Bulgarii acuza - Romania ne blocheaza accesul si la banii europeni

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 19:16
2451 citiri
Bulgarii acuza - Romania ne blocheaza accesul si la banii europeni
Foto: Bistrita Online

Bulgarii acuza Romania ca blocheaza accesul la fondurile europene, dupa ce un oficial german a declarat anterior ca Sofia nu intra in Spatiul Schengen din cauza Bucurestiului.

Acuzatiile au fost formulate de diplomatii si expertii bulgari, care au lansat aceste atacuri inainte de reuniunea la nivel inalt a grupului "Prietenii Coeziunii", la care participa reprezentantii statelor care beneficiaza de fonduri comunitare destinate reducerii discrepantelor de dezvoltare in interiorul Uniunii Europene, arata Capital.

O decizie privind aderarea Bulgariei la Spatiul Schengen nu poate fi luata inainte de prezentarea raportului pe justitia din Romania, desi oficialii de la Sofia au cerut insistent ca tarile sa fie evaluate separat, fiind luate la pachet si in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene.

De altfel, aici intervin si acuzatiile, rata de absorbtie a fondurilor europene in perioada 2007 - 2013 fiind baza de calcul pentru sumele disponibile in urmatoare perioada programata. Romania are o rata de absorbtie a fondurilor europene mult mai slaba decat Bulgaria.

Bulgaria nu intra in Schengen din cauza Romaniei

Bulgaria indeplineste criteriile pentru aderarea la spatiul Schengen, sustine Manfred Weiss, fost ministru al Justitiei din Bavaria (Germania).

"Bulgaria indeplineste toate criteriile de aderare la Schengen. Am vazut cu ochii nostri ca toate granitele bulgaresti sunt pazite cu echipamente moderne de control. Bulgaria a facut progrese uriase si a reusit sa-si rezolve cea mai importanta problema: coruptia la punctele de frontiera", a declarat Weiss.

Bulgaria nu intra in Schengen, din cauza Romaniei - oficial german

Fostul oficial german este de parere ca Bulgaria ar trebui decuplata de Romania, in procesul de aderare la spatiul Schengen.

"Inteleg pe deplin frustrarea Bulgariei de a-si vedea aderarea amanata din cauza problemelor interne ale altei tari. Oricum, separarea celor doua state este imposibila", a adaugat Manfred Weiss.

Pana la sfarsitul acestui an, Romania va fi din nou subiect de evaluare, in cadrul Mecanismului pentru Cooperare si Verificare al Comisiei Europene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Bulgaria Romania acuzatii Europa, #Bulgaria Romania acces Schengen, #Bulgaria acces fonduri europene , #Bulgaria