultate