Bulgaria, calul troian al Rusiei in Uniunea Europeana

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:08
8057 citiri
Bulgaria, calul troian al Rusiei in Uniunea Europeana
Foto: rappler.com

Cantece pro-ruse si steaguri rosii, impreuna cu sute de portrete ale lui Vladimir Putin fluturate de multime. Acest lucru putea fi vazut in urma cu cateva zile nu in Rusia, ci intr-un stat membru al UE, Bulgaria, care organizeaza pe 5 octombrie alegeri parlamentare.

Evenimentul cu aer prorus are loc in fiecare an la lacul Koprinka, in centrul Bulgariei, unde anul acesta s-au strans 7.000 de persoane si la care au participat mai multi dintre candidatii la alegeri, scrie Le Point.

UE finanteaza puternic Bulgaria, care este, de asemenea, parte din NATO. Dar inima multor bulgari bate catre est. In proportie de 40%, ei se opun sanctiunilor impuse Rusiei de catre Occident pentru politica sa in Ucraina, fata de 13% care le aproba, potrivit unui studiu realizat de institutul Mediana.

Intr-un mesaj citit la lacul Koprinka, ambasadorul rus Iuri Isakov a salutat faptul ca aceasta manifestare este "atat de inradacinata in inimile bulgarilor, in ciuda circumstantelor schimbatoare".

Cele doua tari au limbi similare, alfabet chirilic si, majoritar, populatia este crestin ortodoxa. Si sub dictatura comunista, Bulgaria a fost considerat cel mai fidel aliat al Moscovei.

Bulgaria triseaza cu South Stream: Comisia Europeana ameninta cu sanctiuni

"Incercarile Vestului de a opune natiunile noastre surori sunt sortite esecului", spune profesorul de istorie Danail Dimitrov, in varsta de 38 de ani, intervievat de AFP la aceasta sarbatoare pro-rusa, care a tinut sa aminteasca si de razboiul ruso-turc din 1877-1878, care a incheiat cinci secole de dominatie otomana in Bulgaria.

Nostalgia bulgarilor dupa "Fratele rus mai mare"

Nostalgia dupa "fratele mai mare" functioneaza chiar bine, in Bulgaria, care, dupa un sfert de secol de democratie, cu o populatie de 7,4 milioane de oameni, ramane cea mai saraca tara din UE.

In ajunul alegerilor anticipate, tensiunea dintre UE si Rusia este o speranta pentru partidul ultra-nationalist Ataka, aflat in declin. La lacul Koprinka, liderul sau, Volen Siderov, a promis sa faca totul pentru a evita ca Bulgaria sa devina o "platforma de tragere" impotriva Rusiei.

In ceea ce priveste partidele mari, si socialistii, care au sustinut guvernul "tehnocrat" cazut in luna iulie, au fost, de asemenea, prezenti la petrecerea pro-rusa. Mai nuantat decat Ataka, ei sustin o "abordare echilibrata" intre Est si Vest, pentru apararea "interesele nationale".

Partidul de dreapta al fostului prim-ministru Boiko Borisov (2009-2013), a carui revenire la putere este prezisa de sondaje, inclina mai mult spre Germania, al carei "model de management pare cel mai potrivit".

Unitatea Reformatoare (partid anticomunist de dreapta), si potential viitor aliat al lui Borisov, merge si mai departe propunand eliminarea Monumentului Armatei Sovietice din Sofia ca "semn de apartenenta la Europa".

Cal troian in UE

Potrivit analistilor, urmatorul guvern, ca si predecesoarele sale, isi va arata atat loialitatea fata de UE, cat si o atitudine de menajare a Rusiei.

"Bulgaria are un statut paradoxal" rezuma pentru AFP Ognian Mincev, de la Centrul pentru Studii Internationale: "Ea face parte din NATO si UE, dar Moscova are un control complet al surselor de energie, si oligarhia bulgara apara interesele economice si strategice rusesti".

Si stanga si dreapta sunt de acord ca proiectul conductei ruso-italian South Stream sa ocoleasca Ucraina, o idee care este clar sugerata de gigantul rus Gazprom.

Inceperea construirii sectiunii bulgare a acestui proiect grandios a fost oprit in extremis inainte de inceputul verii, dupa proteste de la Bruxelles si Washington. Proiectul este insa departe de a fi abandonat. Borisov a asigurat ca in cazul in care acordul european va fi obtinut, constructia ar putea incepe in toamna.

Echilibristica Bulgariei insa alimenteaza suspiciuni in Europa. In primavara acestui anului, revista Der Spiegel a citat surse din cadrul serviciilor de informatii germane potrivit carora Berlinul si alte capitale se temeau ca Moscova isi exploateaza influenta in Bulgaria pentru a "diviza blocul" celor 28 de state UE.

"Tara a fost vazuta ca un cal troian al Rusiei in UE", spune politologul Daniel Smilov, pentru care "urmatorul guvern va trebui sa depaseasca o problema serioasa de reputatie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Bulgaria cal troian Rusia, #Bulgaria UE fidel Rusia, #Bulgaria interese Rusia UE , #Bulgaria