De ce traiesc bulgarii mai mult decat romanii - datorita iaurtului

Marti, 20 Iulie 2010, ora 16:26
5369 citiri
De ce traiesc bulgarii mai mult decat romanii - datorita iaurtului
Foto: Arhiva

Consumul de iaurt pare sa fie unul dintre "secretele" longevitatii, potrivit unei analize publicate de jurnalistii britanici, in care este remarcat faptul ca bulgarii traiesc in medie mai mult decat romanii, desi PIB-ul tarii lor este mai mic decat cel al vecinilor de la nord.

In muntii Rodopi din Bulgaria se afla cea mai mare concentrare de oameni care ajung la varsta de 100 de ani, noteaza The Guardian, cu mentiunea ca fiecare bulgar consuma anual, in medie, aproape 30 de kilograme de iaurt, in majoritate fabricat acasa.

In aceeasi analiza cu iz de documentar, jurnalistii britanici noteaza ca popularitatea iaurtului in era moderna este atribuita lui Elie Metchnikoff, un om de stiinta ucrainean care a constatat longevitatea satenilor bulgari din Rodopi, descoperind si numind ulterior una dintre principalele bacterii din iaurtul lor - bulgaricus bacillus.

Potrivit lui Metchnikoff, aceasta bacterie ar ajuta la distrugerea "coloniilor de bacili in putrefactie din intestinul gros".

El insusi consumator inrait de iaurt, ucraineanul a trait 71 de ani, departe insa de recordul unui turc pe nume Zaro Agha, despre care se spune ca atunci cand a murit, in 1934, ar fi avut intre 157 si 164 de ani, longevitate atribuita cantitatilor mari de iaurt pe care le-a mancat.

Tot de la un turc a plecat si cel mai recent scandal avand ca pretext iaurtul. O companie suedeza a folosit fotografia unui barbat pentru promovarea unuia dintre produsele sale, afirmand ca omul din imagine este un turc si lasand astfel consumatorii sa mearga pe "firul" povestii turc-iaurt-longevitate.

In cele din urma, barbatul in cauza s-a dovedit a fi grec, si nu turc, iar in urma procesului judecat saptamana trecuta s-a decis ca acesta sa primeasca drept daune echivalentul a 160.000 de lire sterline.

Altfel, succesul acestui produs este exemplificat in acelasi articol prin faptul ca mai multe lanturi americane de baruri dedicate iaurtului se extind tot mai mult, inclusiv in Europa, oferind, se spune, alternativa cu mai putine grasimi la inghetata.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#iaurt secret longevivitate bulgari, #rata supravietuire romani , #Bulgaria