Investitorii francezi avertizeaza: Majorarea salariului minim afecteaza intreaga economie a Romaniei

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 16:54
4407 citiri
Investitorii francezi avertizeaza: Majorarea salariului minim afecteaza intreaga economie a Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Modificarile salariului minim in forma anuntata de Guvern pot afecta intreaga economie a tarii, prin cresterea costurilor cu forta de munca, reflectata intr-un final in majorarea preturilor, atrage atentia Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER).

Aceste modificari, anuntate intr-un orizont de timp foarte scurt, impacteaza predictibilitatea si stabilitatea fiscala, mai afirma oamenii de afaceri francezi.

"De asemenea, afecteaza capacitatea intreprinderilor, mai ales mici si mijlocii de a ajusta corespunzator bugetele, care sunt stabilite inca de la sfarsitul anului anterior. Ne referim aici nu numai la majorarile de salarii minime, ci la intreaga grila de salarizare, care trebuie sa fie ajustata in noile conditii, fara a fi corelata cu productivitatea muncii.

De altfel, in termeni de productivitate, Romania este la finalul listei printre tarile din Uniunea Europeana. Rata de productivitate ajustata in functie de salariu in Romania a scazut in majoritatea sectoarelor, tocmai din cauza cresterilor salariale disproportionate. Efectele acestei majorari vor fi resimtite pe termen lung prin scaderea atractivitatii tarii noastre pentru investitorii straini, prin cresterea costurilor cu forta de munca", transmite Camera de Comert Franceza in Romania intr-un comunicat remis Ziare.com vineri.

O alta problema, avertizeaza oamenii de afaceri francezi, este data de stabilire a salariului minim in functie de vechimea in munca, care va crea o birocratie excesiva si va reprezenta un alt argument in defavoarea performantei.

Consiliul European a recomandat stabilirea salariului minim pe baza unor criterii obiective si nu politice

CCIFER considera ca stimulentele financiare acordate salariatilor pentru vechimea in munca trebuie sa ramana reglementate prin sporul de vechime si acordate in baza negocierii dintre partenerii sociali, in functie de realitatile economice si de piata din fiecare industrie si unitate comerciala.

"Estimam ca o asemenea masura va afecta in mod nerezonabil si nejustificat posibilitatea de a gasi un loc de munca corespunator pregatirii si competentelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare baza de forta de munca din Romania.

Ne aratam de asemenea ingrijorarea pentru lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, hotararea de guvern nefacand referire la sursa fondurilor din care urmeaza a fi suportata aceasta crestere, in conditiile in care forta de munca angajata in administratia publica reprezinta in medie 26% din numarul total de angajati din economia nationala si se afla in prezent in primele 3 pozitii in topul celor mai ridicate salarii", se mai arata in comunicat.

Oamenii de afaceri francezi mai spun ca recomandarile specifice de tara privind politicile economice, de ocupare a fortei de munca si bugetare, emise de catre Consiliul European in ultimii 2 ani, au vizat stabilirea salariului minim pe baza unui mecanism bazat pe criterii obiective si nu politice.

"Un nivel de trai mai bun este dezideratul tuturor, atat al mediului de afaceri, cat si al salaritilor, insa CCIFER recomanda prudenta in adoptarea unor astfel de masuri, pentru ca implicatiile pe termen lung sa fie unele pozitive, sa fie corelate cu productivitatea si sa nu penalizeze excesiv companiile mici si mijlocii", mai precizeaza comunicatul.

Amintim ca Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, ordonanta de urgenta prin care a fost introdusa definitia de salariu minim diferentiat.

Urmeaza ca actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial, iar apoi Executivul va adopta o hotarare in care vor fi mentionate sumele si momentul de la care OUG intra in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#majorare salariu minim, #salariu minim afecteaza economia , #salariu