Europa League: Avancronica unei finale neasteptate

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 13:46
2638 citiri
Europa League: Avancronica unei finale neasteptate

FC Porto si Sporting Braga isi disputa miercuri seara, de la ora 21:45, la Dublin, finala Europa League.

Va fi pentru a 8-a oara in istorie cand doua echipe din aceeasi tara isi vor disputa finala in a doua competitie intercluburi ca valoare si interes din Europa.

Finala din Irlanda o are favorita certa pe FC Porto, care a impresionat in acest sezon in Europa League, dar mai ales in campionat, pe care l-a castigat neinvinsa!

Totusi, Porto nu va avea cu siguranta viata usoara cu Braga, o echipa ce-a dovedit sezonul acesta ca se poate bate de la egal la egal cu marile formatii ale Europei. Marturie sta eliminarea Benficai in semifinale, dar mai ales victoria cu Arsenal, din grupele Ligii Campionilor.

Porto si Braga se vor intalni pentru a 3-a oara in acest sezon, dupa intalnirile din campionat, ambele castigate de formatia pregatita de Andre Villas-Boas, cu 3-2, respectiv 2-0.

Daca Porto a castigat la pas campionatul in Portugalia, Braga a avut ceva de tras pentru a-si asigura un loc in viitorul sezon al cupelor europene. Gruparea antrenata de Domingos Paciencia a incheiat pe locul 4, la 38 de puncte distanta de Porto!

Parcursul celor doua

Pana in finala, Porto a trecut de Genk (scor 7-2 la general), apoi a incheiat pe primul loc Grupa L, din care au mai facut parte Besiktas, Rapid Viena si TSKA Sofia. In 16-imi a eliminat Sevilla datorita golului marcat in deplasare (1-0 si 1-2), pentru ca in optimi sa bata TSKA Moscova, cu 3-1 la general. In sferturi, lusitanii n-au avut probleme cu Spartak Moscova (scor 10-3 la general), in timp ce in penultimul act au eliminat Villarreal, cu 7-4 la general.

De partea cealalta, Sporting Braga a venit din Liga Campionilor, unde s-a calificat dupa ce-a trecut de doua tururi preliminare, cu Celtic (4-2 la general) si Sevilla (5-3 la general). In grupe, portughezii au fost repartizati in Grupa H, cu Arsenal, Sahtior si Parzian, terminand pe pozitia a 3-a, care "a aruncat-o" in 16-imile Europa League. Acolo, au trecut Sparta Praga (2-0 la general), pentru ca in optimi s-o elimine pe Liverpool, cu 1-0 la general. In sferturi, i-au scos din competitiei pe cei de la Dinamo Kiev, datorita golului marcat in deplasare (1-1 in tur, 0-0 in retur), iar in semifinale au scos Benfica tot datorita golului marcat in deplasare (1-2 in tur, 1-0 in retur).

Villas-Boas si Paciencia, antrenorii minune

Porto si Braga au impresionat in acest sezon, dar lumea fotbalului a ramas si mai uimita de tehnicienii celor doua formatii.

La doar 33 de ani, Andre Villas-Boas a ajuns unul dintre cei mai doriti antrenori din lume. Urmasul lui Jose Mourinho, asa cum a fost poreclit, a venit la Porto in vara anului 2010 si a reusit imediat sa creeze o echipa de top. Pe urmele sale se afla acum echipe importante din Europa precum Juventus sau Roma, insa Boas, care a fost mai multi ani asistentul lui Mourinho, a declarat ca vrea sa ramana la Porto.

In ceea ce-l priveste pe Domingos Paciencia (42 de ani), acesta este un fost mare atacant al lui Porto, grupare unde si-a inceput si cariera de antrenor, la echipa secunda. Pana sa vina la Braga, in 2009, le-a mai pregatit pe Uniao Leiria si Academica. Ca si adversarul sau din finala Europa League, Paciencia este dorit de multe formatii puternice ale Batranului continent. Spre deosebire, insa, de Boas, el va da curs unei oferte in vara, cand se va desparti de Braga.

Echipele probabile

Din primul "11" al lui Porto nu vor lipsi atacantii Hulk si Falcao, care au marcat impreuna 25 de goluri in acest sezon al Europa League, dar nici romanul Cristi Sapunaru, care va fi titular in banda dreapta a aparatii.

Braga raspunde cu brazilianul Alan, trecut si pe la Porto, si camerunezeu Ze Meyong, golgheterul "ros-albilor".

FC Porto: Helton - SAPUNARU, Rolando, Maicon, Pereira - Guarin, Fernando, Moutinho, Varela - Hulk, Falcao.

Antrenor: Andre Villas-Boas.

Sporting Braga: Artur - Garcia, Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Custodio, Viana - Lima, Meyong.

Antrenor: Domingos Paciencia.

Partida va fi arbitrata la centru de spaniolul Carlos Velasco Carballo si va fi transmisa, in format LIVE text, de site-ul Ziare.com.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#avancronica Porto Sporting Braga, #avancronica finala Europa League, #FC Porto Sporting Braga , #finala UEFA
Comentarii
Poza ghighi
ghighi
rank 5
Se transmite LIVE pe ziare.com ?