CE cere Guvernului corectii de 25% pe mai multe axe din programele presuspendate

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 07:53
2081 citiri
CE cere Guvernului corectii de 25% pe mai multe axe din programele presuspendate

Guvernul a primit din partea MAEur corectiile financiare cerute de Comisia Europeana pentru cele patru programe presuspendate si pentru POS Mediu, cele mai mari corectii fiind de 25%.

Ministerul Afacerilor Europene a transmis Guvernului o nota referitoare la masurile necesare pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale presuspendate.

In nota sunt trecuti in revista pasii care trebuie urmati pentru reluarea platilor si anume: implementarea masurilor cu caracter general si a celor specifice, corespunzator recomandarilor din scrisorile Comisiei, evaluarea pozitiva a Autoritatii de Audit asupra rezultatelor implementarii acestor masuri si transmiterea catre CE a confirmarii functionarii sistemului de management si control, pecum si solutionarea problematicii corectiilor propuse de Comisie.

Ce programe sunt vizate?

Astfel, pentru Programul Operational Regional, Axele prioritare 1, 3 si 5, CE a propus o rata de corectie de 10% aplicata contractelor cu proceduri de achizitie publica lansata inainte de octombrie 2011.

Pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, pe Axa prioritara 2 rata de corectie propusa este de 10% aplicata contractelor cu proceduri de achizitie publica lansata inainte de octombrie 2011, pe Axa prioritara 3 - o rata forfetara de 25% din valoarea contractelor, iar pe Axa prioritara 4 - o corectie forfetara de 5%.

Pentru Programul Operational Sectorial Transport, propunerea CE vizeaza un procent corectiv de 25%, aplicat pentru contractele de achizitie publica lansate inainte de octombrie 2011, pentru contractele de achizitie publica gestionate de CNADNR, finantate din Axa prioritara 1 si de CN-CFR, finantate din toate Axele.

Pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, corectia financiara propusa este de 25% pentru cererile de rambursare platite beneficiarilor, dar neincluse in declaratii si de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri, dar care au fost evaluate pe vechile proceduri.

Pentru Programul Operational Sectorial Mediu - care a scapat de presuspendare dupa misiunile de audit ale CE - s-a propus totusi o corectie forfetara de 10% pentru toate contractele a caror achizitie publica a fost lansata inainte de octombrie 2011.

Totodata, Guvernul a primit din partea Ministerului Afacerilor Europene o Nota pe tema indeplinirii conditionalitatilor ex-ante in contextul pregatirii documentelor de programare a fondurilor europene alocate Romaniei in perioada 2014-2020. Astfel, pentru a putea beneficia de alocare de fonduri europene in exercitiul bugetar 2014-2020, Romania trebuie sa prezinte strategii sau documente strategice sectoriale amanuntite asupra obiectivelor pe care le urmareste.

Potrivit notei respective, indeplinirea conditionalitatilor ex-ante trebuie realizata pana cel tarziu la 31 decembrie 2016.

Neindeplinirea poate determina Comisia Europeana sa suspende integral sau partial platile intermediare, astfel ca Nota atrage atentia asupra faptului ca toate institutiile implicate trebuie sa elaboreze planurile de actiune pentru implementarea conditionalitatilor ex-ante care vor fi prezentate Guvernului spre aprobare cel mai tarziu pana la mijlocul lunii ianuarie 2013.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#CE propus corectii Guvernului, #CE corectii programe presuspendate, #CE corectii programe Romania , #Comisia Europeana