Alegeri in Bulgaria: De ce e greu sa votezi cu casa daramata

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 21:57
1547 citiri
Alegeri in Bulgaria: De ce e greu sa votezi cu casa daramata

Cea mai saraca tara a Uniunii Europene, Bulgaria, se pregateste de alegeri generale anticipate la 5 octombrie. Mostenirea grea a iernii trecute, marcata de proteste de strada pe alocuri violente, cumulata cu devastarea produsa de inundatii vara aceasta si mania generala la adresa politicienilor atarna greu in campania electorala.

La Mizia, oras nord-vestic unde inundatiile din august au distrus 800 de locuinte si au ucis doua persoane din totalul de 3300, politicienii sunt invinovatiti pentru distrugeri, nu natura, scrie AFP, citata de France24.

Petko Tvetkov, de la Fundatia Biodiversitate din Sofia, considera ca "defrisarile massive ilegale din ultimii ani" si "lipsa de controale la indiguirile private" sunt principalele cauze ale inundatiilor devastatoare de anul acesta.

Mitka Androva, din Mizia, trebuie sa-si demoleze casa grav afectat de ape si e disperata. "Oamenii s-au saturat. Politienilor nu le pasa decat sa-si umple buzunarele si pentru oameni nimic, numai suferinta", spune batrana.

O alta femeie, de 77 de ani, spune, de langa casa sa daramata de ape, ca "nimeni nu o sa voteze! Pentru ce, pentru ca ei sa traiasca bine si noi sa suferim?".

Poate ca nu toata Bulgaria este intr-o situatie la fel de disperata ca oamenii din Mizia, dar dupa 25 de ani de comunism, dispretul fata de politicieni este raspandit. 69% din bulgari descriu situatia din tara drept "insuportabila" - salariul mediu este de 400 de euro, pensia medie de 150 de euro si fiecare a cincea gospodarie este sub linia saraciei.

In urma cu doar 17 luni, satui de saracie si facturile exorbitante la electricitate, bulgarii iesiti pe strazi au rasturnat guvernul premierului de dreapta Boiko Borisov. Alegerile anticipate i-au adus la putere pe socialisti si protestele au continuat, asa ca si Guvernul de stanga a parasit guvernarea, in iulie.

La alegerile din octombrie tot partidul lui Borisov, GERB, este creditat cu cele mai multe sanse. "Nu pentru ca oamenii cred ca el va face miracole ci pentru ca nu e nimeni altcineva cui sa-i incredintezi guvernarea statului", spune Ivan Krastev, de la Centrul pentru Strategii Liberale.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Bulgaria alegeri anticipate, #Bulgaria inundatii , #Bulgaria