Socialistii bulgari: Raportul Europol contrazice afirmatiile guvernului de la Sofia

Duminica, 08 Mai 2011, ora 21:49
655 citiri
Socialistii bulgari: Raportul Europol contrazice afirmatiile guvernului de la Sofia

Partidul Socialist bulgar, de opozitie, spune ca recentul raport Eurpol despre crima organizata contrazice afirmatiile guvernului, care sustine ca lupta foarte eficient impotriva acestui flagel.

"Este alarmant ca numele Bulgariei rezoneaza cand vorbim despre drogurile sintetice, bani falsi, cocaina", a declarat fostul ministru de interne Mihail Mikov.

El a reiterat cererea socialstilor pentru o dezbatere ampla la scara politica si de experti asupra stadiului luptei impotriva crimei organizate in Bulgaria.

"Evaluarea Europol este foarte grea pentru Bulgaria si, in contextul eforturilor de aderare la Schengen, aduce riscuri majore pentru tara noastra", a subliniat Mikov.

Ministrul bulgar de interne, Tvetan Tvetanov, a declarat sambata, comentand raportul Europol despre infractionalitatea in UE, ca Bulgaria a facut o impresie buna. El a adaugat ca s-a dat prin acest raport un raspuns pozitiv profesionalismului politiei bulgare.

"In aceasta etapa, cand politia bulgara a confiscat 23 de tone de substante, suficient pentru producerea a opt tone de cocaina, cand a depistat trei tiparnite de bani falsi, va puteti imagina ce eforturi am facut si ce a trebuit sa facem pentru a combate crima organizata", a explicat el.

"Sper ca Europol se va baza mereu pe Bulgaria ca pe un partener strategic si de incredere", a conchis ministrul.

Un raport al Europol, dat publicitatii saptamana aceasta, estima ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar putea constitui un imbold pentru dezvoltarea criminlitatii in sud-estul Europei.

Raportul Europol a fost publicat pe site-ul oficial al organismului in data de 4 mai 2011 si prezinta o analiza globala, care cuprinde si amenintarea pe care o reprezinta criminalitatatea organizata la nivelul UE (Organised Crime Threat Assessment - OCTA).

"Gruparile infractionale albanofone, turce si din fosta Uniunea Sovietica incearca sa-si extinda interesele in UE si ar putea exploata oportunitatile posibilei aderari a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si (...) ale ridicarii vizelor UE pentru statele din Balcanii de Vest, Ucraina si Republica Moldova", afirma documentul Europol.

Publicatia electronica EUobserver aprecia ca acest studiu, care arata ca Europa de Sud-Est devine principalul punct de intrare in UE pentru traficul de droguri, arme si persoane, va afecta, probabil, sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la spatiul Schengen.

"Facem un raport obiectiv, fara influenta politica. Tine de autoritati sa judece cum sa reactioneze. Vom transmite studiul ministrilor de interne din UE in iunie si va depinde de ei sa decida orice ajustare a prioritatilor UE", a declarat directorul Europol, Rob Wainwright, pentru EUobserver.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Europol, #europol raport bulgaria , #Bulgaria