Ce-i omoara pe castanii Europei?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 21:22
7815 citiri
Ce-i omoara pe castanii Europei?

Castanii Europei sunt pe moarte. Potrivit unora, indragitii copaci sunt chiar pe cale de disparitie.

Cateodata, marii castani ce marginesc vechile bulevarde din marile capitale europene se prabusesc de la sine - alteori sunt taiati la timp de autoritati. In timpul verii, frunzele lor devin atat de ruginii ca poti sa juri ca-i octombrie. La inceputul toamnei, nu mai au nicio frunza, scrie New York Times.

Ce-i omoara pe castanii Europei? Vinovatul este o molie ce produce o larva ce se hraneste cu frunzele castanelor, dar si o bacterie ce insangereaza trunchiurile copacilor pana mor.

"Este ca un cocktail mortal. Daca este atacat de molii, castanul este mai susceptibil la atacul acestei bacterii - care il va ucide", explica Darren Evans, de la Universitatea din Hull.

"S-a raspandit in tot nordul Europei. Inca nu stim daca exista o cale de a o controla", regreta Evans.

Fara vreun motiv clar, molia s-a inmultit si raspandit exponential in Europa in urma cu un deceniu. Molia isi depune ouale in frunze si larvele incep sa le devoreze, provocand inrosirea frunzelor in iulie. Rugina impiedica apoi copacii sa primeasca lumina in cursul unor luni importante, asa ca, slabiti, cad prada bacteriilor si altor boli.

Moliei i s-a adaugat o bacterie venita din Himalaya, care provoaca "sangerarea" copacului, ce secreta un lichid lipicios, care se scurge din copac pana cand acesta moare.

In Marea Britanie, in urma unui recensamant din 2007, din doua milioane de castani, jumatate erau infectati cu aceasta boala. S-a dat alarma si in Belgia, Franta si Olanda.

Nu ar fi pentru prima data in istorie cand castanul este pe cale de disparitie: la sfarsitul secolului XIX, o ciuperca a dus la extinctia castanului in estul SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#boala castan, #castani bolnavi , #clima Europa