Valul de proteste de la Chisinau confirma: Unirea cu Romania - singura solutie la haosul de peste Prut

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 13:26
16709 citiri
Valul de proteste de la Chisinau confirma: Unirea cu Romania - singura solutie la haosul de peste Prut
Foto: Arhiva Ziare.com

In 2015, Republica Moldova a trait scufundata in zodia miscarilor de strada.

Protagonist al unei telenovele financiare, cu pecetea unei escrocherii ce a purtat titlul bombastic "Furtul secolului", statul de pe celalalt mal al Prutului si-a vazut contestata ratiunea de a fi pe toate palierele sale existentiale.

Criza s-a ramificat vertiginos in domenii vitale precum Justitia si economia, beneficiind de reflectari abundente in mass media internationale, care pana atunci nu stiau decat de "Republica Moldova - cel mai sarac stat din Europa". Brusc, acesta saracise cu inca 1 miliard de dolari.

Gaz pe foc au turnat si fluctuatiile de pe piata valutara, consecinte ale caderii in gol a rublei rusesti, afectata grav de sanctiunile impuse Federatiei Ruse pentru implicarea in conflictul din Ucraina, dar si a interventiilor Bancii Nationale a Moldovei (BNM) care a crescut, peste noapte, cotatia euro si a dolarului.

La cateva zile dupa, leul moldovenesc si-a revenit la fel de brusc, iar cetatenii panicati, care cumparasera dolari si euro cu cateva zile inainte, s-au trezit iarasi jefuiti. De data aceasta, elegant. In plus, nu a fost uitata nici concesionarea in conditii dubioase a Aeroportului de la Chisinau catre o companie ruseasca.

Dincolo de jaful propriu-zis (suma reprezinta echivalentul a 13% din PIB-ul Republicii Moldova si 58% din veniturile bugetare pe anul 2014), produs cu complicitatea unor oficiali din Guvern si de la BNM, ceea ce a acutizat nemultumirea cetatenilor a fost inactiunea anchetatorilor. Si asta in ciuda faptului ca, in primavara lui 2015, a fost dat publicitatii raportul companiei americane "Kroll Associates UK Limited", care a investigat furtul miliardului.

Dar carul investigatiilor nu s-a miscat din loc. Mai mult, campania electorala de dinaintea alegerilor locale din iunie a fost ocazia perfecta pentru ca la suprafata sa apara alte scheme prin care statul a fost grav prejudiciat de politicieni si cercuri apropiate acestora.

Iar unul dintre cei vizati direct de Raportul Kroll a ajuns din suspect direct in fotoliul de primar al Orheiului, leaganul razesilor lui Stefan cel Mare.

Organizatorii protestelor

Oamenii au inceput sa iasa in strada la chemarea Platformei Civice "Demnitate si Adevar" (PCDA) - entitate care a negat orice afiliere politica si a exprimat clar, in mod repetat, nedorinta de a se implica in politica pe viitor.

Cu o componenta eterogena, cat tine de criterii precum varsta si ocupatia, respectiva organizatie a reusit sa castige increderea protestatarilor, chiar daca erau voci care acuzau ca in spatele acesteia s-ar afla 2 oponenti ai celui mai controversat personaj public din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, implicati si ei anterior in prejudicieri ale statului cu sume mari de bani.

Fluturand stindardul antioligarhiei si antimafiei, cerand demisia celor aflati la guvernare, a procurorului general si a sefului Centrului National Anticoruptie, incarcerarea celor implicati in "Furtul secolului" si intoarcerea miliardului, beneficiind de eterul asigurat de un post de televiziune, coordonatorii protestelor au reusit scoaterea repetata in strada a catorva zeci de mii de oameni.

Apogeul protestelor a fost atins pe 6 septembrie, atunci cand in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau (PMAN) a iesit un numar impresionant de manifestanti. Reactia s-a datorat inclusiv unei propagande agresive anti-protest din partea posturilor TV si a unor formatori de opinie aserviti oligarhului Plahotniuc, precum si a deciziei catastrofale a anturajului acestuia de a organiza concerte in aceeasi zi cu protestul.

Stefan Banica si Loredana Groza au fost doua dintre numele sonore care au refuzat sa dea curs invitatiei de a sabota indirect protestul din centrul Chisinaului.

La sfarsitul zilei de 6 septembrie, in PMAN, au fost instalate corturi, protestatarii sustinand ca nu vor pleca din piata pana nu le vor fi satisfacute cererile care, spre deosebire de alte proteste, faceau referire si la organizarea unor alegeri parlamentare anticipate.

Revendicarea respectiva, alaturi de colaborarea dintre PCDA si forte de stanga, prorusesti (Partidul Socialistilor din Republica Moldova a cedat pe 6 septembrie PMAN, desi o avea rezervata), plus atitudinea ostila fata de unionistii care au fost prezenti mereu la proteste in numar mare, au facut ca numarul sustinatorilor Platformei sa scada vertiginos. Astfel, la doar o saptamana dupa, ieri, numarul protestatarilor s-a injumatatit, cel putin.

In saptamana 6-13 septembrie, s-a putut observa similitudinea dintre protestele de la Chisinau si cele din ianuarie-februarie 2012 din Bucuresti, din Piata Universitatii. Ca si atunci, revolta publica era amplificata artificial. Jurnal TV, fratele geaman al postului Antena 3, a supramediatizat si a exagerat in mod constant dimensiunile impactului produs de proteste, atat pe 6 septembrie, cat si dupa.

Am asistat si mai asistam inca la acelasi scenariu de "telerevolutie" cu excrescente pe retelele de socializare.

Dupa ziua de ieri, PCDA a pierdut un numar si mai mare de simpatizanti odata cu anuntul transformarii in partid politic. In lipsa unor solutii clare - demisiile nu erau nicidecum solutii - proiectul politic este singurul obiectiv ce ii poate tine impreuna pe cei de la Platforma DA.

"Protestul Corturilor" de la Chisinau este aproape de a sucomba. In atare conditii, nu sunt excluse provocari puse la cale de insisi organizatorii protestelor. Daca inainte de 6 septembrie, presa lui Plahotniuc manipula grosolan, anuntand un maidan sangeros in PMAN, acum, a venit randul celor de la PCDA sa vocifereze scenarii apocaliptice potrivit carora organele de forta ar fi primit ordin sa traga in multime. Si unii, si altii s-au facut de ras.

Unirea - singura solutie

In conditiile acestui razboi fratricid intre tabere de oligarhi si hoti legitimati prin cicluri electorale, tot mai multi cetateni moldoveni realizeaza ca Unirea cu Romania este singura solutie pentru a scoate Republica Moldova din haosul economic, social si juridic in care s-a pomenit.

O dovedesc si manifestatiile stradale din ultimii ani, cu participarea a zeci de mii de oameni. Acestea au avut loc in 2015 inclusiv, incluzand si un mars al carui participanti au ajuns la Palatul Cotroceni. Numarul celor care vor ca DNA sa treaca Prutul e in continua crestere, inclusiv persoane care, pana mai ieri, nici nu acceptau sa discute despre o eventuala unire a celor 2 state romanesti.

Si esichierul politic da semne ca unionismul merita a fi abordat ca platforma politica. Numarului partidelor unioniste va creste in Republica Moldova. Partidului National Liberal, cel care a castigat in instanta dreptul de a avea stipulat obiectivul unirii in statut, i se va alatura Partidul "Dreapta", a carui lansare a fost anuntata recent.

Inclusiv partidele aflate in prezent la guvernare au in randurile lor figuri marcante care vorbesc despre Unire ca ceva iminent si necesar.

In ultima saptamana, atat cei din PMAN, cat si cei care guverneaza Republica Moldova si-au demonstrat limitele. Unii se viseaza in locul celor aflati la putere, neintelegand ca atat timp cat decoratiile raman aceleasi, nu conteaza daca schimbi actorii.

Ceilalti si-au demonstrat amatorismul: un presedinte care pare rupt de realitate si care nu intelege de ce guvernatorul BNM e inca in functie si un premier care indeamna economia nationala la suicid prin declaratii inacceptabile, nascatoare de panica, cu privire deprecierea dezastruoasa a valutei nationale in conditiile in care protestele continua. Personaje perfecte pentru Ion Luca Caragiale.

Oraselul de corturi din Piata Marii Adunari Nationale, nascut pe 6 septembrie, este o Republica Moldova in miniatura. Lipsa coeziunii de viziuni intre protestatari, absenta unei perspective clare asupra viitorului si inconsecventa privind aspectele-cheie de dezvoltare ale statului denota predispozitia pentru esec a acestor proteste si perpetuarea haosului la Chisinau.

Sa strigi demisia e usor, dar ce faci dupa? Vorba unuia dintre "pastorii" literaturii de pe celalalt mal al Prutului: "Avem pe cine da jos, nu avem pe cine pune sus".

Totusi, protestele au si ele un merit - confirma ca Unirea cu Romania este singura solutie pentru haosul din Republica Moldova. Cand pe un mal de Prut orice cetatean e egal in fata legii, de la vladica la opinca, inclusiv personaje ca premierul Romaniei sau primarul Bucurestilor, iar pe celalalt mal orice act de justitie e negociabil, Unirea inceteaza sa fie doar un ideal si imbraca haina pragmatismului.

Cand pe un mal de Prut economia creste constant, inregistrand rezultate impresionante in randul tarilor-membre ale Uniunii Europene, iar pe celalalt mal singurul indicator care creste e cel al persoanelor care ajung sa traiasca la limita subzistentei, Unirea inceteaza sa fie doar un ideal si imbraca haina pragmatismului.

Cand pe un mal de Prut siguranta zilei de azi si a celei de maine este asigurata de statutul de stat-membru NATO, iar pe celalalt mal Tiraspolul este privit ca o sperietoare cotidiana si posibil cuibusor al "omuletilor verzi", Unirea inceteaza sa fie doar un ideal si imbraca haina pragmatismului.

Constantin Codreanu,

Platforma Unionista Actiunea 2012

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#proteste Chisinau Moldova unire Romania , #Chisinau