Numarul de urgenta 112 in Bulgaria ofera servicii in limba romana

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 17:23
10962 citiri
Numarul de urgenta 112 in Bulgaria ofera servicii in limba romana

Numarul de urgenta 112 din Bulgaria ofera servicii in limba romana. Una dintre angajatele centrului regional de gestionare a apelurilor de urgenta din orasul Ruse este vorbitoare de limba romana si toate apelurile care provin de pe cartele mobile romanesti se redirectioneaza spre Ruse, indiferent din ce parte a Bulgariei ar proveni.

Romanii primesc ajutor in limba romana doar daca operatorul respectiv este de serviciu, daca nu, trebuie sa se descurce intr-o limba de circulatie internationala.

"Treceam prin Bulgaria, cand, la 70 de kilometri din Sofia, motorul masinii mele s-a oprit si nu am putut sa ne continuam calatoria. Aveam nevoie de tractare, dar nu cunosteam pe nimeni in Bulgaria si nu stiam cui sa ne adresam. Am apelat numarul de urgenta 112 si am ramas foarte surprinsi ca operatorul ne-a raspuns in limba romana.

La inceput, am crezut ca vorbesc cu o romanca, dar apoi mi-am dat seama ca femeia era bulgaroiaca, dar stia foarte bine limba romana. Aceasta ne-a ajutat sa intram in legatura cu o companie de tractare, cu ajutorul careia am ajuns la un service la Sofia", afirma un sofer roman, care recunoaste ca a ramas incantat de serviciile oferite de centrul de urgenta 112 din Bulgaria.

"Asemenea apeluri nu sunt deloc rare si pot sa spun ca nu trece nicio zi de lucru in care sa nu ne apeleaza romani", a declarat Petrana Hristova, angajata centrului 112 care este vorbitoare de limba romana.

Cele mai multe apeluri de la romani sunt legate de probleme cu telefoanele mobile, sustine Hristova. Se intampla des ca, dupa ce traverseaza frontiera, vreun roman sa constate ca nu mai poate folosi telefonul sau mobil si sa apeleze la 112. In aceste cazuri, eu ii explic persoanei respective ca ar fi trebuit sa-si activeze serviciul roaming inainte de a parasi Romania si ii sfatuiesc sa-si achizitioneze o cartela bulgareasca daca vor sa-si foloseasca telefonul pe durata sederii lor in Bulgaria, spune Hristova.

Un alt mare numar de apeluri sunt legate de probleme cu casele de schimb valutar. Sunt multi turisti romani care suna la 112, sustinand ca au fost inselati in casele de schimb valutar de pe litoralul bulgaresc. In aceste cazuri, ne interesam ce s-a intamplat si apelam politia economica. Ei ancheteaza fiecare caz, noteaza reprezentantii centrului 112 din Ruse.

Hristova dezvaluie ca, uneori, se intampla sa primeasca apeluri si din Romania in cazurile in care persoana care cauta ajutor se afla langa granita cu Bulgaria si telefonul sau prinde semnalul unei retele de telefonie bulgaresti. "In aceste cazuri, ii explic solicitantului ca trebuie sa incerce prin setarea manuala sa acceseze reteaua romaneasca si sa apeleze din nou 112 ca sa vorbeasca cu centrul din Romania. In asemenea cazuri incercam sa ajutam si noi, contactand autoritatile romanesti prin intermediul politiei de frontiera", mai spune Hristova.

"Chiar daca este vorba de un numar de urgenta, nu refuzam ajutorul unor cetateni straini care apeleaza la noi cu probleme care nu reprezinta pericol pentru viata sau sanatatea lor", a declarat Polina Trendafilova, directorul centrului din Ruse.

"Impresia mea este ca romanii sunt foarte constiinciosi si se intampla des ca vreun cetatean al acestei tari sa semnaleze un accident rutier in care nu a fost implicat, dar pe care l-a observat", a adaugat Polina Trendafilova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#apel urgenta romana Bulgaria , #Bulgaria