Bruxelles-ul propune statelor membre UE sa infiinteze un Fond Monetar European

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 17:33
3010 citiri
Bruxelles-ul propune statelor membre UE sa infiinteze un Fond Monetar European
Foto: Facebook/ European Comission

Comisia Eurpeana (CE) a propus, miercuri, statelor membre UE sa infiinteze un Fond Monetar European la jumatatea lui 2019, in cadrul unei vaste reforme a zonei euro anuntata de mult timp.

Aceste propuneri, menite sa perfectioneze Uniunea Economica si Monetara (UEM), au fost promise in septembrie de presedintele Comisiei Jean-Claude Juncker.

Acesta intentiona sa profite de "fereastra oportunitatii" oferite de reluarea cresterii economice in UE si de sfarsitul proceselor electorale in Franta si Germania ca sa perfectioneze Uniunea Economica Monetara (UEM), inainte de alegerile europene din primavara lui 2019, relateaza AFP.

Insa ele cad intr-un moment nepotrivit pentru un actor de prim-plan, Germania, care inca nu are un guvern, in contextul in care presedintele francez Emmanuel Macron si-a prezentat ideile despre viitorul monedei unice in septembrie la Sorbona, la Paris.

Trei comisari - germanul Gunther Oettinger, francezul Pierre Moscovici si letonul Valdis Dombrovskis - au fost insarcinati de Juncker sa prezinte aceste propuneri la Bruxelles, miercuri.

Inainte ca ei sa apuce sa vorbeasca, unele publicatii din Germania au atacat Bruxellesul, inclusiv cel mai citit ziar din tara, Bild, care scria in editorialul de miercuri ca aceasta "Comisie Europeana vrea un Fond Monetar European: acest pachet de Sfantul Nicolae (o sarbatoare populara in mai multe tari europene) nu le place tuturor celor din UE".

Comisia propune "sa se transforme Mecanismul European de Stabilitate (MES), un organ interguvernamental de gestionare de criza, creat de cele 19 state membre ale zonei euro, in Fondul Monetar European (FME) ", a anuntat Moscovici.

"Parlamentul European (PE) si Consiliul (care reprezinta statele membre UE) sunt invitate sa adopte aceasta propunere la jumatatea lui 2019", se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei Europene.

MES, care a jucat deja un rol foarte important in ultimul program de ajutorare a Greciei, ar putea astfel sa se substituie FMI, cu sediul la Washington, in viitoare programe de ajutorare ale altor tari aflate in dificultate.

Pierdere de influenta

Finantat de statele membre, acest FME ar putea astfel sa joace un rol de garant al bancilor aflate in dificultate in zona euro, in cazul in care masurile deja prevazute de catre institutiile financiare si statele nationale in cadrul Uniunii Bancare nu ar fi suficiente.

Executivul european ar dori sa vada acest viitor FME ferm ancorat in reglementarile si competentele UE, sa devina un "organ comunitar", "responsabil in fata Parlamentului European", spune Moscovici.

In prezent, MES - condus de un Consiliu al Guvernatorilor alcatuit din ministrii de Finante din tarile membre ale zonei euro - este un organism interguvernamental.

Aceasta idee de a-l transforma in organism comunitar risca sa ingrijoreze Berlinul, cel mai mare contribuabil financiar la MES, dar si alte tari mari, pentru ca ele si-ar pierde din influenta.

Drepturile de vot in MES sunt proportionale cu contributia la capital.

Actualul presedinte al Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem, nu mai este entuziasmat, de altfel.

"Eu cred ca acest caracter interguvernamental al MES ne-a ajutat sa cream increderea intre statele membre", sublinia el recent.

Intre celelalte propuneri ale Comisiei, se afla ideea unui ministru european al Finantelor, care ar urma, potrivit viziunii lui Juncker, "sa cumuleze functiile de comisar european pentru Afaceri Economice si Monetare si de presedinte al Eurogrupului" - un cenaclu in care se reunesc lunar ministii Finantelor din zona euro.

Germanii au avertizat deja ca totul depinde de competentele pe care le va avea.

Comisia propune totodata crearea "unei linii bugetare pentru zona euro", care va fi "inclusa in bugetul UE", o propunere ce pare sa mearga mai putin departe decat ca a lui Macron, care este in favoarea unui buget al zonei euro, ceea ce ar permite "sa se stranga bani in comun".

Aceste propuneri vor fi discutate pentru prima oara de sefii de stat si de guverne la un summit special, la jumatatea lui decembrie, la Bruxelles, consacrat Brexitului.

Propunerile Comisiei nu sunt "in mod clar finalul povestii", a subliniat la inceputul saptamanii o sursa diplomatica de la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Comisia Europeana Fond Monetar European, #infiintare Fond Monetar European, #state UE FME , #Comisia Europeana