Europarlamentari romani despre avantajele si problemele Romaniei in UE

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:56
2451 citiri
Europarlamentari romani despre avantajele si problemele Romaniei in UE

In general, Romania are mai multe avantaje de pe urma aderarii la Uniunea Europeana decat dezavantaje. Aceasta este parerea unor europarlamentari romani, obtinuta in cadrul unui studiu mai larg realizat de un site romanesc.

"Avantajele Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene sunt nenumarate. Foarte importanta este alinierea legislatiei nationale la cea comunitara.

UE si vechile state membre au lunga experienta in ceea ce priveste sistemele legislative democrate si adaptarea legislatiei nationale la cea comunitara constituie un progres si un avantaj deosebit pentru tara noastra", este de parere europarlamentarul Petru Luhan (foto), pentru Calea Europeana.

Despre problemele intampinate de Romania, Lohan subliniaza ca ele sunt legate in special de absorbtia fondurilor europene.

Reprezentanta CE la Bucuresti: Aderarea v-a adus mai multe avantaje decat dezavantaje

"Pentru tara noastra, fondurile europene au reprezentat ceva nou. Din pacate au existat si numeroase greseli in perioada 2006-2007 cand programele operationale si normele lor de aplicare au fost elaborate de catre Autoritatile de Management si negociate la Bruxelles", este de parere europarlamentarul roman.

Cu toate acestea, "Romania are capacitatea de a se organiza in perioada imediat urmatoare astfel incat sa absoarba cu usurinta fondurile europene si a celor pentru agricultura si dezvoltare rurala, crearea ministerului condus de fostul comisar Leonard Orban fiind un pas extrem de important in aceasta directie", mai spune Petru Luhan.

La randul sau, un alt europarlamentar roman, Cristian Busoi, a declarat, pentru sursa citata, ca accesul la fondurile europene este un avantaj pe care tara noastra l-a dobandit, dupa aderarea la Uniunea Europeana.

"Cel mai mare avantaj al Romaniei ar fi accesul la fondurile europene in diferite domenii, ceea ce ajuta la modernizarea Romaniei in ce priveste infrastructurile cat si cresterea competitivitatii prin masuri menite sa imbunatateasca mediul de afaceri si asa mai departe", a afirmat Cristian Busoi.

Un alt avantaj al apartenentei Romaniei la organizatia europeana ar fi, in viziunea europarlamentarului roman, faptul ca tara noastra a devenit "parte integranta a pietei interne, ceea ce constituie un beneficiu pretios din punct de vedere economic".

La capitolul "probleme", Busoi sustine ca "impactul crizei economice din alte state membre" ar fi cea mai importanta.

"O recesiune in statele zonei euro afecteaza si statele non-euro datorita integrarii economice. De asemenea, sistemul bancar romanesc poate fi foarte vulnerabil la criza financiara care afecteaza restul UE", adauga oficialul roman detasat la Buxelles.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Petru Luhan, #europarlamentari romani, #europarlamentari aderare Romania UE , #Bruxelles