Atac la Londra: De ce originile teroristului nu sunt o surpriza si care sunt asemanarile cu alte atentate din Europa

Vineri, 24 Martie 2017, ora 20:00
8080 citiri
Atac la Londra: De ce originile teroristului nu sunt o surpriza si care sunt asemanarile cu alte atentate din Europa
Foto: Ziare.com

Dupa ce politia britanica a anuntat, joi, numele autorului atacului terorist de la Londra, iar prim-ministrul Theresa May a dezvaluit ca atacatorul s-a nascut in Marea Britanie si ca a fost in atentia MI5, putini au fost totusi surprinsi ca acesta nu era venit din afara tarii.

Asta pentru ca, noteaza The Guardian, o mare parte a atacurilor care au avut loc in cei 16 ani de dupa 11 septembrie 2001 au implicat cetatenii tarilor-tinta.

De asemenea, previzibil a fost si faptul ca atacatorul a fost inspirat din ideologia extremista islamista, insa nu si varsta lui. Khalid Masood, nascut in Kent, dar care locuia in regiunea West Midlands, avea 52 de ani, aproape dublu fata de teroristii care au insangerat Europa si nu numai, in acest mileniu.

Semnificatia varstei va deveni mai tarziu clara. Pentru moment, doar subliniaza varietatea profilurilor extremiste si caracterul imprevizibil al acestei amenintari. Majoritatea militantilor islamisti au intre 18 si 35 de ani, in timp ce varsta medie a scazut in ultimii ani. Unii analisti chiar explica atractia acestora fata de radicalizare ca fiind parte a unei rebeliuni a generatiei.

Ulterior, Statul Islamic a revendicat atacul si l-a descris pe Masood drept un "soldat" care a raspuns "apelului", ceea ce arata ca grupul nu a avut probabil un contact anterior cu atacatorul, inainte de atentat.

Aceiasi termeni au fost folositi pentru a descrie oameni precum Omar Mateen, cel care a deschis focul intr-un club de noapte din Florida, in luna iunie a anului trecut, si Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, care a intrat cu camionul in oamenii care sarbatoreau, la Nisa, Ziua Frantei.

Alti atacatori, precum cei care au dus la indeplinire atentate in Paris si Bruxelles, au fost antrenati, comandati si detasati de Statul Islamic dupa ce au petrecut ceva timp in Siria.

Unul dintre scopurile gruparii teroriste este de a da impresia de raza de actiune globala. Comunicatul privind responsabilitatea de dupa atacul de la Londra a fost emis in limbile araba, franceza, germana si engleza.

Cat de multe lucruri au in comun atactorii din ultimii ani din Europa Occidentala

Insa realitatea este ca violentele extremiste islamice, din ultimii aproape 20 de ani, au avut originile cu precadere in interiorul statelor respective, chiar daca atacatorii se aflau doar de cateva luni acolo. Asa cum este si exemplul celor care au deturnat avioanele folosite in atacurile de la 11 septembrie si care au zburat mii de kilometri din Orientul Mijlociu si au locuit o perioada in SUA, inainte de a ataca.

Chiar si aceasta situatie a reprezentat totusi o anomalie, una care a deformat aproape un deceniu modul de gandire legat de natura amenintarii.

Un alt exemplu, cel al atentatelor de la Madrid, din 2004, este adus in discutie de The Guardian. Atunci, cei responsabili pentru atacuri locuiau pe o raza de circa un kilometru de statia unde aproape 200 de oameni au fost ucisi.

De asemenea, atacatorii de la Londra, din 7 iulie 2005, erau din nordul Angliei si din suburbiile capitalei britanice. Apoi, tot in Anglia, ucigasii soldatului Lee Rigby, in sud-estul Londrei, in 2013, locuiau nu departe de locul crimei.

In Franta, cei doi frati care au atacat sediul revistei satirice Charlie Hebdo, din Paris, in luna ianuarie 2015, locuiau de asemenea la mica distanta de tinta lor. Apoi, mare parte dintre cei care au atacat din nou, in luna noiembrie 2015, erau francezi sau belgieni francofoni, in timp ce atacatorul de la Nisa era de mult timp locuitor al orasului.

Exista, desigur, si cateva exceptii, precum atacul de la Berlin de dinainte de Craciun, in care a fost implicat un tunisian aflat in tranzit, iar la Paris au fost si cativa atacatori din Orientul Mijlociu.

Un alt element comun este ca multi dintre acesti atacatori au avut anterior implicare in infractiuni mai mici sau mai mari, iar pentru cei care se aflau deja la marginea societatii si a legii, pasul catre activismul violent este mai mic decat ar fi in alte situatii. Inchisoarea este un loc cheie al expunerii la ideologii si persoane radicale.

Iata filmul atacului de miercuri

Citeste toate stirile pe acest subiect

Iata si imagini surprinse din momentul in care a inceput atacul

Cinci oameni au murit, in urma acestui atac terorist, ultimul deces fiind inregistrat joi seara. De asemenea, cel putin 40 de persoane au fost ranite, dupa ce atacatorul a intrat cu masina in trecatori in zona Parlamentului britanic si a lovit cu autovehiculul gardul Parlamentului.

El a injunghiat apoi un politist, care a murit din cauza ranilor suferite. Din randul trecatorilor loviti de masina, doua persoane au murit pe loc. Si atacatorul a fost ucis la fata locului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#origini terorist atac Londra, #terorist atac Londra nascut Marea Britanie, #Khalid Masood atac Londra, #Khalid Masood terorist Londra , #atac la Londra