Germania are nevoie de oameni mai veseli la putere

Marti, 19 Septembrie 2017, ora 21:50
4414 citiri
Germania are nevoie de oameni mai veseli la putere
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusii si germanii au o mentalitate foarte apropiata. Cu toate astea, ambelor popoare le lipsesc calitati decisive, ceea ce face imposibila intelegerea reciproca, estimeaza cunoscutul scriitor rus Viktor Ienofeiev.

Spre deosebire de alte state din vestul Europei, rusii inteleg Germania din perspectiva istorica. Mentalitatea germanilor este apropiata de a noastra, desi ramane pentru noi inaccesibila.

Pana acum ni se pare ca am putea deveni aproape ca germanii daca am incepe in sfarsit o viata noua, am renunta la relele noastre obiceiuri si am pune umarul cu adevarat.

La fel de important, incapacitatea noastra de a incepe o viata noua nu inseamna in niciun caz o ruptura cu Germania. Este vorba mai degraba de o fractura inter-rusa. Germania este la noi in toate formele posibile prezenta, de la vechile cartiere germane existente in orasele rusesti pana la printesele germane care au fost maritate cu tari rusi, de la Bach la Hitler, de la legendarele automobile germane si pana la jocurile de copii.

O tara pacifista cu chip timorat

Pe acest fundal istoric, Germania contemporana apare ca o tara pacifista cu chip timorat: Da Doamne sa nu se intample nimic rau! Sa nu fie cumva implicata in vreun scandal sau atrasa intr-un razboi local, preocupata sa asculte mereu imboldurile benefice ale sufletului si sa fuga din calea fortelor malefice.

Germania poarta pecetea unei crispari cronice. Germanii par sa ascunda in strafundurile lor o durere adanca. Iar aceasta durere fantomatica traieste in sufletul german. Ii face vulnerabili si cateodata destul de lasi.

Eu am o relatie foarte stransa cu Germania. Multe din cartile mele au aparut in limba germana astfel ca ma leaga nu putine de aceasta tara. De aceea, urmaresc cu ingrijorare reala alegerile ce bat la usa. Incotro se va indrepta aceasta tara?

Mi-as dori ca in Germania sa castige o democratie inteleapta. O democratie apta sa se apere, dar care sa ramana in continuare deschisa spre lume si spre varietatea ei de culturi.

Acum, ca lumea se afunda iarasi in atmosfera razboiului rece, mi-as dori ca germanii sa inceteze sa sufere de aceasta boala a copilariei care este anti-americanismul. Kremlinul isi freaca desigur mainile cu satisfactie din cauza puseurilor continue ale acestei maladii.

Germania trebuie sa devina mai relaxata

Mi-as dori ca in Germania sa vina la putere oameni cu mai mult chef de viata. Oameni care nu sunt in stare doar sa munceasca si sa depaseasca dificultatile, ci sunt capabili sa se si bucure dupa cum muncesc. Cunosc astfel de oameni in Germania, dar ei au o relatie mai degraba distanta cu cei aflati la putere.

Germania este o tara puternica, o tara moderna. Am intalnit acolo oameni de stiinta si artisti - oameni creativi la cel mai inalt nivel, care nu trebuie sa se teama de o comparatie la nivel mondial. Germania ar trebui sa se prezinte mai vesela. Ca o tara cu studenti foarte motivati (am predat la Freie Universitat din Berlin si stiu despre ce vorbesc), cu ziaristi brilianti, profesori, oameni angajati social, cu toti cei care discuta si isi pot apara punctul de vedere.

Imaginea propaganistica a paradisului inselator

Din pacate, Germania nu ajunge decat prin intermediul televiziunii ruse la oamenii care traiesc undeva in imensitatea tarii in orasele mici si care nu au fost acolo niciodata. Or, de la debutul crizei din Crimeea, posturile publice lucreaza de zor sa prezinte intreaga Europa, inclusiv Germania, ca pe o mare pacaleala, ca pe un paradis inselator.

La Moscova si in provincie se pot vedea inscriptii lipite pe masini, cu indemnul "Inainte spre Berlin!" sau "Noi putem recupera asta!". Acei oameni nefericiti cu creierii incetosati de propaganda confunda trecutul cu prezentul.

Ramane speranta ca politicienii care vor forma guvernul german dupa ziua de 24 septembrie stiu si inteleg ca valorile fundamentale ale Rusiei sunt aparate de cei mai buni oameni de cultura ai tarii. Si acestea sunt valorile marii literaturi ruse, nu ale masinii de propaganda a Kremlinului.

Citeste si Alegerile germane, intre moartea pasiunii si extremism

Din acest motiv sunt si ciomagiti artistii rusi (vezi cazul actual al regizorului Kirill Serebrennikov). Dar tocmai cultura ofera Rusiei si Germaniei posibilitatea sa-si iasa in intampinare si sa se inteleaga reciproc. Daca nu acum, atunci macar intr-un viitor nu prea indepartat.

Viktor Ierofeiev

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#alegeri Germania Rusia , #alegeri Germania