Bulgarii explica de ce l-au refuzat pe Iohannis: A propus crearea unui grup la Marea Neagra, nu o flotila

Joi, 23 Iunie 2016, ora 23:25
14939 citiri
Bulgarii explica de ce l-au refuzat pe Iohannis: A propus crearea unui grup la Marea Neagra, nu o flotila
Foto: Facebook / Nikolai Nencev

Ministrul bulgar al Apararii, Nikolai Nencev, a declarat, joi, in cadrul unei audieri in Comisia de Aparare a Parlamentului de la Sofia, ca Romania nu a cerut crearea unei flote la Marea Neagra, ci a unui "grup".

Audierea a avut loc dupa controversa aparuta saptamana trecuta in urma unei informatii publicate de cotidianul 24 Ceasa (24 de ore), potrivit careia Romania i-a cerut Bulgariei sa participe la o initiativa romana privind crearea unei flote comune la Marea Neagra cu participarea Turciei, Ucrainei si Romaniei, relateaza BTA.

Premierul Boyko Borissov a refuzat oferta, spunand ca Bulgaria poate participa la o astfel de initiativa numai intr-un format NATO. Borisov a declarat in cadrul unei conferinte de presa pe 16 iunie, in prezenta lui Plevneliev si a lui Nencev, ca Rusia este deosebit de sensibila cu privire la eventuala participare a Bulgariei la formatiuni militare care par indreptate impotriva ei.

"In aceasta conversatie, cuvantul 'flotila' nu a fost prezent si nu ni s-a cerut nimic de acest gen", a subliniat ministrul bulgar al Apararii.

"Romania ne-a propus sa ne alaturam unei initative pentru ca Bulgaria, Romania si Turcia sa consolideze pozitiile NATO in zona Marii Negre", a mai explicat ministrul. El a discutat in legatura cu acest subiect cu ministrul roman al Apararii, Mihnea Motoc, pe 14 iunie la Bruxelles, in marja unei reuniuni a ministrilor Apararii NATO.

Mai tarziu, Nencev le-a precizat jurnalistilor ca infiintarea unui grup presupune actiuni coordonate in comun, in timp ce crearea unei flotile inseamna sa existe o singura comanda care trebuie asumata de una dintre tarile participante.

Ministrul bulgar al Apararii a mai sustinut ca l-a contactat pe presedintele Rosen Plevneliev inainte si dupa intrevederea cu omologul sau roman pentru a-l informa in legatura cu discutiile.

"Mai mult decat atat, acestea nu au fost discutii intre patru ochi, exista o transcriere a acestei intrevederi", a explicat ministrul bulgar al Apararii, care a dat asigurari ca nu au fost asumate niciun fel de angajamente cu privire la aceasta chestiune.

"Nu ne-am angajat si nu am fost de acord sa continuam discutiile in acest format", a mai spus Nencev.

Premierul Bulgariei, Boiko Boryssov a anuntat saptamana trecuta, in timpul vizitei efectuate de presedintele Romaniei la Sofia, ca nu sustine propunerea Romaniei de constituire a unei flote NATO la Marea Neagra.

Ulterior, presedintele Iohannis s-a repliat si a declarat ca propunerea a fost gresit inteleasa si ca Romania nu a sustinut infiintarea unei flote.

In schimb, fostul presedinte Traian Basescu a reactionat foarte dur, sustinand ca Romania s-a dus la Sofia cu propunerea clara referitoare la o flota NATO, iar esecul inregistrat ar trebui sa se soldeze cu demisii la Bucuresti.

De asemenea, Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, a comentat incidentul spunand ca asistam la un "joc politic bulgar neserios", in care sunt implicate partidele pro-ruse.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ministrul Apararii Bulgaria flota Romania , #Bulgaria