UE ia in calcul un guvern condus de Angela Merkel

Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 12:41
3490 citiri
UE ia in calcul un guvern condus de Angela Merkel
Foto: Facebook / Angela Merkel

UE ia in calcul faptul ca, dupa alegeri, Germania si Franta vor grabi reformele in Europa. Merkel si Macron sunt asteptati sa ia primele masuri in acest sens.

Bruno Le Maire, ministrul francez al Finantelor, este convins ca atunci cand noul Bundestag va fi ales si negocierile pentru formarea unei coalitii se vor fi incheiat, numele cancelarului va fi Angela Merkel. Franta a ales un presedinte proaspat - Emmanuel Macron. Germania isi pastreaza cancelarul. Locomotiva franco-germana ar putea in cele din urma sa urneasca din nou Uniunea Europeana.

"La inceputul lui octombrie, cele mai importante doua tari din zona euro vor avea majoritati noi si va exista oportunitatea de a continua integrarea in zona euro", a declarat recent ministrul francez la Tallinn cu ocazia reuniunea ministrilor de finante ai UE.

Franta asteapta ajutorul lui Merkel

"O fereastra a oportunitatilor" pentru UE, dupa alegerile din Germania, vede si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa cum a declarat in discursul de saptamana trecuta. Presedintele francez doreste sa prezinte propunerile sale de reformare profunda a UE la doua zile dupa alegerile din Germania.

Emmanuel Macron se grabeste. Cei doi candidati la functia de cancelar al Germaniei au transmis clar ca sustin planurile liderului de la Paris. Ambii isi pot imagina existenta unui ministru de Finante european si a unei flexibilitati economice "a la francaise". Politica europeana a cancelarului Angela Merkel pare sa fie similara cu aceea a lui Martin Schulz, fost presedinte al Parlamentului European.

"Vom asculta punctele de vedere ale cancelarului Merkel, ale presedintelui Macron si ale presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. In Europa, cel mai important lucru este dezbaterea despre idei si convingeri. La final, cred ca vom avea un compromis care va face Europa mai puternica", a spus ministrul francez al finantelor, fara sa mentioneze numele lui Martin Schulz.

"O Europa germana"

Pentru multi sud-europeni, conservatoarea Angela Merkel inseamna austeritate si criza financiara. Parlamentarul grec Dimitris Papadimoulis din formatiunea "Syriza" ar dori, bineinteles, un cancelar de stanga, care sa reduca excedentele inregistrate de exporturile germane si sa permita indatorarea suplimentara.

"Mai degraba as vedea o Germanie europeana decat o Europa germana. Dezechilibrele regionale si sociale in crestere pun in pericol procesul de unificare europeana", a spus Dimitris Papadimoulis pentru Deutsche Welle.

De asemenea, pentru germani ar fi mai bine daca ar investi mai mult in propria tara si ar creste salariile. Pana in prezent, afirma politicianul grec, politica UE a urmat modelul "28 de state discuta si, in cele din urma, hotaraste Germania. Acest lucru ar trebui sa se schimbe".

Europarlamentarul Kosma Zlotkowski nu isi face sperante de schimbare a guvernului german. Zlowtkowski respinge in special politica germana privind migratia pe care Angela Merkel a impus-o Uniunii Europene.

"Oricum nu conteaza cu adevarat cine va conduce cancelaria de la Berlin. Nu poti face diferenta intre Uniunea CDU/CSU si SPD. Merkel a facut din CDU un partid social-democrat, luand SPD-ului de sub nas subiectele predilecte de campanie. Acum ambele tabere sunt unul si acelasi lucru", a spus politicianul polonez.

Autor: Bernd Riegert

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri Germania guvern Merkel , #alegeri Germania
Comentarii