Ce spune economia Germaniei despre sansele Angelei Merkel

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 06:55
4459 citiri
Ce spune economia Germaniei despre sansele Angelei Merkel
Foto: Facebook/Angela Merkel

In timp ce in alte in tari din Occident liderii de pana acum sunt inlocuiti cu figuri noi, in care alegatorii si-au pus speranta iesirii din criza internationala si economica, in Germania, cancelarul Angela Merkel este pe cale sa obtina un nou mandat, al patrulea.

Asta desi cea mai mare economie europeana s-a confruntat cu aceleasi probleme ca celelalte tari din regiune, precum terorismul, valul de refugiati si amenintarea generala a razboiului. Asul din maneca al cancelarului este economia, scrie CNBC.

Germania sub conducerea Angelei Merkel este o tara cu o economie puternica si majoritatea alegatorilor isi doresc in mod firesc ca lucrurile sa ramana neschimbate.

Ajuta si faptul ca germanii sunt reticenti in fata schimbarii si prefera stabilitatea.

"Nu este momentul pentru experimente. Este un moment in care oamenii fac evaluri pe baza increderii consacrate. Nu vrem sa o luam de la capat cu un nou cancelar", spune Ralf Welt, director general la Dicomm Advisors.

"Pentru mine, Angela Merkel este cel mai bun cancelar pe care l-a avut vreodata Germania. Evita jocurile politice si minimalizeaza dificultatile. Realizarile sale sunt incredibile", crede Dieter W. Welle, un inginer pensionat din Berlin.

Principala vulnerabilitate a lui Merkel consta in politica sa a "portilor deschise", in urma careia 1 milion de refugiati si imigranti au intrat in Germania din 2015.

Insa nemultumirea germanilor a fost temperata de conditiile economice: crestere solida, rata scazuta a somajului si a inflatiei, cresteri salariale, surplus bugetar si comercial.

In plus, aceasta situatie i-a oferit lui Merkel oportunitatea sa isi arate empatia fata de suferintele oamenilor fugiti din calea razaboiului, demonstrand o latura mai emotionala care ar putea impresiona electoratul de stanga.

In acelasi timp, platforma principalului sau rival, social-democratul Martin Schulz, care se concentreaza pe reducerea inegalitatii veniturilor si pe reformarea programului de asistenta sosciala, nu prea are priza intr-o tara care se bucura in prezent de o situatie economica buna.

Mai mult decat liderul Germaniei

Pe fondul evenimentelor din ultimul an, Merkel a demonstrat ca nu este doar un lider puternic pentru Germania, ci pentru intreaga Europa, poate chiar intreaga lume libera, mai scrie sursa citata, mentionand cancelarului german in discutiile legate de Brexit, de decizia presedintelui Donald Trump de a se retrage din Acordul de la Paris sau de invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Daca va castiga alegerile de duminica, principalele provocari ale lui Merkel pe parcursul noului sau mandat vor include negocierea unor conditii dure pentru Marea Britanie, evitarea unei noi crize financiare europene si restabilirea increderii in industria auto a Germaniei, mai noteaza CNBC.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri Germania Angela Merkel, #economie Germania, #Martin Schulz alegeri , #alegeri Germania