Gerul face tot mai multe victime in Europa: numarul mortilor a crescut la 600

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 17:42
2347 citiri
Gerul face tot mai multe victime in Europa: numarul mortilor a crescut la 600

Numarul victimelor valului de frig care a lovit Europa de peste zece zile a crescut, sambata, dupa o noua noapte cu temperaturi glaciale, ajungand la peste 600 de morti dupa ce alte 13 persoane si-au pierdut viata din cauza frigului, majoritatea in est, informeaza AFP.

Dovada a temperaturilor extrem de scazute, Dunarea a inghetat complet in apropierea portului Silistra, in nord-vestul Bulgariei, o premiera in ultimul sfert de secol, ultima data cand a inghetat complet partea bulgara a fluviului fiind in iarna 1984-1985.

O inghetare completa, fara cea mai mica miscare a apei, a fost observata sambata dimineata, pe o distanta de 11 kilometri pe Dunare, in apropiere de Silistra, in timp ce gheata ocupa intre 40 si 90% din cei 450 de kilometri de Dunare ai Bulgariei.

Inghetarea unei parti a fluviului a obligat mai multe tari, printre care Austria, Croatia, Serbia si Ungaria, sa-si suspende partial sau total navigatia pe Dunare.

Pe intregul continent, in special in Europa de Est si Balcani, frigul a continuat sa faca victime, iar bilantul era sambata dimineata de aproximativ 600 de morti.

Trei noi victime au fost inregistrate in Serbia, numarul deceselor provocate de frig ajungand la 40 in sudul Balcanilor (19 in Serbia, 11 in Bosnia, 4 in Muntenegru, 3 in Croatia, doua in Macedonia si una in Albania).

Peste 100.000 de persoane sunt in continuare izolate in sate indepartate din Serbia si Muntenegru, iar capitala Muntenegrului, Podgorica, a fost paralizata de un strat de zapada de peste 50 cm, nivel care nu a mai fost atins de peste 50 de ani.

Iar caderile de zapada vor continua pe tot parcursul week-end-ului, noteaza sursa citata.

Victime ale frigului si zapezii, in toate tarile

In Romania, opt persoane au murit de hipotermie in ultimele 24 de ore, bilantul oficial al victimelor ajungand astfel la 65, in timp ce circa 30.000 de persoane, un numar, injumatatit cu toate acestea fata de ziua precedenta, erau in continuare blocate sambata din cauza mormanelor de zapada inghetata.

In satul Carligul Mic, in estul tarii, unele case au fost blocate de stratul gros de zapada, care uneori ajunge pana la acoperis. Pompieri si voluntari ii ajuta pe locuitori sa sape culoare de acces catre casele lor.

Un pod aerian a fost instituit de vineri pentru a se transporta produse alimentare catre comunitatile la care nu se poate ajunge pe drum.

In Ucraina, autoritatile nu au mai comunicat in fiecare zi noile cifre. Ultimul bilant oficial publicat marti se referea la cel putin 135 morti din cauza frigului, ceea ce face ca Ucraina sa fie tara cea mai afectata.

In Polonia, temperaturile extrem de scazute au facut 82 de morti de la inceputul valului de frig, in timp ce aproximativ 50 de persoane au murit asfixiate cu monoxid de carbon sau in incendii provocate de sisteme de incalzire defecte.

In Rusia, 46 de persoane au murit de la inceputul lunii februarie.

Frigul a ucis de asemenea 24 de persoane in Lituania, 10 in Letonia si una in Estonia.

In Republica Ceha, unde temperaturi de -40 de grade Celsius erau asteptate sambata si duminica in munti si de -25 de grade la Praga, cel putin 25 de persoane si-au pierdut viata din cauza frigului. Saisprezece oameni au murit in Ungaria si cinci in Slovacia.

In Bulgaria, unde valul de frig a ucis 30 de persoane in ultimele zece zile, autoritatile au decis sistarea exportului de energie electrica incepand de vineri, fiind nevoie de toata capacitatea de care dispune tara pentru a indeplini cerintele la nivel national.

In Grecia, s-au inregistrat 5 morti.

In Italia, unde valul de frig a facut deja peste 45 morti, ninsorile abundente au continuat sambata dimineata in mai multe regiuni. Insa Roma, acoperita cu o patura de zapada pentru a doua oara intr-o saptamana, a reusit de data aceasta sa faca fata cu succes situatiei de urgenta.

Sambata dimineata, autobuzele, tramvaiele si metroul circulau aproape normal in Capitala, spre deosebire de haosul pe care caderile de zapada l-au provocat saptamana trecuta.

In Franta, doua noi victime au fost inregistrate vineri seara, numarul victimelor ajungand la 14 in ultimele 11 zile.

Aprovizionarea Turciei cu gaze din Azerbaidjan a fost reluata dupa cateva zile de intrerupere cauzata de o avarie din cauza ghetii pe o platforma de extractie din Marea Caspica, a informat agentia de stiri Anadolu.

Valul de frig a afectat si nordul Africii, in special in Algeria, unde 46 de oameni au murit din cauza frigului in ultima saptamana. Locuitorii exasperati au blocat drumuri, in timp ce autoritatile, criticate pentru lipsa de pregatire, au inceput sa se organizeze.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#morti zapada Europa, #morti ger Europa, #ger Europa , #clima Europa