Tensiuni interetnice in Bulgaria: vila unui lider rrom, incendiata

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 13:50
1966 citiri
Tensiuni interetnice in Bulgaria: vila unui lider rrom, incendiata

O multime furiosa a dat foc, sambata, locuintei liderului rrom Kiril Raskov, cunoscut si drept Tarul Kiro, din satul Katunita, dupa escaladarea tensiunilor interetnice pana la un nivel fara precedent.

Vila Tarului Kiro, unde acesta locuieste alaturi de numeroase rude ale sale, a fost incendiata, in timp ce scutierii nu au reusit sa opreasca multimea. Pompierii au incercat sa stinga focul, in timp ce protestatarii au vandalizat proprietatea.

Surse din politie au declarat ca membrii familiei Raskov au fost escortati de fortele de ordine in alta localitate.

Tensiunile au luat amploare vineri seara, dupa ce o masina cu rromi a calcat intentionat si a ucis un tanar de 19 ani, potrivit localnicilor.

Locuitorii bulgari ai satului au vrut sa atace casa influentului lider rrom, dar au fost opriti de circa 200 de ofiteri de politie desfasurati la fata locului.

Sambata seara, insa, protestatarilor li s-au alaturat fani ai echipelor de fotbal din orasul Plovdiv, situat in apropiere.

Locuitorii din Katunita sunt speriati in prezent de escaladarea violentelor, temandu-se de efectele pe care le va avea acest conflict asupra viitorului satului.

Potrivit unor martori oculari, circa 200 de persoane au aruncat cu pietre si cocteiluri molotov in locuinta familiei Raskov, strigand "Criminalii". Atacatorii purtau masti si peruci.

Politia a preferat sa nu-i atace, pentru a evita inregistrarea de victime.

De la ce au pornit violentele

Violentele au izbucnit sambata la ora 20.00 si s-au incheiat in jurul orei 22.00, cand vila Tarului Kiro era practic distrusa.

In cursul noptii de sambata spre duminica, ofiteri de politie si jandarmi din Plovdiv, Smolian, Stara Zagora si Pazardjik au fost desfasurati pe strazile din sat.

Tensiunile ar putea lua din nou amploare, duminica, atunci cand va avea loc inmormantarea tanarului de 19 ani. Politia il cauta in continuare pe soferul masinii care l-a ucis - un rrom in varsta de 55 de ani.

Intre timp, Tarul Kiro a subliniat ca el si familia sa nu au nicio legatura cu moartea bulgarului, pe care l-a descris drept un extremist.

Premierul Boiko Borisov a dat publicitatii un comunicat prin care cere ca tensiunile interetnice sa nu fie politizate.

Partidele politice nationaliste Ataka si VMRO au denuntat deja o tolerare din partea statului a "crimelor rromilor" si au anuntat ca vor lua masuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#violente interetnice Bulgaria, #rrom ucis tanar Bulgaria, #violente tigani bulgari , #Bulgaria