CE trage Romania de maneca: Am uitat de directivele europene

Joi, 31 Mai 2012, ora 19:11
2063 citiri
CE trage Romania de maneca: Am uitat de directivele europene

Comisia Europeana a transmis Romaniei 2 avize motivate, prin care cere implementarea in legislatia europeana a 2 directive europene, una privind vehiculele scoase din uz, cealalta privind produsele din industria de aparare.

Totodata, CE a transmis Romaniei si Ungariei si sa ia masuri pentru protejarea habitatelor lor naturale.

Lege pentru vehicule sau Curtea de Justitie

Comisia Europeana a trimis avize motivate Romaniei si Slovaciei si solicita celor doua tari sa se conformeze in termen de doua luni in legatura cu armonizarea legislatiilor nationale privind vehiculele scoase din uz cu legislatia UE, in caz contrar cazurile urmad a fi deferite Curtii de Justitie.

Cele doua state membre nu au notificat Comisia cu privire la transpunerea prevederilor legislative vizand actualizarea interdictiei de a utiliza metale periculoase precum plumbul, mercurul, cadmiul si cromul hexavalent in materiale si componente ale vehiculelor.

Aceste masuri ar fi trebuit sa fie in vigoare de la 31 decembrie 2011.

La recomandarea comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, Comisia trimite avize motivate si solicita tarilor sa se conformeze in termen de doua luni. In cazul in care statele mentionate nu fac acest lucru, Comisia poate deferi cazurile Curtii de Justitie a UE.

Directiva 2011/37/UE solicita statelor membre sa se asigure ca piesele de schimb pentru vehiculele introduse pe piata dupa 1 iulie 2003 nu contin plumb, mercur, cadmiu si crom hexavalent decat in anumite conditii.

La 30 ianuarie 2012, Comisia a trimis Romaniei si Slovaciei scrisori de punere in intarziere. Romania a raspuns ca o lege de transpunere a directivei este avuta in vedere, dar nu a fost inca adoptata si nu a comunicat Comisiei niciun termen de adoptare. Slovacia a raspuns ca in aprilie 2012 urma sa fie adoptat un decret de transpunere a legislatiei, dar acest lucru inca nu s-a intamplat. Prin urmare, Comisia trimite avize motivate, punand la dispozitia tarilor doua luni pentru a raspunde.

Directiva 2011/37/UE de modificare a Directivei 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, care actualizeaza lista materialelor si componentelor de vehicule exceptate de la interdictia privind utilizarea plumbului, a mercurului, a cadmiului si a cromului hexavalent, in afara de anumite cazuri si conditii enumerate in anexa II la directiva. Scopul este acela de a evita ca aceste materiale daunatoare sa patrunda in mediu in momentul in care vehiculele intra in etapa de eliminare.

Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz urmareste sa diminueze cantitatea de deseuri provenite de la vehicule care au ajuns la sfarsitul duratei lor de viata utila. Statele membre trebuie sa instituie sisteme de colectare si sa se asigure ca vehiculele sunt transferate catre instalatii de tratare autorizate si dezmembrate inainte de tratare. In plus, acestea trebuie sa se asigure ca toate componentele periculoase din punct de vedere ecologic sunt valorificate. Trebuie sa se acorde prioritate reutilizarii si valorificarii componentelor vehiculelor.

Avize pentru produse de aparare

Comisia Europeana a decis, tot joi, sa solicite Italiei si Romaniei transpunerea in legislatia nationala a normelor UE privind produsele din domeniul apararii (Directiva 2009/43/CE), lucru pe care aceste state membre ar fi trebuit sa-l faca pana la 30 iunie 2011.

Solicitarea ia forma unui aviz motivat in cadrul procedurilor UE in constatarea incalcarii obligatiilor. In cazul in care statele membre in cauza nu informeaza Comisia in termen de doua luni cu privire la masurile adoptate pentru a asigura deplina conformitate cu obligatiile care le revin in conformitate cu directiva respectiva, Comisia poate lua decizia de a le deferi Curtii Europene de Justitie.

Statele membre au trebuit sa transpuna Directiva 2009/43/CE in legislatia nationala prin adoptarea si publicarea actelor cu putere de lege, a regulamentelor si a actelor administrative necesare pentru a se conforma acestui act legislativ pana la 30 iunie 2011. Romania si Italia nu au comunicat inca adoptarea unei astfel de legislatii.

"Pana de curand, fragmentarea pietei europene a produselor din domeniul apararii si abordarile nationale divergente au creat multe probleme pentru industria europeana a apararii. De exemplu, sistemele nationale instituite pentru controlul transferului de echipamente de aparare catre un alt stat membru nu faceau distinctie intre exporturile destinate tarilor terte si transferurile intre state membre", se arata intr-un comunicat al CE.

Directiva 2009/43/CE privind transferurile intracomunitare de produse din domeniul apararii este destinata sa diminueze aceste obstacole. Ea constituie un pas inainte spre o adevarata piata europeana pentru echipamentele de aparare, mentinand totodata controlul exercitat de statele membre asupra propriilor interese esentiale in materie de aparare si securitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CE Romania directive europene, #Comisia aviz Romania directive , #Comisia Europeana