Ziare.com

Istoria tenebroasa a spionajului asupra NATO si UE, cu o veche implicare romaneasca

Joi, 04 Iulie 2013, ora 22:49

   

Istoria tenebroasa a spionajului asupra NATO si UE, cu o veche implicare romaneasca
Un recent scandal, in care NSA (Agentia Nationala de Securitate a SUA) este acuzata ca in cadrul programului de supraveghere electronica la nivel mondial - PRISM - a avut ca tinta si Uniunea Europeana, deschide ranile unei lungi perioade in care cartierele generale ale NATO si UE din Bruxelles au fost tinta a diverse atacuri de acest gen.

De cateva decenii incoace, capitala belgiana atrage ca un magnet agenti din diverse tari, care isi stabilesc ca tinte sediile NATO si UE din Bruxelles, scrie Deutsche Welle.

La inceputul anilor '70, s-a iscat un imens scandal in jurul unei afaceri de spionaj, in care erau implicati trei agenti ai fostei RDG. In perioada fara e-mail si sms, principala tactica a spionilor era "amant a la James Bond". Cei trei tovarasi est-germani se implica in cate o aventura cu angajate ale NATO din Bruxelles.

Unul dintre agenti lucra sub acoperire ca vanzator de flori in capitala Belgiei, dar paraseste repede tara cand prietena lui este arestata din cauza ca i-a pus la dispozitie date secrete.

Ceilalti doi agenti erau angajati ai STASi, iar "cuceririle" lor erau o vest-germana si o belgiana, ambele cu posturi cheie in cartierul general NATO.

Tarile socialiste surori nu raman nici ele mai prejos, agentii lor secreti actionand activ in capitala belgiana. In 1978, Pavel Cervenkov este numit atasat militar la Ambasada Bulgariei din Bruxelles, cu un mandat de patru ani. Dupa cum a povestit mai tarziu in fata jurnalistilor, misiunea lui era de a strange date despre intentia NATO de a duce rachete in apropierea granitei cu Orientul Mijlociu. A fost prins si expulzat din Belgia.

In 1983, politia belgiana aresteaza un angajat al Ministerului de Externe. El a fost acuzat de spionaj tehnologic in favoarea URSS. In mijlocul actiunii, au fost descoperiti un diplomat rus si patru diplomati romani care au fost numiti persona non grata si expulzati din tara.

In 2001, este arestat ofiterul francez Pierre-Henri Bunel, acuzat ca ar fi transmis date secrete spre Belgrad. Printre acestea se aflau si planurile NATO de a bombarda Serbia.

In acelasi an, Parlamentul European publica un raport incendiar despre o retea internationala de spionaj sustinuta de SUA, Australia, Noua Zeelanda si Canada.

Programul purta numele de cod Echelon si era folosit pentru ascultarea convorbirilor private si de serviciu ale angajatilor UE. Reteaua fusese creata inca din anii '60 si, initial, a fost pusa pe picioare pentru interceptarea radiogramelor. In timp, odata cu avansul tehnologic, a fost dotata cu echipamente care ii asigura accesul catre cablurile submarine de telecomunicatii si sateliti.

In 2003, in birourile Consiliului de Ministri de la Bruxelles au fost gasite patru microfoane cu emitator. Acestea erau actionate de la distanta si inregistrau convorbirile din salile de sedinta ale Germaniei, Spaniei, Frantei si Marii Britanii. S-a vorbit ca acestea fusesera montate de serviciile secrete americane si israeliene, dar serviciile belgiene nu au ajuns la un rezultat concret.

In 2008 a fost prins in ofsaid si un oficial de rang inalt al Ministerului Apararii din Estonia. Herman Simm era consilier UE si NATO si spiona in favoarea Rusiei. Pe langa el, din Belgia au mai fost expulzati alti doi diplomati rusi.

Si asta nu e totul. Specialisti americani sustin ca, in 2011, hackeri chinezi au spart mailul presedintelui UE, Herman van Rompuy. Hackerii ar fi intrat si in mailurile altor oficiali de rang inalt ai UE.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2608 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nici spionaju nu mai e ce ...a fost !

Azi nu mai poți avea incredere nici măcar in cei ce conduc Servicii specializate in domeniu. Și exemplele trecutului dar și de azi...sunt elocvente. După războiul rece....spionii stabiliți prin Occident s-au reciclat in domeniul...spionajului industrial,beneficiarii fiind firme private. Rata de succes a fost atit de mare,incit au devenit rapid bogați. Acum ....din lene sau din comoditate,spionii sunt cu căștile pe urechi la NSA ( a nu se confunda cu NASA ! ) de unde unii "nesatisfăcuți" trădează ( vesi pe cel cu nume de zăpadă ). Care este viitoru ? Vor redescoperi bătrinele stații de transmisie prin Morse ,cerneala simpatică,stiletu și cianura......

 

"transmisie prin Morse ,cerneala simpatică,stiletu și cianura"

Pai tu n-ai nevoie de toate astea Moldovene. Tu -i omori pe toti cu gramatica ! :-)))

Igen Kronik bacsi

Eure Lordschaft, Ihr koennt mich mal an der Puppe schmatzen !!! Heckuva job
Shalom Aleikhem

Lasa-l Moldovene pe Kronikus

El te omoara cand trece pe langa tine, ca trazneste a spray deodorant 'Degussa'

Nu Jănică !

Am făcut săpături și știu cine e .....un amărit de pensionar ce stă pe Calea București la ieșirea din Brașov. Săracu de el, e prin altă lume,numai că cea reală il inebunește. Blocu unde la "parcat" copchii ca să scape de ..."inchipuit" e subvenționat de un ONG străin ( probabil nemțesc,ceea ce justifică niku luat de Kronstad,numele svăbesc al Brașovului ). Ai să constați că e plin de ranchiună,ură ...pe toți cei ce nu-i dau atenție. De mine sa legat prima dată acum un an jumate și l-am prezentat celor de pe forumul Comunității așa cum mi sa raportat. A dispărut subit citeva luni, nu a mai poluat Comunitatea dar nu ma iertat. Acum e din cind in cind activ pe aici,asta cind e ...fizic capabil. Nu-l mai atac pentru că e demult pe linie mo.artă. Cind va dispărea din..."sistem"...nu va plinge nimeni,nici chiar copchii. Narcisiac,neajutorat de soartă,invidios pe alții.....cam așa ii pot scrie Epitafu !

@ moldoveanu

"Blocu unde la "parcat" copchii ca să scape de ..."inchipuit" e subvenționat de un ONG străin ( probabil nemțesc,ceea ce justifică niku luat de Kronstad,numele svăbesc al Brașovului"
ba moldovene, Kronstadt !!!!! (adica in moldovieneste Orasul Coroanei si in ardeieshe orasul stalin) este numele pe care i l-au dat intemeietorii sai sasi. cand svabii au fost colonizati in Banat, Kronstadt-ul era vechi de vreo cateva sute de ani!

La noi...

La noi tara-i plina de spioni si tradatori ca si cainele de pureci !

Nu zau?... Serios?!?...

Eu am un caniche. Are 10 ani si te asigur ca n-are in blana nici un...
...spion sau tradator!

'Nteles?...

cum ba iulica,......

“…in 2003, in birourile Consiliului de Ministri de la Bruxelles au fost gasite patru microfoane cu emitator. acestea erau actionate de la distanta si inregistrau convorbirile din salile de sedinta ale Germaniei, Spaniei, Frantei si Marii Britanii…."
joi, 04 iulie 2013, ora 22:49, sursa: ziare.com, autor copiator dumitrescu iulian, de piata redactor
"scriu pe Ziare.com pentru ca sunt singurii de pe piata care ofera aceasta sansa. dincolo de pasiune, in Romania nu poti supravietui daca nu muncesti toata ziua."
…." In birourile Consiliului de Ministir de la Bruxelles" exista “salile de sedinta ale Germaniei, Spaniei, Frantei si Marii Britanii ?!?!?!?!?!?!
pai ba iulica ce sa caute salile astea in sedilul guvernului belgian?!?!?!?
dupa perlele copiatoriste despre un cerc geometric deschis si un arc geometric inchis vii acuma si cu salile astea din sediul guvernului belgian.
ba iulica, tu esti mai bun de samsara pietazar ca la ziaiureaistica esti bun numai de copiaturistica aiuristica.
p.s. nu tine chestia cum cat tu te refereai de fapt la consiliul de ministri al UE pentru simplul motiv ca istitutia asta egzista numai in mintea ta, da’ lipseste cu deazavarsire – chestier pe care o site intreaga lume cu exceptia ta. Institutia UE SIMILARA unui consiliu de ministri al unei tari europene se numeste Comisia Europeana !!!!! si nu consiliul de ministri. La Bruxelles isi au sediul atat consiliul de ministri al Belgiei cat si Comisia europeana. cum tu nu esti decat un copiator nestiutor din bulgareasca nemteasca care munceste 24 de ore ca sa supravietuiasca si sa poata iesi pe piatza, este evident ca nmuncesti in zadar – asa ca fa mai bine si iesi la piatza, la taraba, unde sa vinzi salata, patrunjel si marar.

 

bine v-am gasit!

despre telepatia asistata n-a auzit nimeni? n-ai nevoie de 7 spioni, doi si buni sau unul singur.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor