Bulgaria preia la 1 ianuarie presedintia UE intr-un moment delicat, iar Sofia nu prea e pregatita

Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 23:00
4437 citiri
Bulgaria preia la 1 ianuarie presedintia UE intr-un moment delicat, iar Sofia nu prea e pregatita
Foto: Arhiva Pixabay

Bulgaria preia in ianuarie in premiera presedintia UE.

Inalti demnitari ai Comisiei Europene viziteaza Sofia pentru a verifica stadiul pregatirilor. Ei vor cere grabirea eforturilor partii bulgare.

Bulgaria va prelua presedintia UE intr-un moment dificil pentru blocul comunitar: negocierile de Brexit, dezbaterea privind o politica comuna privind migratia si refugiatii, pregatirea cadrului financiar de dupa 2020 - si acestea sunt doar trei dintre problemele actuale.

Sofia este, insa, in urma cu pregatirile: din cauza Brexit, presedintia bulgara a UE a fost reprogramata cu sase luni mai devreme, iar alegerile de la inceputul anului au amanat cu alte sase luni debutul pregatirilor.

In acest context, este de inteles ingrijorarea Comisiei Europene. Este deci de asteptat ca reprezentantii Comisiei, aflati la Sofia joi si vineri, sa ceara grabirea pregatirilor si sporirea relevantei acestora in interes european.

Nu este exclusa nici mustrarea in culise a premierului Boiko Borissov si a guvernului sau, pentru ca discutia din Bulgaria pe marginea presedintiei UE se poarta inca pe teme de rangul doi.

Astfel scrie Daniel Kaddik, sef de proiect al Fundatiei Friedrich Naumann pentru pace in sud-estul Europei: "Coruptie, management deficitar, brain drain, cea mai saraca tara din Europa. Acestea sunt primele lucruri care sunt mentionate in legatura cu Bulgaria.

Tara are acum o mare oportunitate de a schimba aceasta perceptie, este vorba de preluarea presedintiei UE. In premiera, Bulgaria urmeaza sa preia aceasta pozitie, dar pregatirile sunt mult in urma calendarului stabilit. Politicienii si administratia de stat nu fac astfel decat sa confirme prostul renume de care se bucura in randul cetatenilor."

Consens, concurenta si coeziune

Liliana Pavlova, ministrul responsabil cu aceste pregatiri, vede situatia in mod diferit. "Pregatirile decurg normal atat la cel mai inalt nivel politic, cel guvernamental, cat si la nivelul celor 1.500 de angajati si experti implicati. Cu totii au fost antrenati special, inclusiv ministrii", a declarat ea intr-un interviu pentru DW.

Pavlova a precizat si cele trei puncte principale ale presedintiei bulgare si toate incep cu litera "C": consens, concurenta si coeziune.

Consensul ar urma sa fie cautat mai ales in ceea ce priveste securitatea comuna si politica privind migratia. Concurenta pe piata unica digitala ar urma sa fie sprijinita, la fel ca si coeziunea si cooperarea in interiorul UE, in sensul depasirii marilor decalaje economice intre diversele state membre.

Balcanii de Vest, ca tema de baza

Bulgaria vrea ca o alta tema sa devina marcanta pentru mandatul sau in fruntea Uniunii - viitorul Balcanilor de Vest:

"Vrem o viziune clara si concreta si sa dezvoltam un plan de actiune, fara promisiuni si asteptari false, dar cu o buna perspectiva."

Integrarea europeana a Balcanilor de Vest este clar in interesul Bulgariei. Tarile din vestul Balcanilor se afla intre Bulgaria si vestul Europei si sunt importante pentru Sofia in domenii precum comertul, transporturile si securitatea.

Ministrul nu are insa decat raspunsuri vagi atunci cand este intrebat daca presedintia UE ar trebui sa se bazeze in principal pe interesele nationale ale tarii care se afla momentan in pozitia respectiva sau mai degraba pe interese europene comune - o chestiune care preocupa si Bruxelles-ul.

O alta problema ar fi prezenta ultranationalistilor in guvernul bulgar, spune Daniel Kaddik: "Xenofobi declarati, nationalisti si protectionisti vor prelua conducerea diferitelor consilii ministeriale. De exemplu, vicepremierul Valeri Simeonov nu se fereste sa ii numeasca in public pe etnicii rromi drept 'maimute salbatice'."

"Bogatia limbii bulgare"

Faptul ca unii ministri bulgari aflati departe de valorile comunitare vor ocupa in prima jumatate din 2018 sefia diverselor consilii ministeriale europene ar putea provoca noi tensiuni, mai ales pe teme sensibile ca migratia.

Dar sunt ei capabili din punct de vedere lingvistic sa indeplineasca rolurile importante care le vor reveni? Liliana Pavlova nu-si face deloc griji: "Presedintia bulgara a UE se va derula in limba bulgara, ca sa nu ne pierdem in traduceri; astfel se va face auzita bogatia limbii bulgare.

In ceea ce priveste incercarile de discreditare a unor ministri si parteneri de coalitie, trebuie sa spun ca acestia sunt foarte bine pregatiti si ca lucreaza profesionist si pro-european."

Aderarea Bulgariei la zona Schengen si la moneda euro sunt alte doua teme pe care Sofia vrea sa le promoveze in interes propriu in perioada in care va detine presedintia Uniunii. Observatorii cred ca aderarea la Schengen este o tema realista, in timp ce adoptarea monedei euro nu este deocamdata de actualitate.

Bulgaria se poate lauda in prezent cu cifre economice foarte bune, dar nu se bucura de prea multa sustinere in zona euro.

Alexander Andreev

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Bulgaria presedintia UE 2018 , #Bulgaria