Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ofiteri din cinci tari UE, la granita dintre Bulgaria si Turcia

Vineri, 27 Mai 2011, ora 14:32
1573 citiri
Ofiteri din cinci tari UE, la granita dintre Bulgaria si Turcia
Foto: Arhiva

Ofiteri din cinci tari UE au fost desfasurati la granita dintre Bulgaria si Turcia, pentru a ajuta la combaterea imigratiei ilegale, in cadrul operatiunii "Poseidon" a agentiei europene de control al frontierelor FRONTEX, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.

La inceputul lui martie 2011, FRONTEX a transformat operatiunea "Poseidon" intr-una permanenta, ce include patrule la granita dintre Grecia si Turcia, pe fondul cresterii numarului de imigranti ilegali care au intrat in UE in 2010. Simultan, FRONTEX a anuntat extinderea operatiunii pentru a include granita dintre Bulgaria si Turcia.

"Sunt desfasurati deja experti din Belgia, Olanda, Romania, Germania si Austria, care lucreaza la punctul de frontiera bulgar Svilengrad. Ei sunt desfasurati si la vama bulgara Kapitan Andreevo, pentru ca acesta este principalul punct unde sunt detectati oameni care incearca sa foloseasca documente false de identitate sau incearca sa treaca ascunsi in masini", a declarat purtatorul de cuvant al FRONTEX Michal Parzyszek.

El a subliniat ca, desi exista multi factori care influenteaza afluxul de imigranti ilegali in UE, cooperarea buna la granita dintre Bulgaria si Turcia, investitiile in echipamente de control si pregatirea granicerilor ofera motive de optimism ca tara poate face fata provocarilor.

"Exista destul de multi factori care influenteaza afluxul de imigranti. Unul dintre ei, care este foarte important, il reprezinta acordurile de readmisie. In cazul Greciei, acordul de readmisie cu Turcia nu functioneaza; in cazul Bulgariei, cooperarea cu Turcia este mult mai buna, asa ca autoritatile turce primesc oameni inapoi, daca li se transmit documente si justificari adecvate. Acesta este un element important - potentialii imigranti stiu ca, daca trec granita intre Turcia si Bulgaria, exista o mare probabilitate sa fie trimisi inapoi in Turcia, asa ca nu aleg aceasta cale", a explicat Parzyszek.

Potrivit datelor FRONTEX, fluxul de imigranti ilegali in nord-estul Greciei este destul de constant - intre 70 si 100 de persoane pe zi sunt descoperite la granita dintre Turcia si Grecia, intr-o zona unde raul Marita nu este adanc si poate fi trecut.

Fluxul de imigranti ilegali din Grecia a fost invocat de autoritatile franceze si ca unul dintre motivele pentru care Romania si Bulgaria nu ar fi suficient de pregatite pentru a intra in spatiul Schengen. Incepand din noiembrie anul trecut, echipe ale Uniunii Europene patruleaza la granita impreuna cu politia elena, fiind pentru prima data cand agentia europeana pentru interventie rapida la frontiera desfasoara o misiune intr-un stat membru UE.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#ofiteri fedex romania bulgaria, #combatere imigranti romania bulgaria , #Bulgaria