Bulgaria inchide dosarul mortii unui disident otravit cu o umbrela in 1978

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 21:40
2435 citiri
Bulgaria inchide dosarul mortii unui disident otravit cu o umbrela in 1978
Foto: France 24

Autoritatile bulgare au decis sa inchida dosarul cu privire la moartea disidentului Georgy Markov. Jurnalistul a murit, in 1978, otravit la Londra.

Au trecut 35 de ani de la moartea lui Markov si niciun vinovat nu a fost identificat, chiar daca varul jurnalistului spune ca stie cine este criminalul, scrie France 24.

"Suntem siguri ca a fost o crima, dar nu am reusit sa gasim criminalul", a declarat, luni, un purtator de cuvant al procurorilor bulgari care s-au ocupat de caz.

Georgy Markov a fost un jurnalist bulgar care a criticat in mod constant regimul comunist. El a fugit din Bulgaria la Londra in 1969, dar a continuat sa critice regimul la BBC si Radio Europa Libera.

Pe 7 septembrie 1978, in timp ce traversa podul Waterloo din capitala Marii Britanii, a fost impuns in picior, de catre un trecator, cu varful de metal al unei umbrele.

Barbatul, care avea 49 de ani la acea vreme, a incept sa se simta foarte rau dupa incident. A facut febra foarte mare si a fost internat de urgenta. Dupa patru zile de stat in spital, Markov a murit.

In urma autopsiei s-a descoperit o capsula foarte mica in piciorul barbatului. Unii sustin ca aceasta ar fi putut contine o otrava puternica.

Atacul asupra jurnalistului s-a produs de ziua de nastere a dictatorului comunist bulgar Tudor Zhivkov, la o luna dupa ce un alt disident bulgar a supravietuit unui atac similar produs la metroul londonez.

Moartea jurnalistului a starnit o sumedenie de speculatii cu privire la criminal. Doi agenti dubli britanici infiltrati in KGB au sustinut ca uciderea jurnalistului a fost dusa la bun sfarsit de serviciile secrete bulgare in colaborare cu cele ruse.

"Daca eu as fi criminalul, credeti ca v-as spune?"

Familia jurnalistului bulgar sustine ca autorul crimei este un barbat pe nume Francesco Gullino, care a lucrat pentru serviciile secrete bulgare sub numele de cod Piccadilly.

Potrivit documentelor, Gullino a urmat un curs special in cadrul serviciilor din Bulgaria, iar in 1978 a facut patru calatorii in Marea Britanie. Potrivit notelor atasate la dosar, lui Gullino i s-a dat, in 1978, misiunea sa lucreze "la ceea ce a fost planificat despre Vagabond". El a acceptat misiunea.

Dupa moartea lui Markov, Francesco Gullino a primit 30.000 de dolari cash si mai multe excursii in diferite destinatii. De atunci, Gullino nu a mai pus piciorul in Marea Britanie.

Potrivit documentelor, serviciile secrete bulgare l-au platit pe Gullino pana in 1990, chiar daca nu exista vreo dovada ca ar fi muncit. Gullino a fost interogat in Danemarca in 1993, dar nu a fost niciodata acuzat. Bulgaria a refuzat sa ofere anchetatorilor documentele necesare, sustine Lyuben Markov, varul bulgarului.

"Gullino este cu siguranta criminalul sau omul care a angajat criminalul. Au facut ceea ce au facut in 1993 si apoi nimic. E liber si nu da doi bani", a continuat varul.

La aceasta ora, Gullino locuieste in Austria, in Wels. "Imi pare rau. V-as da un raspuns clar, daca as putea, dar ganditi-va si voi o clipa: daca eu as fi fost criminalul, credeti ca as spune-o?", a declarat Gullino in cadrul unui documentar.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#disdent bulgar ucis umbrela, #crima umbrela otravita, #politia bulgara inchide dosarul Georgy Markov , #Bulgaria