Ministrul bulgar de Externe adopta "modelul Corlatean": Nu e mare scofala daca nu intram in Schengen

Autor: Ana Ilie
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 17:22
2028 citiri
Ministrul bulgar de Externe adopta "modelul Corlatean": Nu e mare scofala daca nu intram in Schengen

Ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin, a afirmat ca nu e "mare scofala" daca Bulgaria nu va intra in zona de libera circulatie Schengen.

Reactia lui Vigenin vine dupa ce mai multi oficiasli francezi au exprimat opozitia Frantei la intrarea Bulgariei si Romaniei in Schengen. Vigenin este de parere ca opozitia Frantei este bazata pe motive subiective ce isi au radacina in afacerile interne franceze, scrie Novinite.

Vorbindu-le jurnalistilor luni la Bruxelles, Vigenin a anuntat ca Bulgaria poate astepta linistita intrarea in Schengen, intrucat tara a indeplinit toate cerintele tehnice pentru aderare.

"Este dificil pentru mine sa deslusesc ultimele declaratii. Am implementat toate caile posibile de a exercita controlul si de a securiza frontierele externe ale UE, mai bine decat multe alte tari care sunt deja membre Schengen", a aratat Vigenin.

Seful diplomatiei bulgare a aratat ca Bulgaria nu are nevoie urgent sa devina membru Schengen, intrucat tara se dezvolta bine ca membru cu puteri depline al Uniunii Europene.

In urma cu cateva luni, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, declara ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.

Franta a aratat, miercuri, ca s-ar putea alatura altor tari europene care blocheaza aderarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, pe fondul temerilor privind migratia rromilor dn cele doua tari.

"Astazi, consideram ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile de integrare", a spus purtatoarea de cuvant a Guvernului fracez, Najat Vallaud-Belkacem.

Cu o zi inainte, Comisia Europeana avertiza Parisul ca atitudinea sa cu privire la rromi incalca angajamentele europene cu privire la libertatea de miscare.

Presa franceza scria, joi, ca presedintele francez, Francois Hollande, ar fi apreciat, in cadru restrans, ca doar o mica parte dintre rromi incearca sa se integreze in Franta si majoritatea trebuie trimisi in tara de origine.

"Doar o minoritate incearca sa se integreze. Majoritatea rromilor are vocatia de a fi trimisa inapoi in tara de origine", ar fi spus presedintele francez, intr-un cadru restrans. Un consilier al lui Hollande, sub protectia anonimatului, a confirmat ca Romaniei ii va fi refuzata intrarea in zona de libera circulatie Schengen la 1 ianuarie 2014.

Ministrul de Interne francez a gasit solutia la situatia rromilor: Expulzarea din Franta

Vorbele sale sunt un ecou aproape perfect al vorbelor pronuntate de ministrul de Interne francez, Manuel Valls. Marti, acesta afirma ca singura solutie la situatia rromilor din tara sa este expulzarea si asocia aceasta minoritate etnica cu cersetoria si infractionalitatea.

In ce priveste negocierile pe tema intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, care ar favoriza libera circulatie a comunitatii rrome in alte tari, Valls a accentuat ca acest lucru "inca nu a fost decis" si a precizat ca ceea ce se discuta este punerea in aplicare a acordurilor de libera circulatie doar in aeroporturi, dar nu si la frontierele terestre.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Bulgaria aderare Schengen, #Bulgaria Schengen Franta , #Bulgaria