Istoria tenebroasa a spionajului asupra NATO si UE, cu o veche implicare romaneasca

Joi, 04 Iulie 2013, ora 22:49
3604 citiri
Istoria tenebroasa a spionajului asupra NATO si UE, cu o veche implicare romaneasca

Un recent scandal, in care NSA (Agentia Nationala de Securitate a SUA) este acuzata ca in cadrul programului de supraveghere electronica la nivel mondial - PRISM - a avut ca tinta si Uniunea Europeana, deschide ranile unei lungi perioade in care cartierele generale ale NATO si UE din Bruxelles au fost tinta a diverse atacuri de acest gen.

De cateva decenii incoace, capitala belgiana atrage ca un magnet agenti din diverse tari, care isi stabilesc ca tinte sediile NATO si UE din Bruxelles, scrie Deutsche Welle.

La inceputul anilor '70, s-a iscat un imens scandal in jurul unei afaceri de spionaj, in care erau implicati trei agenti ai fostei RDG. In perioada fara e-mail si sms, principala tactica a spionilor era "amant a la James Bond". Cei trei tovarasi est-germani se implica in cate o aventura cu angajate ale NATO din Bruxelles.

Unul dintre agenti lucra sub acoperire ca vanzator de flori in capitala Belgiei, dar paraseste repede tara cand prietena lui este arestata din cauza ca i-a pus la dispozitie date secrete.

Ceilalti doi agenti erau angajati ai STASi, iar "cuceririle" lor erau o vest-germana si o belgiana, ambele cu posturi cheie in cartierul general NATO.

Tarile socialiste surori nu raman nici ele mai prejos, agentii lor secreti actionand activ in capitala belgiana. In 1978, Pavel Cervenkov este numit atasat militar la Ambasada Bulgariei din Bruxelles, cu un mandat de patru ani. Dupa cum a povestit mai tarziu in fata jurnalistilor, misiunea lui era de a strange date despre intentia NATO de a duce rachete in apropierea granitei cu Orientul Mijlociu. A fost prins si expulzat din Belgia.

In 1983, politia belgiana aresteaza un angajat al Ministerului de Externe. El a fost acuzat de spionaj tehnologic in favoarea URSS. In mijlocul actiunii, au fost descoperiti un diplomat rus si patru diplomati romani care au fost numiti persona non grata si expulzati din tara.

In 2001, este arestat ofiterul francez Pierre-Henri Bunel, acuzat ca ar fi transmis date secrete spre Belgrad. Printre acestea se aflau si planurile NATO de a bombarda Serbia.

In acelasi an, Parlamentul European publica un raport incendiar despre o retea internationala de spionaj sustinuta de SUA, Australia, Noua Zeelanda si Canada.

Programul purta numele de cod Echelon si era folosit pentru ascultarea convorbirilor private si de serviciu ale angajatilor UE. Reteaua fusese creata inca din anii '60 si, initial, a fost pusa pe picioare pentru interceptarea radiogramelor. In timp, odata cu avansul tehnologic, a fost dotata cu echipamente care ii asigura accesul catre cablurile submarine de telecomunicatii si sateliti.

In 2003, in birourile Consiliului de Ministri de la Bruxelles au fost gasite patru microfoane cu emitator. Acestea erau actionate de la distanta si inregistrau convorbirile din salile de sedinta ale Germaniei, Spaniei, Frantei si Marii Britanii. S-a vorbit ca acestea fusesera montate de serviciile secrete americane si israeliene, dar serviciile belgiene nu au ajuns la un rezultat concret.

In 2008 a fost prins in ofsaid si un oficial de rang inalt al Ministerului Apararii din Estonia. Herman Simm era consilier UE si NATO si spiona in favoarea Rusiei. Pe langa el, din Belgia au mai fost expulzati alti doi diplomati rusi.

Si asta nu e totul. Specialisti americani sustin ca, in 2011, hackeri chinezi au spart mailul presedintelui UE, Herman van Rompuy. Hackerii ar fi intrat si in mailurile altor oficiali de rang inalt ai UE.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#spioni scandal UE SUA, #scandal spionaj SUA NATO UE, #spionaj Bruxelles , #Bruxelles