CE lanseaza o noua procedura de infringement impotriva Romaniei

Joi, 19 Mai 2011, ora 14:19
3448 citiri
CE lanseaza o noua procedura de infringement impotriva Romaniei
Foto: Arhiva

Comisia Europeana a lansat, joi, o procedura de constatare a incalcarii dreptului comunitar impotriva Romaniei in legatura cu semnarea unui acord bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia.

CE a transmis o scrisoare de notificare oficiala partii romane, Bucurestiul avand la dispozitie doua luni pentru a raspunde acesteia, anunta Mediafax.

In cazul in care nu va fi transmis un raspuns sau daca reactia partii romane va fi considerata nesatisfacatoare, Comisia va transmite un aviz motivat prin care va solicita Romaniei sa isi modifice acordul bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, acordurile bilaterale privind serviciile aeriene incheiate intre un stat membru al UE si o tara terta trebuie sa contina, potrivit regulilor europene, o "clauza de desemnare a UE" prin care se recunoaste faptul ca termenii respectivelor acorduri se aplica in egala masura tuturor companiilor aeriene din Uniune, si nu doar celor ale statului membru in cauza.

Aceasta prevedere este o parte esentiala a Pietei Unice Europene din domeniul Aviatiei, care a fost creata la inceputul anilor '90, garantand liniilor aeriene ca pot opera in acelasi conditii oriunde in UE.

Obligativitatea de a avea o "clauza de desemnare a UE" a fost confirmata in decizii ale Curtii de Justitie din 2002, care a stabilit ca prevederile din acordurile privind serviciile aeriene care confera avantaje numai companiilor aeriene ale statului membru in cauza contravin normelor UE privind libertatea de stabilire (prevazute in prezent la articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

Majoritatea acordurilor cu tarile care nu sunt membre UE au fost adaptate de atunci pentru a tine cont de decizia Curtii.

Rusia este una dintre putinele tari din lume care nu recunoaste ca toti transportatorii din UE trebuie tratati in mod egal si ca termenii oricarui acord bilateral trebuie sa includa "clauza de desemnare a UE", care trebuie aplicata tuturor, arata un comunicat al Comisiei Europene. Refuzul Rusiei creeaza probleme grave in practica, periclitand drepturile de trafic, de pilda, pentru liniile aeriene preluate de un transportator dintr-un alt stat membru UE.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#infringement Romania, #procedura CE Romania, #sanctiuni Comisia Europeana Romania , #Comisia Europeana