Bulgaria va bloca inceperea negocierilor de aderare a Macedoniei la UE

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 16:14
1857 citiri
Bulgaria va bloca inceperea negocierilor de aderare a Macedoniei la UE

Bulgaria va fi printre tarile care nu vor face referire la o data concreta de incepere a negocierilor de aderare a Macedoniei la UE, subiect care va fi discutat la apropiatul Consiliu European din 13 si 14 decembrie.

Aceasta este principala concluzie e reuniunii de marti dintre presedintele bulgar Rosen Plevneliev si premierul Boiko Borisov, care au convenit ca Bulgaria sprijina perspectiva europeana a Macedoniei, dar acest sprijin nu este neconditionat si depinde de indeplinirea criteriilor de aderare, inclusiv politica de buna vecinatate.

Bulgaria i-a propus Macedoniei semnarea unui acord de buna vecinatate, bazat pe principiile unei declaratii de buna vecinatate semnate de cele doua tari in anul 1999. Sofia mai propune autoritatilor de la Skopje ca cele doua tari sa aniverseze impreuna unele sarbatori, iar autoritatile macedonene sunt indemnate sa puna capat campaniei antibulgare si falsificarii istoriei.

Aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), ministrul bulgar al Afacerilor Externe Nikolai Mladenov (foto) a reiterat ca de ani de zile tara sa insista ca Skopje sa renunte la campania antibulgara. In opinia lui, in acest moment relatiile bulgaro-macedonene in niciun caz nu se dezvolta in spirit european. Daca Macedonia doreste sprijinul Bulgariei, atunci ea trebuie sa respecte toate criteriile, inclusiv cele care se refera la relatiile cu vecinii, a adaugat Mladenov.

Presa de la Skopje informeaza marti ca tarile care se opun stabilirii unei date pentru inceperea negocierilor de aderare a Macedoniei la UE sunt vecinele Grecia si Bulgaria, dar si Franta, a carei pozitie este sprijinita indirect de Germania, Spania si Portugalia.

Disputa dintre Sofia si Skopje dateaza de mai bine de 20 de ani. Bulgaria a fost prima tara din lume care in anul 1991 a recunoscut independenta fostei republice iugoslave, dar mult timp a renuntat sa recunoasca limba macedoneana, sustinand ca este vorba de un dialect al limbii bulgare.

In ultimii ani, relatiile dintre cele doua tari s-au inrautatit, mai ales in timpul mandatului guvernului nationalist al premierului macedonean Nikola Gruevski, care a lansat un proiect ambitios menit sa promoveze spiritul national al macedonenilor amintindu-le de originea lor antica. Aceasta abordare a provocat insa furia tarilor vecine Grecia si Bulgaria, care acuza Macedonia ca incearca sa le fure istoria.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Bulgaria blocheaza negocieri Macedonia , #Bulgaria
Comentarii