Ziare.com

CE lanseaza o noua procedura de infringement impotriva Romaniei

Joi, 19 Mai 2011, ora 14:19

   

CE lanseaza o noua procedura de infringement impotriva Romaniei
Comisia Europeana a lansat, joi, o procedura de constatare a incalcarii dreptului comunitar impotriva Romaniei in legatura cu semnarea unui acord bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia.

CE a transmis o scrisoare de notificare oficiala partii romane, Bucurestiul avand la dispozitie doua luni pentru a raspunde acesteia, anunta Mediafax.

In cazul in care nu va fi transmis un raspuns sau daca reactia partii romane va fi considerata nesatisfacatoare, Comisia va transmite un aviz motivat prin care va solicita Romaniei sa isi modifice acordul bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, acordurile bilaterale privind serviciile aeriene incheiate intre un stat membru al UE si o tara terta trebuie sa contina, potrivit regulilor europene, o "clauza de desemnare a UE" prin care se recunoaste faptul ca termenii respectivelor acorduri se aplica in egala masura tuturor companiilor aeriene din Uniune, si nu doar celor ale statului membru in cauza.

Aceasta prevedere este o parte esentiala a Pietei Unice Europene din domeniul Aviatiei, care a fost creata la inceputul anilor '90, garantand liniilor aeriene ca pot opera in acelasi conditii oriunde in UE.

Obligativitatea de a avea o "clauza de desemnare a UE" a fost confirmata in decizii ale Curtii de Justitie din 2002, care a stabilit ca prevederile din acordurile privind serviciile aeriene care confera avantaje numai companiilor aeriene ale statului membru in cauza contravin normelor UE privind libertatea de stabilire (prevazute in prezent la articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

Majoritatea acordurilor cu tarile care nu sunt membre UE au fost adaptate de atunci pentru a tine cont de decizia Curtii.

Rusia este una dintre putinele tari din lume care nu recunoaste ca toti transportatorii din UE trebuie tratati in mod egal si ca termenii oricarui acord bilateral trebuie sa includa "clauza de desemnare a UE", care trebuie aplicata tuturor, arata un comunicat al Comisiei Europene. Refuzul Rusiei creeaza probleme grave in practica, periclitand drepturile de trafic, de pilda, pentru liniile aeriene preluate de un transportator dintr-un alt stat membru UE.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3097 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

romania rusia. 1-0 pentru CE

...incălcării dreptului comunitar impotriva Romaniei in legătură cu incheierea unui acord bilateral privind serviciile aeriene incheiat cu Rusia.....
http://www.dcnews.ro/2011/05/noua-procedura-de-infringement-impotriva-romania-lansata-de-comisia-europeana/

 
 

Bine ca Romania a scapat de CAER

in care Bucurestiul era lasat sa faca ce vrea.Acum face ce e liber sa faca.

 

@Eh, Cantemire ...

In CAER se misca GREOI, ca avea fabrici, avea PECO, avea FLOTA... si era in q.a.q.at pana-n gat.
Acum in E.U. este SUPLA si se poate misca rapid in .. q.a.q.atul pana'n gat.
Si-n plus CINE le mai aduna tomatele tziganilor din Spania ca ei sa poata slugari in Germania?
Vezi? "Nu te-ntreba ce face EU ptr tine, intreaba-te ce potzi face TU petru jida.. EU", scuze! -- zise marele Gambetta.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor