Protejati-va de cenusa vulcanica - poate fi periculoasa

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 15:25
7260 citiri
Protejati-va de cenusa vulcanica - poate fi periculoasa
foto: Sky News

Europenii sunt sfatuiti sa ramana pe cat posibil in case, daca cenusa aruncata in atmosfera de vulcanul din Islanda va incepe sa se aseze, a anuntat, vineri, Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Cenusa aruncata de eruptia vulcanului din Islanda ar putea fi periculoasa pentru oameni, daca coboara pe pamant, deoarece particulele microscopice pot ajunge in plamani si pot cauza probleme respiratorii, a anuntat, vineri, David Epstein, purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiala a Sanatatii, citat de AP.

Epstein a declarat ca organizatia sa nu are o evaluare exacta a pericolului reprezentat de norul de cenusa ce traverseaza Europa, precizand insa ca persoanele ce sufera de astm si alte deficiente respiratorii sunt in mod cert expuse unor riscuri medicale, daca inhaleaza cenusa.

Norul de cenusa ajunge in Romania

Oficialul european a mai precizat ca norul de cenusa va ramane la o altitudine ridicata, vineri, insa evolutia sa va fi monitorizata atent si in orele urmatoare, iar daca cenusa incepe sa coboare deasupra oraselor, oamenii ar face mai bine sa ramana in case.

In sudul Islandei, zona cea mai apropiata de locul eruptiei de miercuri, cenusa aruncata de vulcan s-a depus deja pe pamant.

Ce se intampla cand un avion trece printr-un nor de cenusa? (Video)

De asemenea, particule de cenusa vulcanica au ajuns si in Scotia, unde au fost identificate si studiate de cercetatori. (foto)

In clipa de fata, norul de cenusa se afla la o altitudine de peste 7.000 de metri, in nord-vestul Europei, iar meteorologii spun ca acesta ar putea ajunge deasupra Romaniei in cursul noptii de vineri spre sambata.

Romania face parte dintre tarile afectate de norul de cenusa vulcanica. Zeci de zboruri au fost anulate. Meteorologii au anuntat ca norul se apropie de tara noastra. Pentru siguranta cetatenilor, agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 - pulberi in suspensie cu diametru mai mic de zece microni-, atat cu metode automate cat si cu metode manuale, relateaza Pro TV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cenusa vulcan Islanda, #nor cenusa vulcan, #nor cenusa Romania , #clima Europa