Alegeri in Bulgaria: Care e intrebarea de un milion de dolari Interviu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 16:19
3255 citiri
Alegeri in Bulgaria: Care e intrebarea de un milion de dolari Interviu

Orice Guvern se va naste in urma alegerilor parlamentare de duminica din Bulgaria, acesta are greaua sarcina de a scoate tara din stagnarea economica.

Deblocarea fondurilor europene trebuie sa fie prioritatea noului Executiv, care va fi, cel mai probabil, format de gruparile de centru-dreapta. Nimeni nu stie insa daca se va intampla asa, intrucat la putere se succed aceleasi partide care au generat masivele proteste din iarna, si sunt sanse reale ca manifestarile sa se reia, o data cu venirea frigului, crede Marina Staneva, jurnalista la publicatia bulgara Capital, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Alegerile de duminica vor produce al cincilea Guvern in doi ani. Care este atitudinea electoratului fata de acest scrutin?

Potrivit sondajelor de opinie, participarea la alegeri va fi similara cu cea de la ultimele alegeri (51,3% la alegerile parlamentare anticipate din mai 2013 - n.red.). Per total, campania pentru aceste alegeri a fost destul de apatica. Multi oameni sunt dezamagiti si nu se asteapta ca noul Guvern sa le rezolve problemele. Cu toate acestea, se spera ca se va forma un Guvern stabil, pentru ca indiferent cate alegeri vor mai fi, imaginea nu va fi diferita.

Ce spera electoratul bulgar de la noul executiv?

Electoratul asteapta un guvern stabil care sa scoata tara din stagnarea economica.

De ce este partidul GERB (Cetateni pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei, de centru-dreapta) favorit din nou, dupa ce, iarna trecuta, a fost indepartat de la putere in urma unor ample manifestatii de strada, pe alocuri violente?

Oamenii sunt dezamagiti de Guvernul Partidului Socialist Bulgar (BSP) si Miscarii pentru Drepturi si Libertati (DPS), care au legaturi cu cercurile oligarhilor. Restul partidelor de dreapta au sustinere mica si nu exista alternativa la GERB. La pozitia buna pe care o are GERB contribuie si faptul ca are reprezentanti in administratia locala - primari si consilieri municipali in peste jumatate din orasele mari, inclusiv Sofia. GERB are sustinere in fiecare regiune din tara si in grupuri sociale diferite.

GERB nu are sanse sa obtina majoritatea in urma alegerilor de duminica - cu cine va forma alianta de guvernare?

Este sigur ca GERB va castiga aceste alegeri, dar nu va reusi sa formeze un Guvern de unul singur. Potrivit institutului de cercetare Alfa Research, sase partide vor patrunde in Parlament - GERB, BSP, DPS, Blocul Reformist, Bulgaria fara Cenzura si Frontul Patriotic. Inca doua partide sunt la limita pragului electoral de 4% - partidul nationalist Attack si partidul fostului presedinte socialist Georgi Parvanov, ABV.

Cel mai probabil partener de coalitie pentru GERB este Blocul Reformist, de dreapta. Este posibil totusi sa fie nevoie si de un al treilea partener, care ar putea fi Frontul Patriotic.

Un nou Guvern GERB are sanse sa rezolve criza financiara?

Aceasta este intrebarea de un milion de dolari. Macar sa deblocheze fondurile europene, care sunt foarte importante pentru revigorarea economica a tarii.

Sunt posibile noi proteste de strada in timpul acestei ierni?

Exista posibilitatea ca oamenii sa protesteze din nou, deoarece Guvernul socialist a scazut preturile la electricitate, o miscare populista. Insa acum au crescut din nou cam cu 10%, din cauza datoriilor companiei nationale de electricitate.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Bulgaria alegeri parlamentare, #Bulgaria alegeri criza , #Bulgaria