Atac la Londra: Bilantul tragediei creste la 5 morti si 40 de raniti. May condamna "atacul terorist bolnav si depravat"

Joi, 23 Martie 2017, ora 01:30
48481 citiri
Atac la Londra: Bilantul tragediei creste la 5 morti si 40 de raniti. May condamna "atacul terorist bolnav si depravat"
Foto: Captura Twitter/Paul Brand

Stare de alerta la Londra miercuri dupa-amiaza, dupa ce cinci persoane au fost ucise si cel putin 40 au fost ranite in doua atacuri comise de acelasi autor. Printre raniti se afla si doi romani care vizitau capitala britanica.

Un barbat a intrat cu masina in trecatori in zona Parlamentului britanic, dupa care a lovit cu autovehiculul gardul Parlamentului. El a injunghiat apoi un politist, care a murit ulterior din cauza ranilor suferite. Din randul trecatorilor loviti de masina, doua persoane au murit pe loc. Si atacatorul a fost ucis la fata locului, iar o a cincea persoana a murit ulterior la spital.

Politia a anuntat ca pana cand situatia va fi clarificata trateaza incidentele ca pe unele potential teroriste, iar premierul Theresa May a condamnat "atacul terorist bolnav si depravat".

Cat despre cei doi romani raniti in atac, este vorba de un barbat si o femeie, turisti, iar femeia se afla intr-o stare "relativ critica". Ea a fost lovita de masina atacatorului pe podul Westminster si apoi proiectata in Tamisa.

Romanii pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon: +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, informatii despre atacul de la Londra:

01.30 - Inchidem aici transmisiunea despre atacul de la Londra. Va asteptam si maine pe Ziare.com pentru a afla noi informatii despre actul terorist care a lovit Marea Britanie si a indurerat intreaga lume.

01:06 - Ministrul de Externe Boris Johnson, care se afla intr-o vizita oficiala in SUA, a postat un mesaj pe Twitter in care spune ca acesta nu este nici primul si nu va fi nici ultimul atac din Marea Britanie.

01.01 - BBC a publicat o inregistrare in care se vede cum o femeie este lovita de masina si apoi cade in Tamisa. Este posibil sa fie vorba chiar despre romanca.

00.47 - A fost facut public numele politistului care a murit dupa ce a fost injunghiat de atacator in fata Parlamentului britanic. Este vorba de Keith Palmer, informeaza The Guardian. Keith Palmer avea 48, era casatorit si avea copii. Lucra in politie de 15 ani.

Foto: Politia Metropolitana

00.41 - Politia britanica a anuntat ca bilantul tragediei a crescut la 5 morti si peste 40 de raniti. Autoritatile au refuzat sa dea date despre atacator, insa au precizat ca se pare ca acesta a fost inspirat in actiunea sa de retelele teroriste.

00.27 - Cei doi romani raniti in atacul de la Londra sunt un barbat si o femeie, turisti, iar femeia se afla intr-o stare "relativ critica", ea fiind lovita de masina atacatorului pe podul Westminster si fiind proiectata in Tamisa, a anuntat, miercuri seara, ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, la Antena 3.

23.58 - Fiul lui Donald Trump a postat pe Twitter, la doar cateva ore de la atacul de la Londra, un mesaj in care isi arata indignarea fata de o declaratie mai veche a primarului capitalei Marii Britanii, Sadiq Khan, in care spunea ca amenintarea terorista e parte a vietii in marile orase.

23.55 - Regina Marii Britanii avea joi programata o vizita la Scotland Yard, pe care insa a amant-o in urma atacului de la Londra.

23.44 - Iata integral declaratia premierul britanic Theresa May dupa atacul de la Londra.

23.35 - Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter.

23.29 - Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, a scrie miercuri, pe Twitter, ca "gandurile si rugaciunile" sale sunt alaturi de "cetatenii romani raniti in atacurile ingrozitoare de la Londra de astazi (miercuri - n.r.) si de familiile lor". Totodata, Brummell a multumit Romaniei pentru mesajele de sustinere.

23.13 - Inca o inregistrare de miercuri, de aceasta data imediat ce masina a intrat in gardul Parlamentului.

23.10 - Premierul britanic Theresa May a sustinut un scurt discurs, in care a calificat atacurile ca fiind "bolnave". A laudat curajul exceptional al politiei si fortelor de securitate si a deplans moartea politistului injunghiat.

May a declarat ca Parlamentul nu a fost ales din intamplare pentru aceste atacuri, el simbolizand democratia, libertatea si justitia. Astfel ca, a spus ea, e o tinta pentru cei care resping aceste valori.

May a anuntat ca Parlamentul va fi deschis maine, la fel ca in oricare alta zi.

La final, a refuzat sa raspunda la intrebari.

23.02 - Iata cateva fotografii realizate pe podul Westminister, la putin timp dupa ce masina a intrat in trecatori.

Foto: Ziare.com

22.46 - Politia nu a oferit pana acum date referitoare la atacator, desi, potrivit Sky News, stie cine este in spatele atacurilor.

22.43 - Si micuta siriana Bana Alabed, care pana nu demult transmitea din Alep pe Twitter razboiul din tara sa, a postat un mesaj de sustinere pentru britanici.

22.40 - Luminile Turnului Eiffel se sting la miezul noptii, in semn de solidaritate cu Marea Britanie, arata Sky News.

Si Primaria din Tel Aviv a fost luminata astfel incat sa semene cu steagul britanic.

22.37 - Jean Claude Juncker a transmis si el ca e alaturi de londonezi si ca "impreuna nu vom ceda si vom demonstra ca dragostea triumfa asupra urii si toleranta asupra fricii".

22.33 - Abia acum parintii au fost lasati sa-si ia copiii de la gradinita aflata in cladirea Parlamentului.

22.29 - Printre cei raniti se afla patru studenti la Universitatea Edge Hill, din Ormskirk. Acestia erau la Londra in excursie si tocmai vizitasera Parlamentul. Faceau parte dintr-un grup mai mare, de 13 persoane.

22.25 - Un martor ocular, Baylor Cook, in varsta de 20 de ani, student din Alabama, povesteste ca se afla impreuna cu parintii sai si sora in varsta de 15 ani pe podul Westminster cand un "SUV negru" a intrat in trecatori, in fata sa.

"Trebuie sa fi avut peste 57 de kilometri la ora, mergea foarte repede (...) si a intrat intr-o gramada de oameni", povesteste Cook.

Acesta afirma ca initial a parut ca soferul a pierdut controlul masinii, dar ulterior a fost clar ca nu s-a intamplat asta, pentru ca a accelerat si a cotit, la curba. Martorul isi aminteste ca se intreba de ce soferul nu opreste.

"Cred ca era o bariera pe care a lovit-o, pentru ca am auzit o bubuitura puternica", mai povesteste tanarul.

22.11 - Un jurnalist de la The Guardian a stat de vorba cu un barbat in fata spitalului St. Thomas, acolo unde au fost dusi mai multi raniti. Barbatul i-a spus ca incearca sa obtina mai multe informatii despre cei doi romani raniti in atacuri. Acesta se temea pentru doi dintre prietenii sai, despre care crede ca ar fi putut fi victime ale atacului.

Este vorba despre un cuplu care s-ar fi aflat pe pod cand masina a intrat in trecatori. Cei trei ar fi trebuit sa se intalneasca la London Eye, insa cuplul de romani nu a mai aparut.

22.05 - Una dintre persoanele ranite in atacuri este un student la Stiinte Politice, la Universitatea Edge Hill, Travis Frain. Mama sa, Angela Frain, a declarat pentru The Guardian ca tanarul se afla pe pod cand masina a lovit trecatorii. In prezent, acesta se afla la spital, dar are o stare psihica buna, iar ranile sale nu sunt grave.

Nici mama lui Travis nu stie prea multe despre fiul sau, telefonul acestuia fiind inchis. Travis a sunat-o la scurt timp dupa ce a ajuns la spital, pentru a-i spune ca e "ok".

21.58 - Serviciul londonez de ambulanta a transmis ca 12 persoane cu rani grave au fost tratate dupa incidentele de la Londra, toate fiind internate. Alte 8 au fost tratate pentru rani mai putin grave, pe loc, nefiind nevoie de internare.

21.51 - Premierul Sorin Grindeanu este informat permanent despre starea romanilor raniti in atentatul terorist de la Londra, se arata pe pagina de Facebook a Guvernului. Seful Guvernului a avut convorbiri telefonice cu ambasadorul Romaniei in Marea Britanie.

"Ne exprimam solidaritatea cu poporul si guvernul britanic si condamnam ferm orice act terorist", se mai arata pe reteaua de socializare.

21.45 - In Westminster Abbey, unde au fost trimisi cei evacuati din Parlament, s-au aflat 1.000 de persoane. Toate au fost chestionate de politie, in speranta ca detin informatii utile anchetei.

22.31 - Iata si declaratia primarului Londrei, care afirma raspicat ca londonezii nu vor fi intimidati de terorism.

21.18 - King's College Hospital a anuntat ca in spital sunt tratate 8 victime cu traume, sase barbati si doua femei.

Doi dintre pacienti sunt in stare critica, iar sase sunt stabili.

21.15 - Steagul de pe cladirea Scotland Yard a fost coborat in berna.

21.10 - Downing Street a anuntat, intr-un comunicat, ca "gandurile premierului si ale Guvernului sunt alaturi de cei ucisi si raniti in acest incident ingrozitor si cu familiile lor", in timp ce secretarul de Interne a dat asigurari ca terorismul nu va distruge valorile britanice, relateaza BBC.

21.03 - Ambasadorul roman la Londra a declarat la Digi24 ca toti ranitii au fost identificati, astfel ca poate spune cu siguranta ca doar 2 romani au fost raniti in atac.

20.45 - Reactii in urma atacurilor de la Londra vin din toata lumea. Iata ce au transmis pe Twitter presedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, cancelarul german Angela Merkel, presedintia franceza si cea canadiana.

20.36 - Cinci dintre persoanele ranite in incidentele de miercuri au fost transportate la Kings College Hospital London, un spital in care se duc pacientii cu traume majore, arata The Guardian.

20.32 - Iata momentul in care a inceput totul.

20.29 - Premierul britanic Theresa May a convocat in acaesta seara Comandamentul pentru situatii de criza.

20.27 - MAE a anuntat ca printre cei 20 de raniti se numara si 2 romani. Ei au fost transportati la spitalele din zona si li se acorda ingrijiri medicale.

Intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, MAE arata: "Din cele mai recente informatii obtinute de la autoritatile locale, au fost identificate 2 persoane de cetatenie romana care au fost ranite. Acestea au fost transportate la spitalele din zona in vederea acordarii asistentei medicale.

Precizam faptul ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta".

20.24 - Pe Twitter, cele mai folosite hastaguri sunt in prezent #PrayforLondon si #Wearenotafraid.

20.20 - Presedintele american Donald Trump a sunat-o pe Theresa May, premierul britanic, si i-a transmis ca SUA condamna atacurile si continua sa monitorizeze situatia, iar secretarul de stat american Rex Tillerson si-a exprimat solidaritatea cu victimele si familiile lor.

20.12 - Sute de persoane au fost evacuate din Parlament si duse in Westminster Abbey, unde vor ramane circa 90 de minute. Acolo multimea a spus, in urma cu putina vreme, o rugaciune pentru victimele atacurilor.

20.02 - Scotland Yard a anuntat un nou bilant: 4 morti si cel putin 20 de raniti, arata The Guardian. Printre victime se afla politistul injunghiat si atacatorul.

Politia crede ca a fost vorba despre un singur atacator, a mai anuntat Mark Rowley, de la Metropolitan Police.

Doua dintre persoanele decedate au murit pe podul Westminster, iar printre raniti se afla si trei politisti, a mai transmis Politia Metropolitana.

19.33 - In incidentele de la Londra au fost raniti si cativa elevi francezi de la o scoala privata din Concarneau, aflati in excursie in capitala britanica. Informatia a fost confirmata de premierul francez Bernard Cazeneuve.

19.26 - Iata cateva imagini de la Londra:

19.14 - Autoritatile britanice au confirmat ca au scos din Tamisa o femeie cu rani grave, arata The Guardian. Aceasta a fost adusa la mal, unde primeste ingrijiri medicale.

Circulatia pe Tamisa a fost inchisa imediat ce s-a anuntat ca in zona Parlamentului s-au auzit focuri de arma.

19.10 - MAE a transmis ca niciun roman nu ar fi avut de suferit in urma incidentelor de la Londra. Nu e exclus, insa, ca printre cei raniti sa se afle si straini, zona fiind una asaltata de turisti.

19.07 - Deputatul conservator Tobias Ellwood, care se afla in Parlament, i-a facut respiratie gura la gura politistului ranit si a stat cu acesta pana la venirea personalului medical.

18.59 - Serviciul de Ambulanta din Londra transmite ca a tratat cel putin 10 raniti.

18.53 - Scotland Yard a sustinut o scurta conferinta miercuri seara, fara a anunta insa un bilant al victimelor. "Avem mai multe victime", atat a transmis reprezentantul Scotland Yard.

Acesta a facut apel la oameni sa evite zona, pentru ca politistii, pompierii si nu numai sa ajunga mai repede la locul incidentului.

In plus, a cerut celor care au filmat sau fotografiat in zona in timpul incidentelor sa trimita aceste materiale. Si cei care au informatii despre cele intamplate sunt rugati sa sune la politie. "Cine are informatii sa sune cat mai urgent. Daca vedeti ceva suspect, sa alertati autoritatile", a spus reprezentantul Scotland Yard.

B.J. Harrington a mai precizat ca "avem un martor foarte important, care este in prezent audiat".

18.44 - Primarul Londrei, Sadiq Khan, a aratat ca este alaturi de cei afectati si de familiile lor, acesta multumind politiei si serviciilor de urgenta care "muncesc atat de mult ca sa ne tina in siguranta" si "care arata un curaj extraordinar in situatii extrem de dificile".

18.38 - O femeie a murit, a anuntat medicul Colleen Anderson, de la Spitalul St Thomas. Este vorba despre un trecator, o femeie care a fost gasita sub roata unui autobuz, pe pod, a mai spus medicul, mentionand ca decesul a fost constatat la fata locului.

Medicul a mai spus si ca a tratat un barbat de peste 30 de ani care avea o rana la cap. Acesta a fost transportat la King's College Hospital.

Dintre cei raniti, unii au rani minore, altii "catastrofice", a mai spus medicul. Din estimarile lui Anderson ar fi vorba depre circa 12 raniti.

18.32 - Celebra roata London Eye, care se afla nu departe de locul incidentelor, a fost oprita, iar turistii sunt sfatuiti sa nu se indeparteze.

18.29 - Un martor a povestit pentru Sky News ca a vazut un corp in Tamisa, dupa ce masina a intrat in multime, pe podul Westminster Bridge.

18.26 - Conform The Telegraph, cel care a intrat cu masina (un Hyundai i40 gri) in multime, apoi in gardul Parlamentului si in final a injunghiat politistul este una si aceeasi persoana. E vorba despre un barbat cu origini asiatice. Acesta era inarmat cu un cutit de circa 20 de centimetri.

18.19 - O femeie a murit, iar multi altii au fost raniti dupa ce au fost calcati de masina pe pod, anunta AFP, care citeaza un medic de la Spitalul St. Thomas. Potrivit sursei, unii dintre raniti sunt in stare grava.

18.11 - Kirsten Hurrell, in varsta de 70 de ani, care se afla in fata unui chiosc de ziare din Piata Parlamentului, a vazut cand masina a intrat in gardul Parlamentului: "Ce am auzit eu a fost o bubuitura. M-am uitat si am vazut o masina care a intrat in gardul Parlamentului.

Am crezut initial ca a fost vreun accident. Apoi am auzit cateva sunete ascutite. Puteau fi focuri de arma. Nu eram sigura.

Ieseau aburi din masina. Am crezut ca va exploda. Am sunat la politie, dar ii chemase (pe politisti - n. red.) deja altcineva. Am auzit de la cineva ca masina lovise cativa oameni pe pod.

Am vazut pe cineva lungit langa masina. Arata ca un ciclist. Masina era in gardul Parlamentului".

18.04 - Un corespondent The Guardian transmite ca politia a comunicat ca nu se afla teroristi in Parlament si ca doua persoane se afla in custodia lor.

17.59 - Trupe inarmate se afla in Palatul Parlamentului.

17.55 - Doua persoane au primit ingrijiri medicale in curtea Parlamentului, inclusiv masaj cardiorespirator, anunta The Guardian.

O persoana a fost urcata in ambulanta, iar una a ramas la fata locului, acoperita complet de o patura.

17.49 - Cel care a incercat sa forteze intrarea in Parlament si l-a injunghiat pe politist este un barbat in varsta de 40 de ani.

17.44 - O sursa din Downing Street a confirmat ca premierul Theresa May este "ok". Aceasta a fost urcata intr-un Jaguar argintiu la putin timp dupa ce s-a dat alarma (ora locala 14:45), arata itv.

17.39 - Politia Metropolitana a transmis ca trateaza incidentul ca pe un "atac terorist".

17.31 - Un incident separat a avut loc pe podul Westminster, unde o masina ar fi intrat in mai multi trecatori. Nu se stie pentru moment daca intre cele doua incidente este sau nu o legatura. Nu se stie nici daca aceasta masina este aceeasi care a intrat in gardul Parlamentului.

Conform Reuters, dupa ce masina a intrat in multime, pe pod, circa 12 persoane ar fi fost ranite.

17.27 - Tom Peck, jurnalist al publicatiei The Independent, a scris pe Twitter: "S-a auzit o bubuitura puternica. Tipete. Agitatie. Sunete de focuri de arma. Politia inarmata e peste tot".

17.21 - Un politist a fost injunghiat in fata Parlamentului, a declarat un oficial britanic, conform BBC.

17.19 - Un elicopter ambulanta a aterizat in zona.

17.17 - Politia a inchis statia de metrou Westminster, situata in apropiere.

17.13 - Inainte ca focurile de arma sa se auda, o masina ar fi intrat in gardul Parlamentului, arata si itv.

17.11 - Barbatul inarmat cu cutit ar fi fortat intrarea in curtea din fata Palatului Westminster, unde era in desfasurare sedinta Camerei Comunelor.

Politia se afla la fata locului si a inchis circulatia pe strazile din zona.

17.09 - The Independent arata ca doua persoane au fost impuscate, printre care si un politist, care este insa in viata.

Legislativul britanic este inchis si securizat la aceasta ora.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#impuscaturi Parlament Londra, #impuscaturi Londra , #atac la Londra