Comisia Europeana nu va recomanda amanarea aderarii Bulgariei la Schengen

Marti, 16 Iulie 2013, ora 14:38
1481 citiri
Comisia Europeana nu va recomanda amanarea aderarii Bulgariei la Schengen
Foto: charterworld.com

Comisia Europeana a respins vehement informatiile din presa sofiota, potrivit carora urmeaza sa recomande amanarea aderarii Bulgariei la Schengen.

Mark Gray, purtator de cuvant al CE, a declarat, luni, pentru postul national de radio din Bulgaria ca raportul verbal privind Bulgaria, in cadrul procedurii Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), care urmeaza sa fie prezentat la 18 iulie, impreuna cu cel privind Romania, va contine doar fapte, si nu concluzii politice.

Gray a subliniat ca CE nu face nici o legatura intre MCV si aderarea celor doua tari la Schengen si ca in raport nu se va face nici o referire la subiectul din urma. Oficialul a spus ca afirmatiile publicate luni de un ziar bulgaresc care sustine ca raportul ar contine critici dure la adresa noului guvern bulgar si ar recomanda amanarea cu cel putin un an a aderarii tarii la Schengen din cauza situatiei politice sunt foarte departe de adevar.

Emotii pentru Romania: Raport verbal pe MCV la jumatatea lui iulie

Economistul american Steve Hanke a recomandat guvernului premierului Plamen Oresarski sa depuna toate eforturile pentru reducerea coruptiei, scrie Sega. In opinia lui, reteta este foarte simpla si consta in reducerea administratiei publice prin disponibilizarea unor ministri si functionari de stat. Daca nu ar exista statul, nu ar exista nici coruptia, a spus Hanke dupa ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Bulgare de Stiinte.

"Cel mai important este sa se reduca administratia publica, pentru ca de acolo vine coruptia. Oamenii protesteaza deoarece coruptia este prea mare. Ei nu au sperante mari, nici asteptari mari", a spus savantul in discursul sau la care a asistat si premierul Plamen Oresarski.

Hanke este foarte respectat in Bulgaria, unde este cunoscut drept 'tatal consiliului monetar', care a fost introdus in anul 1997 si a pus capat hiperinflatiei. Datorita consiliului monetar, moneda nationala, leva bulgareasca, este legata de euro la un curs permanent de 1,95583 leva pentru un euro.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Comisia European Bulgaria Schengen, #aderare bulgaria Schengen, #MCV Bulgaria, #Romania Schengen , #Bulgaria