Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Noul vicepremier bulgar vrea discutii cu Romania, despre Schengen

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 10:56
2930 citiri
Noul vicepremier bulgar vrea discutii cu Romania, despre Schengen
Foto: Sofia Echo

Noul vicepremier bulgar pentru politici europene si probleme institutionale, Meglena Kuneva, doreste sa vina la Bucuresti pentru a avea discutii cu guvernul roman despre ce pot face cele doua tari pentru a adera la spatiul Schengen.

Meglena Kuneva i-a transmis intentia ei ambasadorului roman la Sofia, Anton Pacuretu, aratand ca guvernul sau doreste ca Bulgaria sa obtina rezultate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare si a laudat progresele Romaniei, potrivit Digi 24.

Vicepremierul bulgar a vorbit si de faptul ca in tara sa urmeaza o accelerare a reformelor in domeniul luptei anticoruptie si justitiei, sustinand ca daca Romania si Bulgaria vor face un tandem pentru accesul in Schengen, sansele lor ar creste.

Meglena Kuneva a fost comisar UE pentru protectia consumatorului. In Bulgaria exista un sentiment puternic in legatura cu o posibila ramanere in urma Romaniei, pe drumul spre accesul in spatiul Schengen.

Basescu: UE are moneda cu doua fete. Pe una scrie "Nu intrati in Schengen pana nu rezolvati cu justitia"

In luna septembrie, ministrul bulgar al Justitiei, Hristo Ivanov, a avertizat public asupra riscului ca Bulgaria sa fie analizata separat de Romania in activitatile de monitorizare ale Comisiei Europene pe domeniile Justitie si Afaceri Interne.

Romania isi propusese sa intre in spatiul Schengen pana in luna octombrie, dar mai multe state din Europa si-au exprimat opozitia in aceasta privinta. Potrivit unei declaratii a presedintelui Basescu din luna februarie 2014, Romania trebuie sa aiba o justitie puternica inainte a fi primita in Schengen.

"Romania n-a reusit sa convinga ca justitia functioneaza la standarde inalte si ca procesul este ireversibil. UE are o moneda cu doua fete. Pe una dintre fete scrie 'Justitie'. Iar pe cealalta fata scrie: 'Nu intrati in Schengen pana nu rezolvati probleme Justitiei'", a spus Traian Basescu.

Acordul Schengen, care a creat asa numitul "spatiu Schengen", este un tratat semnat de 26 de state din Europa, prin care au fost eliminate complet controalele vamale la granita. La acord participa 22 de state din Uniunea Europeana.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Meglena Kuneva vicepremier Bulgaria Ponta, #vicepremier bulgar discutii Schengen, #Meglena Kuneva discutii Romania Schengen , #Bulgaria