Guvernul bulgar a demisionat - Opozitia se bucura, dreapta acuza lasitatea premierului

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 12:00
2540 citiri
Guvernul bulgar a demisionat - Opozitia se bucura, dreapta acuza lasitatea premierului

Reactiile dupa anuntul surprinzator al premierului bulgar, Boiko Borisov, privind demisia guvernului, au fost impartite, miercuri, intre cei care se bucura si cei care acuza lasitatea primului-ministru in fata presiunii opozitiei socialiste si manifestatiilor.

Ministrul de Interne, Tsvetan Tsvetanov, este printre cei care se bucura ca Borisov a dat dovada ca este "un adevarat om de stat", anuntandu-si demisia. Seful gruparii parlamentare a GERB, partidul de centru-dreapta aflat al guvernare, Krasimir Velcev, a sustinut si el miscarea sefului sau, spunand ca partidul nu are nevoie sa mai ramana la guvernare inca patru luni "cu orice pret", scrie Novinite.

Velcev se refera la faptul ca alegerile parlamentare sunt programate a avea loc in Bulgaria la inceputul lunii iulie, si GERB nu sta deloc bine in sondaje. Mai mult, in ultimele patru zile, tara a fost confruntata cu manifestatii in Sofia si marile orase initial impotriva facturilor ridicate la electricitate, care s-au transformat ulterior in manifestatii anti-gvernamentale, luand accente violente pe alocuri.

Guvernul bulgar a demisionat pe fondul protestelor, inainte de alegeri

Marti, Borisov a promis sa reduca preturile la electricitate si a aratat ca va revoca licenta companiei cehe CEZ, dupa demisia ministrului de Finante.

Liderul partidului de dreapta Democrati pentru Bulgaria Puternica, Ivan Kostov, l-a acuzat insa pe Borisov, imediat dupa anuntul demisiei, ca da dovada de lasitate renuntand la responsabilitatile guvernarii.

Bulgaria: Mii de oameni protesteaza fata de facturile la utilitati

Kostov a aratat ca GERB cedeaza in fata opozitiei, formata din partidul Socialist BSP si partidul etnicilor turci, Miscarea pentru Drepturi si Libertati, DPS.

Kostov a mai acuzat Kostov ca da bir cu fugitii intr-un moment cand trebuiesc rezolvate problemele provocate de saracie, facturi mari la utilitati, carteluri care se razboiesc si competititvitate sporita.

Ministrul bulgar de Finante si-a dat demisia, urmeaza o remaniere

DPS, partidul etnicilor turci, s-a declarat in schimb multumit de demisia guvernului, aratand ca aceasta miscare a fost anticipata de fostul sau lider. "Cand Ahmed Dogan a spus ca vor fi alegeri anticipate, toata lumea radea", a aratat parlamentarul Hristo Biserov, care a proclamat ca Borisov va fi "ultimul premier al GERB".

Biserov nu este insa la fel de sigur daca "Borisov nu o sa-si schimbe opinia".

Borisov a aratat insa ca demisia ramane ferma si partidul sau nu va participa la niciun guvern interimar.

"Nu vom face parte din niciun guvern interimar. Puterea nu a fost niciodata scopul meu si nici nu voi castiga nimic daca oamenii ne urasc. Am facut deja tot ce puteam pentru a raspunde cererilor oamenilor care protesteaza", a declarat Borisov.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Bulgaria demisie guvern reactii, #Bulgarie demisie guvern , #Bulgaria