CE pune sub semnul intrebarii legalitatea expulzarii rromilor din Franta

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 11:20
1297 citiri
CE pune sub semnul intrebarii legalitatea expulzarii rromilor din Franta
Foto: Antena3

Comisia Europeana pune sub semnul intrebarii, intr-un raport intern, legalitatea masurilor luate de Franta pentru dezafectarea unor tabere de rromi nomazi si repatrierea a aproape 1.000 de cetateni romani si bulgari de etnie rroma.

"Comisia asteapta informatii detaliate de la autoritatile franceze pentru a vedea daca si in ce mod masurile de siguranta cerute de directiva privind libera circulatie au fost aplicate in recentele cazuri", se arata intr-un document, potrivit EUObserver.

Raportul de 25 de pagini, semnat de comisarii europeni Reding (justitie, drepturi fundamentale si cetatenie), Malmstrom (afaceri interne) si Andor (ocuparea fortei de munca si incluziune sociala), cere o 'clarificare' deplina asupra repatrierilor operate de autoritatile franceze, masuri in cadrul carora fiecare adult a primit 300 de euro si fiecare copil 100 de euro.

"Simplul fapt ca o suma unica este platita unor cetateni UE in cazul revenirii (in tarile de origine) nu este suficient pentru a considera ca aceste repatrieri depasesc principiile liberei circulatii in Uniunea Europeana", se mentioneaza in raport.

In calitate de cetateni ai UE, etnicii rromi pot fi expulzati numai in urma primirii unei decizii 'scrise, deplin justificate si deschise apelului' si trebuie sa li se acorde cel putin o luna pentru a pleca. De asemenea, Comisia subliniaza ca legislatia UE nu permite "expulzari colective' chiar daca cei vizati au depasit perioada de 3 luni in care pot stationa intr-un stat membru fara a trebui sa se inregistreze la autoritatile locale.

Expulzarile de etnici rromi din Franta si dezafectarea taberelor de nomazi au inceput in luna august. Pana la finalul lunii, autoritatile franceze au evacuat 128 de astfel de asezari si au repatriat 979 de cetateni romani si bulgari.

Atitudinea CE in acest caz a fost salutata de unii eurodeputati.

"Sunt multumita sa vad ca aceasta este una din rarele ocazii in care Comisia isi face treaba in ce priveste consolidarea normelor UE. In alte cazuri de incalcare a drepturilor fundamentale, Comisia a ezitat sa intervina", a spus eurodeputata olandeza Sophie in't Veld, vicepresedinte al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).

Ramane de vazut care va fi pozitia Popularilor Europeni (PPE) in acest dosar, in conditiile in care saptamana viitoare Parlamentul European va dezbate si supune la vot o rezolutie care ar urma sa critice actiunile guvernului francez.

In cazul adoptarii ei, rezolutia ar trimite un semnal politic indirect cu privire la masurile promovate de presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Comisie Europeana rromi, #expulzari Franta tabere nomazi , #Comisia Europeana