Atentatele teroriste: De la avioane in zgarie-nori la SUV-uri in multime

Joi, 23 Martie 2017, ora 19:07
7151 citiri
Atentatele teroriste: De la avioane in zgarie-nori la SUV-uri in multime
Foto: Hepta.ro

Londra e ultima metropola ranita. In data de 22 martie, o persoana aflata la volanul unei masini de teren a intrat in trecatorii aflati in zona Parlamentului britanic.

Trei persoane au fost ucise, teroristul a fost impuscat si alti 40 de oameni au fost raniti, intre care si doi cetateni romani.

Atentatul de la Londra a avut loc exact in ziua in care s-a implinit un an de la sangerosul eveniment care a indoliat Belgia, atacul din aeroportul Zaventem, Bruxelles si din metroul orasului. Atunci au murit 32 de persoane si alte zeci au fost ranite.

"Gandurile si rugaciunile noastre se indreapta catre cei afectati, catre victime, catre familiile lor, catre prietenii care-i asteapta acasa. Pentru cei care astazi am fost in Parlament la momentul atacului, acest eveniment ne-a amintit exceptionalul curaj al politistilor si serviciilor de securitate care si-au riscat viata pentru a ne tine in viata", a spus Theresa May, premierul Marii Britanii, intr-o declaratia oficiala, la cateva ore dupa gravul incident.

In urma cu 12 ani, Londra a mai trecut printr-un atac terorist cu patru bombe plasate in autobuze si statii de metrou. Atunci au murit 38 de persoane si 95 au fost ranite.

Autoritatile din Marea Britanie au investit mult in securitate, in razboiul impotriva terorismului si vreme de peste un deceniu, Regatul Unit a fost ferit de astfel de evenimente. Cel petrecut ieri, este un atac terorist de o anvergura mult mai mica in comparatie cu cele din Paris, Bruxelles, Nisa si Berlin din 2016, dar, din pacate, nu a putut fi evitat si s-a soldat cu victime.

Vezi filmul evenimentelor de la Londra

Terorismul a ajuns un fel de accident de masina

Steven D. Levitt, autorul celebrei lucrari Freakeconomics, a facut o observatie interesanta despre cum ar trebui sa ne raportam la actiunile teroriste din zilele noastre:

"Deci, ce putem face? Trebuie sa adoptam solutia israelienilor care se confrunta de multa vreme cu aceasta situatie. In principiu, trebuie sa ne obisnuim sa traim cu ideea ca atentatele teroriste se intampla. Costul real al terorismului in termeni de vieti omenesti este relativ mic in comparatie cu alte cauze de deces cum ar fi accidentele de autovehicule, atacurile de cord, omuciderile si sinuciderile. Ceea ce le transforma in evenimente exceptionale este teama noastra. Daca nu ne-ar fi teama, semnificatia atentatelor teroriste s-ar diminua si, probabil, ar deveni mult mai rare", a scris exepertul american, in solutii economice originale.

Si, de fapt, asistam cu totii la un astfel de parcurs al atentatelor teroriste. O crestere a specializarii fortelor de ordine, modificarea legislatiei, politicile antiteroriste dezvoltate de statele occidentale, hotararea liderilor politici de a transmite mesajul ca oamenii nu trebuie sa-si schimbe stilul de viata din cauza atentatelor au dus la scaderea, intr-un interval de 16 ani, a numarului victime provocate de atentatele teroriste din SUA si Europa.

Sa ne amintim ca in 2001, atacurile cu avioane asupra turnurilor gemene din New York s-au soldat cu 3000 de victime. Ieri, au fost patru persoane ucise. Fiecare viata conteaza, dar trebuie sa subliniem ca in 2001, teroristii au folosit avioane de pasageri cu care au intrat in zgarie-nori, iar, ieri, pe podul Westminster din centrul Londrei, a fost un singur terorist aflat la volanul unui SUV care a intrat in multime.

Antrenamentul si strategia de interventie, elemente cheie in lupta impotriva teroristilor

Un atentat de amploarea celui din New York din toamna anului 2001 e, aproape, de neimaginat in zilele noastre. Evenimentul a ramas adanc infipt in mentalul colectiv, dar politicile de securitate au evoluat mult si se dezvolta in permanenta.

"De la atacurile sinucigase din 2005 din Londra, politia s-a instruit si s-a pregatit pentru modul in care trebuie administrata posibila repetare a unei astfel de atrocitati.

Aceste planuri au fost modificate in mod repetat dupa fiecare eveniment terorist petrecut in lume. Au existat adaptari dupa atacurile din Mumbai din 2008 si dupa evenimentele ingrozitoare din Paris, Nisa si Berlin.

O parte din acest antrenament s-a concentrat pe modul in care fortele de ordine trebuie sa actioneze si sa anihileze atacatorii, iar cealalta parte, pe modul in care autoritatile trebuie sa administreze orasul pentru ca activitatile cotidiene sa nu fie perturbate, iar totul sa se desfasoare normal. Pornind de la aceste planuri care au fost aplicate, Theresa May a putut sa le transmita londonezilor, la putin timp dupa atacul din Westminster, ca stilul de viata al locuitorilor orasului nu va fi afectat de tragicul eveniment", a scris jurnalistul BBC Dominic Casciani.

Probabil, in viitorul apropiat, vor mai fi atentate peste tot in lume, dar cel mai important mod de actiune e reprezentat de capacitatea autoritatilor de a limita efectele atentatelor, de a-i prinde pe cei vinovati si de a mentine ritmul normal de viata al comunitatilor. Daca teama va fi invinsa, atentatorii vor primi cu adevarat o lovitura mortala.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Londra atentat Westminster, #Theresa May declaratie atentat, #antrenament forte antiteroriste , #atac la Londra