Salariile si pensiile bulgarilor, inghetate pana in 2013

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 22:18
1399 citiri
Salariile si pensiile bulgarilor, inghetate pana in 2013
Foto: Arhiva

Guvernul bulgar nu prevede nicio crestere a salariilor si a pensiilor inainte de anul 2013, titreaza, miercuri, cotidianul sofiot Novinar.

Potrivit programului bugetar pentru urmatorii trei ani elaborat de ministerul Finantelor, salariile bugetarilor vor fi majorate cu 5 la suta abia in anul 2013, iar in anul 2014 va avea loc o noua crestere salariala, de aceasta data cu 7 la suta.

Aceste majorari vor costa bugetul de stat aproximativ 200 milioane de euro.

Vor fi majorate si pensiile, dar tot dupa anul 2013.

Asociatiile de angajatori sustin ca tara iese din criza foarte incet si de aceea si previziunile economice nu trebuie sa fie prea optimiste. Este bine sa ne pregatim de iarna, iar daca vine primavara, cu atat mai bine, a declarat presedintele Camerei bulgare de economie, Bojidar Danev. De o alta parere sunt insa sindicalistii, care sustin ca vor ataca in justitie programul Ministerului Finantelor.

Intentiile guvernului de a privatiza compania Bulgartabac, cel mai mare producator de tigari din Bulgaria, se afla in centrul atentiei presei sofiote. Sapte mari investitori straini sunt interesati de cumpararea holdingului, informeaza ziarul Standart.

Trei dintre acestia sunt giganti din sector - americanii de la Philip Morris, japonezii de la Japan Tabacco si sud-coreeni de la KT&G - iar ceilalti patru sunt institutii financiare, a declarat, marti, Emil Karanikolov, directorul executiv al agentiei de privatizare.

La data de 10 mai, vor fi scoase de vanzare 79,83 la suta dintre actiunile companiei. Termenul de depunere a ofertelor va fi de 110 de zile. Principalul scop al privatizarii va fi dezvoltarea companiei si asigurarea unor garantii ca aceasta va cumpara tutunul produs in Bulgaria. De aceea si viitorul cumparator trebuie sa aiba o performanta mai buna decat cea a companiei Bulgartabac.

Acesta ar trebui sa aiba o capacitate de prelucrare a cel putin 12.000 de tone de tutun pe an si de fabricare a cel putin 35 miliarde de bucati de tigari. Veniturile realizate in urma vanzarii tutunului prelucrat trebuie sa fie de cel putin un miliard de euro pentru fiecare din ultimii trei ani.

Desi nimeni nu a mentionat care este eventualul pret al companiei, jurnalul Monitor scrie ca statul asteapta sa primeasca cel putin 100 milioane de euro. Publicatia aminteste ca aceasta suma a fost mentionata pentru prima oara in anul 2009 de ministrul economiei si energiei, Traicio Traikov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#salarii pensii inghetate, #Bulgaria program bugetar , #Bulgaria